TradeVille: Tesla, cu bateriile descărcate

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie

TradeVille: Tesla, cu bateriile descărcate

Tesla Inc. a raportat, în cursul săptămânii trecute, rezultate operaţionale care au dezamăgit piaţa, în contextul în care compania a suferit deja o scădere semnificativă a acţiunilor ca urmare a implicării lui Elon Musk în administraţia SUA. Compania va raporta rezultatele aferente primului trimestru în a doua jumătate a lunii aprilie, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Tesla este o companie americană de tehnologie şi energie. Aceasta se ocupă în principal de fabricarea de vehicule electrice de înaltă performanţă, de sisteme de stocare a energiei şi de panouri solare. Tesla este cunoscută pentru vehiculele sale electrice inovatoare, precum Model S, Model X, Model 3 şi Model Y. Vehiculele Tesla dispun de o gamă largă de caracteristici tehnologice avansate: sistem de conducere autonomă, ecran tactil de înaltă rezoluţie şi actualizări regulate ale software-ului care îmbunătăţesc experienţa de conducere. Pe lângă vehiculele sale electrice, Tesla produce baterii de stocare a energiei, sub marca MegaPack. Compania a obţinut recunoaştere la nivel global, fiind un lider în revoluţia mobilităţii electrice şi în tranziţia către energia din surse regenerabile.

Potrivit Yahoo Finance, principalii investitori instituţionali ai Tesla sunt Vanguard Group, cu o participaţie de 7,11%, Blackrock - cu 5,87%, şi State Street Corp., cu 3,30%. Elon Musk, directorul general al Tesla, este cel mai mare acţionar individual, cu aproximativ 13% din totalul acţiunilor în circulaţie.

Sectorul auto global, sub tarifele SUA

Conform Statista, vânzările de maşini la nivel mondial au ajuns la aproximativ 78 de milioane de unităţi în 2024, în creştere cu 4%, de la 75,3 milioane în 2023, depăşind nivelurile înregistrate înainte de pandemie. Veniturile provenite din vânzările auto se estimează că vor atinge 2,6 miliarde de dolari în 2025 şi 2,8 miliarde de dolari până în 2029, cu o creştere anuală compusă (CAGR) de 2,25% în perioada 2025 - 2029. Totuşi, deciziile noii administraţii Trump vor schimba semnificativ dinamica pieţei. La începutul lunii aprilie, Trump a impus tarife de 25% nu doar pentru autoturismele construite în străinătate, ci şi pentru piesele auto importate. Tarifele se aplică oricărui vehicul care nu este asamblat în SUA, ceea ce reprezintă 46% din cele aproximativ 16 milioane de vehicule vândute anul trecut pe piaţa americană. Tarifele suplimentare pentru piesele auto, precum motoare şi transmisii, sunt programate să intre în vigoare cel târziu pe 3 mai.

Analiştii de pe Wall Street sunt pesimişti în privinţa tarifelor, estimând că acestea ar putea reduce considerabil profiturile companiilor şi ar putea împinge industria auto într-o recesiune. De exemplu, analiştii de la Bernstein estimează pentru General Motors o scădere cu 79% a profitului operaţional (EBIT), cu 81% a profitului pe acţiune (EPS) şi un impact negativ de 4,1 miliarde de dolari asupra fluxului de numerar. Pentru Ford, se estimează o scădere cu 16,5% a EBIT, cu 23% a EPS şi cu 36% a cash-flow-ului. Stellantis este mai puţin expusă, cu doar 40% din venituri generate în SUA, ceea ce se traduce printr-un impact de aproximativ un miliard de dolari asupra EBIT şi o reducere a profitului net cu 8,75%.

Impactul tarifelor este deja vizibil în piaţă: vânzările auto în primul triemstru din 2025 au fost peste aşteptări, pe fondul cumpărărilor înainte de scumpirile anticipate. Preţul mediu al unui vehicul nou este de circa 48.000 de dolari, dar Bank of America estimează că acesta ar putea creşte cu până la 10.000 de dolari dacă tarifele sunt transferate integral consumatorilor.

Şi Tesla va fi afectată de tarife, însă mai puţin faţă de alţi producători, datorită producţiei locale. Potrivit Administraţiei Naţionale pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi, între 20% şi 25% din piesele Tesla sunt importate, iar 60-75% sunt produse în SUA şi Canada.

