Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (A.P.C.E.) a iniţiat o amplă acţiune, prin care a solicitat partidelor parlamentare şi Guvernului României adoptarea de urgenţă a Legii Prosumatorului - PL-x 605/2023, un proiect legislativ esenţial care trenează în Parlament de peste doi ani, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Acţiunea a debutat cu trimiterea a peste 800 de petiţii din partea prosumatorilor catre partidele politice din Parlamentul României, într-un interval de doar 24 de ore şi s-a finalizat prin transmiterea unei scrisori deschise către liderii grupurilor parlamentare.
Petiţia a transmis un mesaj clar şi ferm către reprezentanţii aleşi, evidenţiind o realitate gravă:
"Suntem singura ţară din Europa unde prosumatorii creditează furnizorii cu energia lor injectată în reţea timp de până la 2 ani. În unele cazuri, nu primim compensarea nici după 4-5 ani"
Am subliniat importanţa plăţii lunare a excedentului de energie şi necesitatea compensării energiei pe mai multe locuri de consum - principii esenţiale pentru un cadru echitabil şi funcţional.
În scrisoarea deschisă transmisă parlamentarilor, am arătat cum prosumatorii români au devenit, de facto, creditori neplătiţi ai furnizorilor de energie, oferind acestora un sprijin financiar involuntar de peste 150 de milioane de euro între 2022 şi 2024. Totodată, am denunţat impunerea unei legislaţii secundare abuzive şi fără precedent în Uniunea Europeană, adoptată de ANRE doar în România: plata la 24 de luni de la data facturarii - o situaţie inacceptabilă, care poate fi rezolvată prin simpla votare a propunerii de lege din Parmlament.
A.P.C.E. si prosumatori din România solicită ferm:
• Adoptarea de urgenţă a proiectului de lege PL-x 605/2023, fără noi amânări sau compromisuri toxice;
• Plata lunară garantată pentru prosumatori, conform propunerii din proiectul de lege;
• Tratament echitabil pentru prosumatori, ca parte esenţială a tranziţiei energetice din România.
Considerăm că adoptarea PL-x 605/2023 nu este un moft, ci o necesitate pentru stabilirea unor reguli clare şi echitabile în raport cu toţi actorii din sectorul energetic.
1. Creditor
(mesaj trimis de AIG în data de 10.04.2025, 19:07)
Doar in Romania e posibil sa încurajezi populația sa investească în energie verde ca apoi sa inventezi mii de reguli în neregula la sfatul mafiei din jurul ANRE . Și cu banii luați și....tut.