BRM solicită un plan de austeritate la BVB pentru următorii trei ani

A.I.
Piaţa de Capital / 11 aprilie

BRM solicită un plan de austeritate la BVB pentru următorii trei ani

Bursa Română de Mărfuri acuză Bursa de Valori Bucureşti de lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte proiectul Contrapărţii Centrale

Resursele financiare ale BVB par diminuate, punând în pericol - la o verificare exigentă - chiar şi capitalul minim necesar pentru funcţionarea autorizată a societăţii, conform BRM

Bursa Română de Mărfuri cere reducerea indemnizaţiilor conducerii BVB cu până la 50% şi eliminarea oricăror bonificaţii pentru personalul de conducere

BVB a anunţat, astăzi, înlocuirea lui Adrian Tănase cu Remus Vulpescu în funcţia de director general

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a solicitat completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din data de 29 aprilie cu două puncte, dintre care unul se referă la un plan de austeritate pentru următorii trei ani, conform unui raport al emitentului publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Anterior, BRM solicitase explicaţii de la operatorul pieţei noastre de capital privind situaţia proiectului Contrapărţii Centrale, aspecte ce vor fi discutate la adunarea acţionarilor BVB de la finele lunii.

Acum, Bursa Română de Mărfuri solicită:

-revizuirea răspunsului Consiliului de Administraţie al BVB la unele întrebări adresate de BRM, în sensul completării acestora cu răspunsuri care să asigure acţionarilor o imagine clară şi completă privind situaţia actuală a societăţii CCP.RO;

-aprobarea unui program de austeritate pe următorii trei ani pentru refacerea rezervelor financiare ale societăţii, cuprinzând inclusiv măsuri în respectiva perioadă de timp privind reducerea indemnizaţiilor de conducere într-un procent de până la 50% şi adaptarea politicii de remuneraţie în acest sens, reducerea cheltuielilor de promovare precum şi eliminarea oricăror bonificaţii pentru personalul de conducere al societăţii.

"În condiţiile în care societatea se află în mod evident pe o pantă descendentă şi într-o fază de evoluţie relativ critică din punct de vedere financiar, inclusiv şi mai ales prin participările masive la capitalul contrapărţii centrale, pentru stabilizarea acestei situaţii, acţionarul BRM propune Adunării Generale să decidă reducerea cheltuielilor prin adoptarea unor măsuri optime care să conducă la rentabilizarea activităţii", se arată în motivarea propunerilor.

Bursa Română de Mărfuri reclamă lipsa explicaţiilor convingătoare privind "responsabilitatea pentru starea de avarie a proiectului Contrapărţii Centrale"

Potrivit BRM, în răspunsurile primite la solicitarea anterioară, ce vor fi discutate la AGA de la finele lunii, nu s-au primit explicaţii convingătoare privind:

a) motivele care au condus la întârzierile grave privind operaţionalizarea efectivă şi intrarea în producţie a contrapărţii centrale;

b) justificarea consumării resurselor financiare ale societăţii, care au condus la noi aporturi masive de capital din partea BVB în cursul anului 2024, fără certitudinea că acestea vor fi şi ultimele;

c) obiectivitatea şi eficienţa criteriilor de selecţie ale furnizorului soluţiei tehnice şi justificarea prevederilor contractuale convenite cu acesta, inclusiv sub aspect pecuniar şi al experienţei şi expertizei acestuia în materie;

d) stabilirea responsabilităţii pentru starea de avarie a proiectului, prin depăşirea termenelor de autorizare şi intrare în funcţiune şi epuizarea resurselor financiare mobilizate.

"În esenţă, se înţelege din Nota Consiliului de Administraţie al BVB că opinia acestuia este că tot ce părea nespus, neexplicat sau neclar este de fapt inclus în raportările anterioare, limpezi şi complete, iar orice alte informaţii date în completare ar putea fi critice şi de natură a periclita siguranţa şi finalizarea proiectului. Este răspunsul-scut tipic pentru a justifica lipsa de transparenţă, deşi solicitările subscrisei privind informaţiile esenţiale pentru investitori referitoare la situaţia contrapărţii centrale făceau trimitere la aspecte contractuale şi de afaceri, ce este firesc să fie cunoscute de acţionari, şi nu la aspecte tehnice sau comerciale confidenţiale", se arată în raportul BRM.

Bursa Română de Mărfuri atrage atenţia că, în prezent, acţionarii BVB nu au cunoştinţă nici măcar de situaţia financiară curentă a societăţii CCP.RO, neavând acces la situaţiile financiare ale anului 2024, iar documentele menţionate în aşa-zisul răspuns al Consiliului BVB nu sunt decât referiri la şedinţe AGOA/AGEA începând cu anul 2019, care reprezintă, în fapt, simple angajamente, din nefericire nerespectate până în prezent.

"Pe cale de consecinţă, avem rugămintea legitimă de a fi transparentizate informaţiile solicitate (şi nu cele care sunt considerate de interes comercial), aspect de interes pentru orice acţionar al BVB şi, în principiu, pentru investitori, pentru a se oferi tuturor posibilitatea de a înţelege în ce fază se află proiectul, precum şi situaţia financiară a societăţii", se arată în solicitarea BRM.