Cel mai slab trimestru al Tesla, din ultimii trei ani

Tesla a lăsat dezamăgită piaţa săptămâna trecută, după ce a raportat o scădere anuală de 13% a vânzărilor pentru primele trei luni din 2025, marcând cel mai slab trimestru din ultimii trei ani. Livrările din perioada ianuarie - martie 2025 au fost de 336.681 vehicule (-13% în ritm anual), în scădere faţă de 386.810 în aceeaşi perioadă din 2024 şi sub aşteptările analiştilor, care anticipau o scădere cu doar 3,7%, până la 372.410 unităţi. Cea mai afectată a fost cererea pentru Model Y, clienţii aşteptând lansarea versiunii restilizate. Între timp, Tesla se confruntă cu o competiţie acerbă din partea BYD, Volkswagen şi BMW, pierzând cotă de piaţă în SUA, Europa şi China. În Europa, vânzările au scăzut pentru a treia lună consecutiv în ţări precum Franţa şi Suedia. Aceste rezultate au fost influenţate semnificativ de acţiunile politice ale CEO-ului Elon Musk şi de legăturile sale cu administraţia Trump, alături de o serie de proteste şi boicoturi care au afectat imaginea mărcii Tesla.

Totuşi, o creştere puternică a înregistratat-o divizia Tesla Energy, care a livrat 10.400 MWh de produse de stocare a energiei în primul trimestru, faţă de 4.050 MWh în urmă cu un an - al doilea cel mai bun trimestru după ultimele trei luni din 2024. Această capacitate include produse precum Powerwall, Powerpack şi Megapack destinate caselor şi companiilor. În 2024, Tesla Energy a livrat 31.500 MWh la nivel global.

Investitorii însă, au rămas cu privirile aţintite spre segmentul de automobile. Acţiunile au scăzut cu peste 7% după raportarea livrărilor, prezentând o volatilitate foarte ridicată, în contextul în care circulau zvonuri că Elon Musk ar putea renunţa la funcţia sa de consilier al lui Trump, pentru a se implica mai mult în administrarea Tesla. Totuşi, zvonurile au fost mai târziu infirmate de Casa Albă.

Tesla va publica rezultatele financiare pentru primul trimestru pe 22 aprilie, notează TradeVille.

De menţionat că rezultatele ultimului trimestru din 2024 au fost în scădere. Veniturile totale au crescut cu doar 2%, la 25,17 miliarde de dolari, în timp ce segmentul auto a scăzut cu 8%, până la 19,8 miliarde de dolari. Marja de profit operaţional, excluzând veniturile din credite de reglementare (692 de milioane de dolari), a fost de 13,6%, sub aşteptările de 16,2%, pe fondul reducerilor de preţuri pentru toate modelele. Profitul net a scăzut cu 71%, la 2,32 miliarde de dolari (0,66 dolari/acţiune), comparativ cu 7,93 miliarde de dolari (2,27 dolari/acţiune) în ultimele trei luni din 2023, care a inclus un câştig fiscal unic de 5,9 miliarde de dolari.

Livrările au fost de 495.570 de unităţi în trimestru, iar pentru întreg anul s-au ridicat la 1,8 milioane de vehicule, marcând primul declin anual al livrărilor din istoria companiei. Tesla se confruntă cu presiuni competitive tot mai mari pe pieţele din SUA, China şi Europa, iar strategia de reducere agresivă a preţurilor afectează semnificativ marjele şi sustenabilitatea modelului său de afaceri.

Elon Musk rămâne optimist cu privire la viitorul companiei, declarând că 2025 va pune bazele pentru un "epic" 2026 şi un "ridicol de bun" 2027 şi 2028. Potrivit acestuia, creşterea Tesla va fi susţinută de progresele în inteligenţa artificială, vehicule autonome şi roboţi umanoizi autonomi. Musk a mers chiar mai departe, afirmând că Tesla ar putea deveni cea mai mare companie din lume, depăşind în valoare primele cinci societăţi globale combinate.

Cu toate acestea, analiştii au o privire neutră asupra potenţialului companiei, ratingul de consens fiind la acest moment de "Hold". În ultimele 12 luni, 38 de analişti au emis recomandări, dintre care 22 au ales "Buy", 9 - "Hold" şi 7 - "Sell". Preţul ţintă de consens pentru acţiunile TSLA este de 312,65 dolari, indicând că acţiunile Tesla ar putea avea un potenţial de +16,9%. Prognoza minimă se ridică la 24,86 dolari, iar prognoza maximă la 550 de dolari. Unul dintre cei mai optimişti analişti de pe Wall Street în privinţa Tesla şi-a redus recent ţinta de preţ pentru acţiunile companiei cu 43%, invocând criza de imagine generată de Elon Musk şi de politicile comerciale ale preşedintelui Donald Trump. Ives şi-a redus ţinta de preţ de la 550 la 315 dolari, aceasta fiind anterior a doua cea mai mare estimare dintre cele oferite de 72 de analişti urmăriţi de Bloomberg.

Acţiunea Tesla scade puternic

Chiar dacă tarifele au un impact mai mic asupra Tesla faţă de alţi producători, compania a fost semnificativ afectată de colaborarea dintre Trump şi Musk. Acţiunile companiei au scăzut cu aproape 50% din decembrie, pe fondul protestelor, atacurilor şi criticilor legate de implicarea lui Musk în administraţia Trump, unde conduce Departamentul Eficienţei Guvernamentale (DOGE). Astfel, de la începutul anului şi până acum, acţiunile TSLA au scăzut cu 40,7%, în timp ce în ultimele 12 luni acestea au un câştig de 39,9%. În acelaşi timp, piaţa din SUA, reprezentată de indicele SP500, a scăzut de la începutul anului şi până acum cu 13,7%, în timp ce în ultimele 12 luni, aceasta a scăzut cu 1,4%.

TradeVille: Tesla, cu bateriile descărcate

Per total, TSLA a încheiat primele trei luni din 2025 cu cea mai slabă performanţă trimestrială din 2022 încoace, înregistrând o pierdere de 35%. De la maximul istoric atins în decembrie 2025, acţiunile Tesla şi-au înjumătăţit valoarea până acum, intrând pe un trend descendent, în care continuă să evolueze şi în prezent. Ultimele tarife impuse de administraţia Trump şi scăderea generală consemnată de piaţa SUA şi-au pus amprenta şi pe evoluţia Tesla.

Totuşi, competitorii Tesla au simţit mai tare consecinţele tarifelor în preţul acţiunii, la sfârşitul săptămânii trecute. De la începutul anului şi până acum, Rivian a scăzut cu 15,7%, Lucid - cu 24,5%, Nio - cu 7,5%, BYD - cu 14,9% şi Ford - cu 3,2%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Tesla

Oportunităţi

-Diversificare: Tesla îşi extinde activitatea dincolo de segmentul auto, investind în energie regenerabilă şi mobilitate autonomă. Această diversificare poate susţine o creştere mai stabilă a profitului pe acţiune şi poate reduce dependenţa de veniturile din vânzarea vehiculelor electrice, care sunt puternic influenţate de condiţiile de piaţă. Elon Musk a subliniat în repetate rânduri că investitorii ar trebui să se concentreze mai puţin pe business-ul auto tradiţional şi mai mult pe viitorul Tesla în autonomie şi robotică.

-Full Self-Driving (FSD): Musk a anunţat că Tesla va lansa serviciul de conducere autonomă nesupravegheată (FSD) contra cost în Austin, Texas, începând din iunie 2025. Dacă tehnologia FSD se dovedeşte scalabilă şi fiabilă, ar putea deveni o sursă importantă de venit recurent, poziţionând Tesla drept un jucător major în industria mobilităţii autonome.

Riscuri

- Evaluare: Status quo-ul se menţine, Tesla este încă considerată o companie mult supraevaluată. Platforma AlphaSpread indică faptul că preţul acţiunii din prezent este supraevaluat cu 82% faţă de valoarea sa intrinsecă, calculată după evaluarea de tip DCF.

- Legislaţie: În SUA, posibilele modificări ale politicilor de sprijin pentru energia curată ar putea afecta veniturile Tesla. Donald Trump a promis eliminarea creditului fiscal de 7.500 de dolari pentru cumpărătorii de maşini electrice, introdus de administraţia Biden, precum şi reducerea finanţărilor pentru iniţiativele de energie verde. Deşi acest lucru ar putea limita competiţia din partea producătorilor auto tradiţionali care investesc în maşini electrice, Tesla ar putea fi afectată prin reducerea veniturilor din creditele de reglementare. În 2024, aceste credite au generat 2,8 miliarde de dolari pentru Tesla, o sumă care ar putea scădea semnificativ în viitor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: YahooFinance, eu.usatoday.com, CNBC, thehill.com, Reuters, Statista, spglobal.com, markets.businessinsider.com, seekingalpha.com, marketbeat.com, Bloomberg, tradingview.com, AlphaSpread, Investopedia.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb