Implicaţiile globale ale politicilor promovate de Washington: Ordinea Liberală, NATO şi Drepturile Omului

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 aprilie

Implicaţiile globale ale politicilor promovate de Washington: Ordinea Liberală, NATO şi Drepturile Omului

English Version

În timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial, Donald Trump a adoptat politici care au avut efecte semnificative asupra ordinii internaţionale liberale, funcţionării NATO şi respectării drepturilor omului la nivel global. Aceste măsuri au inclus impunerea unor tarife comerciale substanţiale, retragerea din organizaţii internaţionale şi o abordare diferită faţă de aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite.

Impactul asupra Ordinii Liberale Internaţionale

Politicile administraţiei Trump au fost percepute ca o îndepărtare de la angajamentele tradiţionale ale SUA faţă de multilateralism şi cooperare internaţională. Retragerea din diverse tratate şi organizaţii internaţionale, precum Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, a semnalat o schimbare către unilateralism şi naţionalism. Această abordare a fost interpretată de analişti ca o subminare a ordinii internaţionale liberale, favorizând o tranziţie către un sistem multipolar mai puţin stabil şi mai imprevizibil.

Rolul NATO şi relaţiile transatlantice

Atitudinea administraţiei Trump faţă de NATO a fost marcată de ambiguitate şi scepticism. Criticile publice la adresa aliaţilor europeni şi punerea sub semnul întrebării a angajamentelor SUA faţă de apărarea colectivă au generat îngrijorări cu privire la soliditatea alianţei. Această incertitudine a determinat unele state membre să-şi reevalueze strategiile de securitate şi să caute alternative pentru asigurarea propriei apărări.

Drepturile Omului şi Legitimarea Regimurilor Autoritare

Deciziile administraţiei Trump de a se retrage din organisme internaţionale dedicate drepturilor omului şi de a impune sancţiuni Curţii Penale Internaţionale au fost percepute ca o diminuare a angajamentului SUA faţă de promovarea valorilor democratice. Această poziţie a fost interpretată de unele regimuri autoritare, precum cele din Ungaria şi Turcia, ca o permisiune tacită pentru adoptarea unor politici represive, fără teama de represalii internaţionale.

Scenariul unei recesiuni globale provocate de tarife

Impunerea de către administraţia Trump a unor tarife comerciale semnificative a declanşat temeri privind o recesiune economică globală. Pieţele financiare au reacţionat negativ, cu scăderi semnificative ale principalilor indici bursieri şi pierderi de trilioane de dolari în capitalizare de piaţă. De exemplu, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 2.200 de puncte într-o singură zi, reflectând îngrijorările investitorilor cu privire la perspectivele economice. (New York Post)

Instituţii financiare de renume, precum JPMorgan, au estimat o probabilitate de 60% pentru o recesiune în SUA ca urmare a acestor politici tarifare. Aceste măsuri au fost comparate cu cele din perioada Marii Depresiuni, sugerând potenţialul lor de a provoca perturbări economice semnificative la nivel global. (MarketWatch)

Politicile adoptate de administraţia Trump în al doilea mandat au avut implicaţii profunde asupra arhitecturii internaţionale. Slăbirea ordinii liberale, subminarea coeziunii NATO şi diminuarea angajamentului faţă de drepturile omului au contribuit la un climat global caracterizat de incertitudine şi instabilitate. În plus, măsurile economice protecţioniste au amplificat riscurile unei recesiuni globale, evidenţiind interconectivitatea şi fragilitatea economiei mondiale în faţa unor astfel de politici.

Concluzie generală: O lume după Washington?

Acest Dosar a fost redactat nu doar pentru a urmări faptele, ci pentru a urmări sensul istoriei care se reconfigurează sub ochii noştri. Administraţia Trump 2.0 poate părea, pentru unii, un accident democratic, iar pentru alţii, o corectare istorică. Dar indiferent de interpretare, ea ne forţează să acceptăm o realitate tulburătoare:

Ordinea liberală internaţională se clatină, iar liderul care a fondat-o, SUA, pare să şi-o abandoneze. Democraţia americană funcţionează sub tensiune, fără a fi doborâtă, dar tot mai dependentă de rezistenţa instituţională. Lumea se fragmentează în sfere ideologice, economice şi strategice, iar America, de la hegemon, riscă să devină doar un actor printre alţii.

Acest Dosar nu oferă verdictul final. Oferă, în schimb, cadrul pentru a da sens într-o epocă ce se defineşte prin ruptură.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Se pare ca gasca Ursula/Macron,

    nu pricep ce se intampla ,pe plan global,

    din pacate  

    1. Bine ca pricepi tu. Nu vrei sa ne luminezi?

      Ce vrei sa faca Europa? Sa nu mai respecte drepturile omului ca orice tembel sa poata sa isi experima frustrarile? Sa lase chilotii jos pentru orice cimpanzeu care se afla temporar la putere?

      Noi ca natie avem un mare avantaj. Stim ca politica de producere locala a tuturor bunurilor nu functioneaza prea bine. Stim ce inseamna sa avem un tatuc bun la toate. Stim ce inseamna sa fim la cheremul rusilor. Trebuie doar sa ne aducem aminte. 

      Excelent raspuns. Este fascinant sa vezi cum 27 de liderii se intalnesc saptamanal, aproape ca niste rude, ca niste frati, si incearca sa rezolve constructiv si prin dialog problemele care apar. Sunt mandru de felul in care liderii UE incearca mereu sa se pozitioneze de partea civilizatiei si a binelui. Si nu este usor.

      Ce-as mai vrea de la liderii UE este sa abordeze cu mai mult realism economia UE. Trebuie sa ne regastigam competitivitatea cat mai repede. Poezia naiva si elitista ”green deal” trebuia oprita inca din 2022, dar nu este tarziu nici acum in 2025.

      Foarte bine ca UE investeste in energie eoliana si solara, dar, mai departe, inchiderea centralelor, toate taxele astea absurde, este deja prea mult. Este o prostie sa-ti distrugi economia si industria cand tu, de fapt, produci mai putin de 5% din emisiile globale. 

      Scuze, sa ne ”recâștigam” competitivitatea... :)

      A fost vorba doar despre niste bani nemunciti, pe burse, pe vorbe

      In ce sens nemunciti? E un comert ca oricare altul. Cumperi o actiune de la Ion pe care crezi ca o vei putea vinde mai scump in viitor la altcineva. Ai costuri, ai profit sau pierdere, ai venituri poate din dividende, poate vinzi niste contracte put/call, platesti taxe. Ca si cum ai avea o activitate de comert. Sa zicem de pantofi, sau de masini , de orice.

      Primesti banutii Direkt36 in loc de USAID,

      cu sprijinul gastii Ursula Pfitzer ??? 

      Pandemia Covid–19 a trecut de mult, dar Comisia Europeana 

      a mai comandat 146 millioane de doze de vaccin,prin Ursula Pfitzer

      si tot in conditii netransparente – afirma Berliner Zeitung. 

      La un PIB de 20 trilioane ne tot omorati ca au fost 50 milioane cheltuite aiurea. Se vede ca nu aveti actiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930