Întârzierea majoră sau eşecul proiectului Contrapărţii Centrale constituie o sursă majoră de risipire a capitalurilor BVB, susţine Bursa Română de Mărfuri

În ceea ce priveşte planul de austeritate pentru următorii trei ani, BRM susţine că analiza atentă a execuţiei bugetare, a rezultatelor şi a situaţiei financiare actuale a Bursei de Valori Bucureşti raportate ca o normalitate prezentei AGOA poate conduce, în opinia sa, la îngrijorări majore pentru acţionari.

"Activele financiare ale societăţii ce pot fi valorificate imediat (numerar, depozite la bănci şi titluri de stat) reprezintă un total de numai 29,17 milioane lei, valoare pe care o considerăm complet insuficientă pentru o societate de talia BVB, care administrează o piaţă de capital de circa 250 miliarde lei. De asemenea, în aceste sume se regăseşte şi rezerva legală de 12,2 milioane lei care este intangibilă, reducându-se astfel disponibilitatea bănească ale societăţii la circa 13 milioane lei. Această situaţie poate fi considerată insuficientă de către ASF în cadrul cerinţelor necesare solicitării de adecvare a capitalurilor şi respectarea regulilor şi normativelor impuse unor operatori de piaţă de capital", se arată în solicitare.

Conform documentului, circa 40% din activele societăţii, anume 52 milioane lei, reprezintă investiţia în CCP.RO, investiţie care în perioada cel puţin imediat următoare (următorii doi ani de zile) nu va fi profitabilă, necesitând probabil o nouă participare la o majorare de capital.

"Până în acest moment, finanţarea de către Bursa de Valori Bucureşti a proiectului contrapărţii centrale ameninţă să fie un eşec costisitor. Întârzierea majoră sau eşecul acestuia nu numai că privează societatea de nişte venituri consistente previzionate (mai mult sau mai puţin fundamentale la startul proiectului) pe termen mediu şi lung, nu numai că ameninţă să conducă la irelevanţa instituţiei din punct de vedere bursier în contextul regional, dar constituie o sursă majoră de risipire a capitalurilor sale", se arată în raport.

Potrivit BRM, situaţia BVB este îngrijorătoare pentru un investitor de bună credinţă. "Concluzionând, o investiţie într-un proiect declarat major, se dovedeşte a fi excesiv de costisitoare, finalizarea acesteia cu - aşa cum s-a declarat public în mod repetat - depinde însăşi dezvoltarea şi evoluţia bursei, este mult întârziată şi pusă chiar sub semnul întrebării. Pe de altă parte, situaţia financiară a instituţiei însăşi, care integrează major dinamica sa un acţionar semnificativ, poate stârni, la rându-i, semne mari de întrebare", se menţionează în solicitare.

În acest context, BRM susţine că sunt necesare măsuri ferme şi coerente pentru un termen de trei ani, care să limiteze cheltuielile neutile ale societăţii BVB, incluzând:

a) Reducerea indemnizaţiilor conducerii societăţii cu 30% până la 50%;

b) Eliminarea oricăror bonificaţii pentru personalul de conducere;

c) O gestionare corespunzătoare a tuturor cheltuielilor societăţii, care să aibă în vedere reducerea cheltuielilor de marketing şi promovare şi adaptarea lor la interesele reale ale societăţii.

Consilul Bursei de Valori Bucureşti a anunţat, astăzi, alegerea lui Remus Vulpescu în funcţia de director general în locul lui Adrian Tănase, al cărui mandat expiră la finele lunii iunie a acestui an.

Din acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti fac parte foste SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, societăţi de brokeraj şi persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. blondul vopsit cu peroxid și mentorat de trădătorul Tudose și sfătuit de aburelu Ponta este acuma șef la bursă, ce poate să meargă bine dacă șefu bursei se vopsește cu peroxid !?

    și mai e o chestie cu „învestitorul de bună credință”

    de ce permite BVB tranzacționarea unei societăți dacă respectiva societate măsluiește bilanțul anual și la profit net trece 597mil. în loc de 309mil. iar jurnaliștii de prin zf.ro dau la populime uite ce grozavă societatea este, o făcut profit de 600mil. titlu în ziare !!! 

    din care statul va cere 90% distribuție sub formă de dividende

    cine minte??? 

    1. am io una mai tare vijeule. De ce permite BVB tranzactionarea societatilor care nu isi platesc taxa de tranzactionare la bvb catre bvb?

      pentru că sînt foarte nătărăi în managementul buzinesului pe care ei îl practică; e ca și cum tu ai avea un aprozar și pe unii oameni îi lași să te viziteze și să plece cu cepele neplătite

    Ce rusine!

    La BVB probabil ca s-au sifonat bani, iar "solutia" gasita este numirea in functia de director general a unui politruc, vanator de functii, care n-a facut nimic in functiile de conducere in care a fost pana acum. 

    nu zic ca sunt fan BRM, dar bine le face la astia de la bvb, au 5% deci pot convoca aga in fiecare luna, sunt suficiente probleme care merita discutate, bvb trebuie tras de urechi constant, mai usor cu laudele numerelor umflate de investitori sau cu meritul pentru H2O unde statul se lauda cu listare cand de fapt meritul e al FP

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb