Ieftinirea petrolului confirmă o nouă criză globală

Marius Mataragis
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 aprilie

Ieftinirea petrolului confirmă o nouă criză globală

Criza bate la uşă? Nu, deja a dărâmat uşa şi pare mai mare decât criza financiară din 2008 şi cea pandemică din 2020, puse la un loc! SUA şi China au escaladat deja un conflict care făcea Planeta să-şi ţină respiraţia. China răspunde tarifelor de 104% ale SUA şi creşte taxele vamale pentru mărfurile americane la 84%, de la 34%. De asemenea, Ministerul Comerţului de la Beijing a declarat că a adăugat 12 entităţi americane pe lista de control a exporturilor şi şase pe lista "entităţilor nesigure", transmite Reuters.

Bursele europene au scăzut puternic după anunţ, iar investitorii de pe toate bursele lumii asistă neputiincioşi la înmulţirea pierderilor de sute de miliarde de dolari înregistrate în primul trimestru al anului. Recesiunea globală se aude ca un cor de fluierături îndreptat spre America.

Investitorii iau în serios războiul comercial

Dacă bursele au reacţionat reţinut după anunţul lui Donald Trump privind impunerea tarifelor, răspunsul dat de a doua economie a lumii arată că investitorii au luat războiul în serios abia după ce China a intrat în schimbul de lovituri. În urma anunţului, indicele bursier FTSE 100 scade cu 3,4%, indicele paneuropean STOXX 600 cu 4,2%, iar bursa de la Frankfurt şi cea de la Paris înregistrează ambele scăderi cu câte 3,4%, potrivit The Guardian. Conturul recesiunii este dat de prăbuşirea preţului petrolului până la un nivel înregistrat în precedenta criză globală.

Cererea de petrol s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din februarie 2021, când ne aflam în plină pandemie. Ţările OPEC+ vor fi nevoite să-şi reducă producţia, după ce au anunţat săptămâna trecută o creştere a ofertei pentru luna mai. În contrapondere, creşterea producţiei de energie din surse regenerabile (solară, hidro şi eoliană) în mixul global de electricitate a depăşit 30% anul trecut, fiind cu patru procente în creştere anuală, potrivit raportului Ember. Totuşi, cărbunele a rămas sursa principală, cu 34% din electricitatea globală, centralele pe gaze naturale au furnizat 22%, iar energia nucleară a contribuit cu 9%, în scădere uşoară faţă de anul anterior.

Ieri, ţiţeiul Brent a scăzut în doar câteva ore cu peste 5%, de la 61 de dolari barilul la 59 de dolari. Prăbuşirea s-a accentuat imediat după ce China a răspuns Statelor Unite cu creşterea la 84% a taxelor aplicate mărfurilor americane, începând de astăzi.

Negocierile şi "fesele" lui Trump

De pe câmpul de luptă al acestui război comercial, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat că va "riposta" împotriva celor mai recente tarife vamale ale preşedintelui Donald Trump. Cu alte cuvinte, California, a cincea cea mai mare economie a lumii, transmite disponibilitatea de a recrea alianţele strategice ale SUA, solicitând statelor taxate de Trump să nu riposteze la adresa Californiei. Dezbaterea despre reconfigurarea alianţelor şi negocierile care au urmat tarifelor anunţate de Donald Trump păreau că vor ţine pentru mult timp agenda publică.

Riposta Chinei a aruncat în penibil modul în care şeful Casei Albe a batjocorit statele care au răspuns chiar chemării lui la negociere. "These countries are calling me up kissing my ass" ("Aceste ţări mă sună să mă pupe în fund"). Aceasta este exprimarea în cadrul unui discurs adresat republicanilor, marţi seară în Statele Unite, a celui supranumit "cel mai important om al Planetei". Cel mai mare clovn al Planetei imita ca într-o joacă de copil nu doar liderii care îi cereau să se aşeze la masa negocierilor, ci şi vocile republicanilor ("some rebel Republican") care propuneau ca negocierile să fie purtate de Congres. Desigur, răspunsul a fost în nota consacrată: "You don't negotiate like I negotiate!" ("Nimeni nu negociază ca mine!")

Preşedintele chinez Xi Jinping - deşi nu l-a numit pe Trump în prima sa apariţie publică de când acesta a crescut tarifele pentru China - a cerut oficialilor chinezi "întărirea legăturilor strategice cu ţările învecinate", informează EFE, citată de Agerpres. Scopul declarat al preşedintelui chinez este "întărirea legăturilor pe lanţurile de aprovizionare". Într-o primă reacţie la Washington, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat miercuri dimineaţă la televiziunea Fox că tarifele de retorsiune de 84% ale Chinei sunt "regretabile". El a amintit că Vietnamul va veni miercuri la Washington pentru a discuta noile tarife. Va urma!

Opinia Cititorului ( 51 )

  1. "Ieftinirea petrolului confirmă o nouă criză globală"

    chiar asa ?? 

    pana ieri stiam ca ieftinirea petrolului,baga in faliment,

    numai Rusia lui Putin,cel rau. 

    1. Nu poți corela nimic din cauza analfabetismului economic.

      Rămâi la propaganda sovietică. 

      Lasă prafurile și vaselina

      ok, daca le vrei cu atata disperare :)))

      Ieftinirea petrolului reflecta temerile investitorilor privind o recesiune mondiala, deci o incetinire a cererii.

      Nu pricepe, degeaba ii explici, el a facut scoala la Moscova.

      Ieftinirea petrolului pe hartie e o poveste de adormit copiii,

      la pompa ne usucă 

      Paio rintra altii in criza,

      dar nu si Rusia, care nu vinde petrol de frica lui Ursulica Macronel si Starmeruţ 

      Dar tu care ai facut scoala in Prokowsk, de unde sa stii ca ai invatat acolo doar sa furi :):):):)

      De ce te macină Pokrovsk? 50 00 de ruși au mierlit-o acolo, ați arborat steagul victoriei de 100 de ori și în continuare nu vă puteți apropia de el. :

      Pierderi ucraina 1.000.000, mandria stapanului tau care iti tine zgarda

      Nu ma macina nimic, dar fiindca nu ai faţă nici macar de kiew te am situat in prokowsk, ca esti mai de "mineriadă",

      hu hu hu 

    Ei, nu stiti voi ca ieftinirea petrolului la fel ca si sanctiunile ii “intaresc” pe mujici:-)? Acum toti descultii care traiesc din vanzari de hidrocarburi se vor bate pe o piata in scadere si la preturi in scadere…Hidrocarburile erau oricum istorie avand in vedere ca economiile dezvoltate s-au orientat spre “all electric”, tarifele lui Trump nu fac decat sa bata un ultim cui in sicriul hidrocarburilor:-)…Fara piata SUA, chinezii nu mai au pentru cine sa produca, deci nu va mai fi cerere pentru hidrocarburi…Mujicii daca nu se apuca sa-l bea, mai bine il lasa unde e ca nu se mai renteaza sa-l extragi, primesti nai putin pe el decat costul de exteactie:-)…Au invatat ceva mujicii de la vecinii cu “ceafa groasa”…afaceri bulgaresti:-)

    1. Eu am multi prieteni soferi de camion care lucreaza in vest, dar toti lucreaza pe camioane care ard motorina. Nu am auzit pe nici unul sa fi condus camion electric. Motoarele cu ardere interna nu se pot inlocui asa de usor, reteaua electrica actuala nici nu ar suporta atatea incarcatoare.

      Prietenii tai ar face bine sa se reprofileze de pe acum. Vor fi primii afectati de electrificarea transportului. In Iunie, Tesla inaugureaza serviciul robotaxi bazat pe Full Self Driving iar la finalul anului incepe productia Tesla Semi. Combinate inseamna transport autonom fara soferi pe camioane electrice…Welcome to the future:-)!

      Si eu am citit mult SF, in tinerete.

      Fundatia, Isaac Asimov. The best! 

      Ba tu iar ești prost! Dar problema ta e că ai impresia că le sti pe toate

      Nu uita de optimus. Calatorii pe marte. Masini vandute pe bitcoi. Dodge. Si orice alte minciuni iti trec prin cap

      Asa ati spus si de “broomstick”…si acum transportul spatial comercial e practic monopol Space X:-)…tot “elore”:-)

      Robotaxi si camioane electrice, da vin mai ales acum cu deregularizarile, ca aia era problema, ele sunt in mare parte gata, dar cine le da aprobarea.

      poate mai dureaza cativa ani.  

      Dap! Asa cum a fost deregularizat si robotizat transportul feroviar si cel maritim, la fel vor face si cu cel rutier.

      O randunica nu face primavara. O sa se foloseasca paralel ambele. Trecere totala o sa dureze catva ani, cu economia incerta poate si zeci de ani, poate intre timp apare ceva nou.

      Folosirea in paralel depinde de factorul cost...hai sa luam urmatorul exemplu pentru a intelege. Pentru simplitate, presupunem ca avem doi transportatori si o statie PECO. La momentul actual, ambii transportatori alimenteaza de la PECO. Unul din transportatori trece pe electric si FSD. Automat nu mai alimenteaza de la PECO, la ala ii scad veniturile si profiturile la jumatate. Are de ales, sau inghite pierderea sau creste pretul carburantului "sa manance si gura lui" ca inainte...Cresterea pretului la carburant se reflecta la cel de al doilea transportator. In plus al doilea are cheltuieli cu soferii, Resuse umane, vizite medicale periodice, revizii anuale la masini, ore suplimentare, etc. Primul transportator care a trecut pe electric, poate opera 24/7 autonom, fara costuri suplimentare, fara factor uman, fara greve, fara revizii, fara variabilitatea pretului la carburant zilnic...Cat timp crezi tu ca cei doi transportatori vor opera "in paralel":-)?

      Pentru informarea economistilor (si filosofilor) de circiuma.

      Petrom/PECO are in proiect implementarea (impreuna cu Renovatio) celei mai mari retele de incarcare masini electrice din Romania. Ghiciti unde se vor monta statiile de incarcare? Exact! 

      Migrarea industriei transporturilor auto spre vehiculele autonome este un subiect separat de modul de tractiune, electric vs. motor termic. Respectiv implica alte variabile, mai degraba de natura juridic-legala si financiara (raspundere civila), decit tehnica. 

      Daca problemele erau de natura tehnica, transporturile feroviare erau "dezumanizate" de acum 30-40 ani.

      Arnold, in "Total Recall", smulge capul taximetristului robot. Epic! 

      cand s-a trecut de la sareta si diligenta la masini cam tot aceleasi discutii au fost. si da o perioada au mers in paralel.

      Poftim, asta crede ca poate implementa FSD pe masini cu motoare ICE:-)...Sublim ce poate sa scoata "scoala" romaneasca:-)

      1. Consumul de combustibil scade orice ți-ar spune prietenii tăi.

      1. Electrificarea nu va avea niciodată nicio treabă cu transportul de mărfuri. expcetând calea ferată. : 

      TeslaRobotaxi, Tesla Semi, etc nu sant bune, ca sant facute de răul Musk care e in faliment ca s a răsculat lumea,

      ha ha ha

      A aparut jalnicul cu "mujicii",

      uraa, hai ca iar râdem 

      Mujicul repede cu "uraaa"...nu mai are rabdare pana la 9 Mai cand le plimba Putler pe sub nas iarasi junk-ul ala de T-34 sa sarbatoreasca 80 de ani de cand sunt tot in "marele razboi patriotic" cu lumea libera:-)

      Ha ha ha ha,

      ăla cu "mujicii" a adus o p aia cu T-34,  

      am zis eu ca o sa radem,

      uite ce deşeu a postat 

      “Uraa”, tot “elore”, “sanctiunile ne intaresc”, “in trei zile suntem la Kiev”, “Europa o sa moara de foame si o sa inghete de frig fara gazul mujic ieftin”…mi-a scapat ceva?…da, era sa uit, “mujicia nu ataca Ucraina, face doar exercitiile militare anuale cu Belarus, Corea de Nord si China”…”uraaaa”!!!!:-)

      Hai ca are o criza, asta nu prea mai e de ras, dar treaba lui, acum isi face calmantele intravenos,

      Atentie fratilor,  

      cine nu scrie impotriva lui Putin si Trump declanseaza o criza de nervi la propagandistul banderist nazist de serviciu,

      care in 38 pana la 45 de secunde (ca el traieste numai la maus si tastatura, nu bea, nu mananca, nu merge la closet ca are oliţa sub scaun) va va improsca cu "orci", "mujici", "mergi la Moscova", "Putleristi", "sovietici",  

    ASTEPT CU MARE DRAG RAZBOIUL!!!

    1. Dormi liniștit, NATO te apară și veghează pentru tine.

      Putler nu a trecut Niprul, orcii au luat-o-n goarnă.

      Tot ce poate face putleristan e să provoace, să piardă o dronă sau să detoneze o nucleară intercontinentală în siloz  

      Zelea Codreanu e distrus, mai lupta doar cu propaganda, sta ascuns in buncar invelit cu Euro si Dolari furati si isi trimite tineretul si poporul la moarte, trai pe vatrai

      1 milion de orci au răposat. Te înțelegem că vrei pace, Moscova te așteaptă.

      Pierderi ucraina 1.000.000,

      doare nu i asa,

      da, pacat de ei 

      asa-i cand esti vecin cu rusii

    Dar cine o fi oare in criza globala, pe Rusia o doare in cot de toata aiureala asta ca nu vinde petrol din cauza sanctiunilor "inteligente" ale UE care si a batut cuie in talpă

    1. Rusia se chinuie să mai scoată un dolar profit pe barilul de petrol. :

      "Rusia se chinuie să mai scoată un dolar profit..."

      banderistul nazist crede ca stie tot, asta se poate explica prin vechiul proverb romanesc "prostul daca nu i fudul, parca nu e prost destul",

      hi hi hi 

    ... in primul rand hai sa vedem daca scade pretul la pompa ... in al doi-lea rand hai sa vedem daca scade consumul ... altfel ramanem in domeniul speculatiei ... de altfel, inca doua aspecte ... daca scade pretul la pompa - statul (socialist birocratic) incaseaza mai putin ... in piata, diferenta de pret poate fi valorificata in alte domenii/sectoare ... la nivel individual se traduce in excedent de venit discretionar ... confruntativ, un pret scazut la petrol dezavantajeaza rusia ... unde-i criza?! ...

    1. Ai dreptate, deja santem tot timpul in domeniul speculatiilor, "speculatii" e inca un cuvant prea frumos pentru schelălăielile penibile de peste tot de trebuie sa ti bagi doape in urechi

      ... m-am obisnuit ... ma scot din sarite contradictiile din retorica ... tesla erau perfecte pana--n 20 ianuarie ... trilionul aruncat proiecte verzi nu mai conteaza (care avea nevoie de hidrocarburi scumpe) ... si bombele pe fisiune incep a fi privite ca verzi ... bleah!!! ... s-o ieftinit ceva - criza ... a scazut inflatia - e criza ... whatever ...

      ... multumesc pentru recomandare! ... dar nu cred ca viata perfecta este posibila ;) ...

    Eftenirea petrolului este spre binele nostru,ar trebui să ajungă cam 4,95 litrul de motorină și atuncea ne permitem și noi să mergem mai des oriunde cu mașina,,,,.

    1. N o sa vina nici o ieftinire la pompa,

      preturile la pompa sant umflate in fel si chip ca sa ne jumuleasca pe noi 

      scade inflatia, industria mai scade niste cheltuieli inelastice, scaderea asta prinde bine macar de ar tine doua trimestre, acum e buna scaderea si pentru agicultura ca totul se face cu masini diesel, rusia se duce in buda superbine...pana la urma o sa scada si la pompa

      ... fain raspuns ... imi amintesc de vremurile cand eu stabileau pret maximal pe petrolul rusesc (60$ daca imi amintesc bine) ... probabil sa-si maximizeze pozitiile pe optiuni si viitoare ... oare ce s-ar intampla daca scade sub?! ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb