Liceele agricole din România joacă un rol important în pregătirea viitorilor fermieri şi special-işti din domeniul agricol, conform celui mai recent studiu realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potenţialul de extindere a învăţării la locul de muncă în învăţământul profesional tehnic agric-ol, 75% dintre agenţii economici chestionaţi doresc să fie parteneri de practică. Cu toate aces-tea, 65% dintre respondenţi nu cunosc procedura de colaborare cu liceele pentru organi-zarea unor stagii de practică de specialitate sau pentru colaborări în regim de învăţământ du-al.
Studiul, bazat pe răspunsurile a aproape 800 de agenţi economici din domeniul agricol, evidenţiază nevoia stringentă de colaborare între sectorul privat şi liceele agricole, pentru a pregăti mai bine tinerii pentru piaţa muncii.
Din anul 2015, consorţiul Creştem prin Educaţie Agricolă (CEA), format din cinci organizaţii - Fundaţia World Vision România (WVR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă şi Junior Achievement România (JA), cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), a contribuit substanţial la conectarea liceelor agricole cu mediul de business, prin organizarea de vizite de studiu pentru elevi şi profesori în ferme moderne, crearea de modele de practică pentru elevi şi susţinerea campaniilor de promovare ale liceelor agricole. Totodată, a fost elaborat un Kit de practică care include paşii esenţiali pentru organi-zarea unui stagiu eficient şi a fost oferit un sprijin financiar liceelor pentru ca elevii să benefici-eze de experienţe concrete de învăţare la locul de muncă, direct în contact cu agenţii econo-mici. În plus, profesorii de practică au beneficiat de opotunităţi de formare.
În cadrul consorţiului CEA, Fundaţia World Vision România a introdus în peste 30 de licee agricole principiile şi practicile agriculturii durabile şi tehnologiile 4.0, prin acordarea de granturi Agricultura 4.0, care oferă posibilitatea liceelor să organizeze vizite de studiu pentru elevi în ferme ce aplică tehnologii de ultimă oră şi practici de mediu durabile, dar şi să achiziţioneze echipamente pentru demonstraţii. Aceste iniţiative de conectare a elevilor şi cadrelor didactice la agricultura modernă trebuie completate de participarea elevilor la stagii de practică în ferme reale şi întărirea relaţiilor liceelor agricole cu fermierii şi mediul agribusi-ness, care pot contribui la formarea şi pregătirea viitoarei generaţii de fermieri.
Principalele concluzii ale studiului:
• Lipsa de personal calificat este o problemă majoră - mai mult de jumătate dintre agenţii economici intervievaţi şi aproape jumătate (45%) se confruntă cu această problemă şi în cazul personalului necalificat.
• Doar o treime dintre respondenţi cunosc procedura de colaborare cu liceele pentru or-ganizarea stagiilor de practică, însă trei sferturi doresc să colaboreze cu liceele agricole.
• 65% dintre respondenţi nu cunosc procedura de colaborare cu liceele pentru organi-zarea stagiilor de practică sau pentru învăţământul dual.
• Motivele pentru care nu ar lua elevi în practică (186 de companii din 777) ţin mai ales de:
olipsa de timp alocat acestei activităţi (aproape jumătate menţionează acest as-pect);
olipsa personalului suficient pentru a asigura tutori de practică (37%);
olipsa profesionalizării acestui tip de personal (27%);
oun sfert dintre companii spun că implicarea presupune riscuri pe care nu doresc să şi le asume.
• Dintre companiile care ar fi dispuse să organizeze stagii de practică:
ojumătate ar putea acomoda 1-2 elevi;
oaproape o treime între 3-5 elevi.
• Factorii de care depinde numărul de elevi luaţi în practică sunt:
onecesarul de forţă de muncă în perioada respectivă (52%);
ointeresul elevilor de a veni în practică în cadrul companiei (45%);
ocapacitatea echipei care coordonează elevii (29%).
• Cele mai multe companii care sunt dispuse să primească elevi în practică ar putea oferi:
oechipamente de lucru şi materiale de învăţare (57%);
omasă (o treime);
odecontarea transportului (un sfert);
obursă sau remuneraţie (20%);
ocazare (mai puţin de 10%).
Fundaţia World Vision România şi consorţiul CEA vor continua să creeze contexte de lucru şi canale de comunicare pentru a întări legăturile dintre licee şi mediul de agribusiness.
Pentru ca elevii să beneficieze de o educaţie completă, liceele agricole trebuie să devină proactive: Fundaţia încurajează profesorii să exploreze agricultura din zona lor şi, împreună cu elevii să contribuie activ la maparea oportunităţilor de practică.
Mecanizarea în agricultură este specializarea cea mai solicitată (46% din totalul calificărilor cerute de agenţii economici chestionaţi), urmată de:
• calificări generale în agricultură (19%),
• industria alimentară (12%),
• zootehnie (8%).
CRPE va facilita în continuare colaborarea dintre liceele preponderent agricole şi agenţii economici care doresc să organizeze stagii de practică şi va acompania liceele agricole pentru o tranziţie mai uşoară către învăţământul dual.
Rezultatele complete ale studiului pot fi consultate aici: Cercetare potenţial de extindere a învăţării la locul de muncă în ÎPT agricol -perspectiva agenţilor economici-
"Creştem prin Educaţie Agricolă" este un program finanţat de Romanian-American Foundation (RAF) şi derulat de un consorţiu de organizaţii: Centrul Român de Politici Europene, Fundaţia World Vision România, Junior Achievement România şi Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă Cluj.
În ultimii 10 ani, eforturile CEA s-au concentrat pe sprijinirea liceelor agricole în a deveni hub-uri educaţionale relevante pentru viitoarea generaţie de fermieri. Activităţile CEA îşi propun să îmbunătăţească performanţa (metodele de predare, practica de specialitate, conectarea cu me-diul de business, activităţile extraşcolare, soluţiile de e-learning), promovarea liceelor agricole înscrise în program, dar şi politicile publice care vizează învăţământul agricol din România. Peste 50 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga ţară beneficiază astăzi de susţinerea şi know-how-ul consorţiului de organizaţii implicate în program.