Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi-au continuat scăderea începută în a doua parte a săptămânii trecute, în ton cu dinamica pieţelor europene şi a celor din Statele Unite de la începutul zilei de tranzacţionare, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump nu a dat semne că renunţă la planurile sale ample privind aplicarea tarifelor vamale pentru aproape toate ţările de pe glob.
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale bursei noastre, a coborât cu 2,38%, până la 16.483 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 2,15%, la 3.048 de puncte. În Europa, indicele Stoxx 600 avea o cădere de 2,6%, la ora 18:30, coşul de acţiuni coborând la cel mai redus nivel din ultimele cincisprezece luni încoace.
Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, spune că tarifele lui Trump sunt extrem de mari şi pot băgă economia globală nu doar într-o recesiune, ci chiar într-o criză.
"Ceea ce vedem (n.r. pe pieţe) este o anticipaţie de recesiune la nivel global", a spus Codirlaşu la Euronews România. "Impactul poate însemna pierderea locurilor de muncă, activitate mai redusă a companiilor, astfel încât acţiunile lor vor valora mai puţin. O altă consecinţă ar fi suportarea taxelor de către consumatori, ceea ce înseamnă practic cea mai proastă combinaţie - scădere economică şi cu inflaţie", a completat analistul la postul TV menţionat.
• Război comercial
La finele săptămânii trecute, pieţele au fost lovite de decizia lui Trump de a impune taxe pentru importurile în Statele Unite provenite din peste 180 de ţări. China a reacţionat, anunţând taxe de 34% pentru importurile din SUA, în vreme ce Uniunea Europeană a anunţat, de asemenea, tarife. Preşedintele american le-a spus investitorii că vor trebui să accepte situaţia şi că nu va încheia un acord cu China până când deficitul comercial al SUA cu Beijing-ul nu va fi rezolvat, scrie Reuters.
În acest context, la Bucureşti, indicele compozit BETPlus s-a depreciat ieri cu 2,36%, la 2.433 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,61%, până la 59.116 de puncte.
Valoarea tranzacţiilor a fost de 177 milioane lei, peste media zilnică a anului de 166 milioane lei, care totuşi include şi ofertele de titluri de stat Fidelis ce trag masiv suma în sus.
• Acţiunile Banca Transilvania, OMV Petrom şi Hidroelectrica - pe primele trei poziţii în topul rulajului
În piaţa "regular", topul valorii transferurilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 60,1 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în scădere cu 3,15%, la preţul de 26,44 lei.
Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce au coborât cu 2,08%, la preţul de 0,705 lei, în condiţiile unor schimburi de 30,3 milioane lei.
Acţiunile Hidroelectrica (H2O) s-au depreciat cu 1,66%, până la preţul de 118,2 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 13,7 milioane lei.
Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), ce au cumulat un rulaj de 5,6 milioane lei, acţiunile BRD încheind ziua în scădere cu 2,56%, la preţul unitar de 17,5 lei.
În piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.
Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a coborât cu 1,97%, la 1.199 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a depreciat cu 0,62%, la 820 de puncte.
• Topul celor mai mari creşteri
1."Altur" (ALT): +3,88%
2. "Electromagnetica" (ELMA): +3,36%
3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +2,52%
4. "Electroargeş" (ELGS): +2,27%
5. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +2,07%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Electroaparataj" (ELJ): -14,52%
2. "Mecanică Fină" (MECE) : -10,06%
3. "Condmag" (COMI): -7,69%
4. "Ropharma" (RPH): -6,45%
5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -6,06%
Opinia Cititorului