Peste jumătate din alimentele pe care le cumpărăm din magazine sunt produse în alte ţări, a spus ieri Horia Cardoş fondatorul şi directorul Grupului Agroland, în cadrul unei conferinţe de presă.
CEO-ul grupului ce activează în piaţa de retail, agribusiness, producţie alimentară şi nutriţie animală, a afirmat: "În ultimii doi-trei ani, fermierii au fost afectaţi în primul rând de secetă, dar şi de preţurile scăzute cauzate de importurile din Ucraina. Unele provocări au trecut, altele sunt în curs, dar ne aşteptăm la rezultate bune pentru fermierii noştri în acest an şi la o redresare a acestui sector foarte important nu doar din punct de vedere economic, pentru că vorbim şi despre siguranţa alimentară a României. Deficiul comercial al României în zona de food reprezintă o provocare pentru producătorii şi retailerii români. Pentru 2024 vorbim despre un deficit de peste şase miliarde de euro, care din păcate tot creşte. Problema nu este cifra ci procentul, pentru că mai bine de jumătate din hrana pe care o cumpărăm din magazine este produsă în alte ţări. Or, prin achiziţionarea produselor din alte ţări, în principal din comunitatea europeană dar nu numai, practic subvenţionăm educaţia, pensiile şi salariile fermierilor din acele ţări, ceea ce nu cred că este în regulă".
Horia Cardoş a adăugat: "Pe de altă parte, Ungaria s-a confruntat şi în continuare se confruntă cu un val de febră aftoasă, care este o boală dură şi foarte contagioasă pentru efectivele de bovine. Asta înseamnă că, pentru o perioadă scurtă de timp, importurile din Ungaria s-au sistat şi toate reţelele de retail au intrat în fibrilaţii deoarece, foarte multă hrană din România vândută prin reţelele de alimente, vine din sau tranzitează Ungaria. România este într-o poziţie fragilă dar producătorii români de alimente, printre care cu mândrie ne numărăm, lucrăm şi investim ca să reducem această diferenţă".
Conform fondatorului Agroland, fermierii români au reuşit în ultimii ani să facă ca România să se situeze în primii zece exportatori de cereale, dar problema este că exportăm materii prime, cu o valoare adăugată foarte mică în ultimii ani şi importăm alimente pentru oameni şi pentru animale. "Importăm hrană pentru animale de companie în valoare de peste 400 milioane de euro. Hrana economică pentru animale de companie se bazează în proporţie de trei sferturi pe cereale pe care noi le exportăm cu 200 de euro şi importăm hrană pentru animale de companie cu 600-700 de euro. Noi şi alte companii din România lucrăm la acest lucru şi, în foarte puţini ani, veţi vedea o schimbare", a spus Horia Cardoş.
• Agroland estimează că va obţine un profit net de 9,8 milioane lei în acest an, cu 30% peste cel de anul trecut
Pentru acest an Grupul Agroland şi-a bugetat un profit net de 9,8 milioane lei, cu circa 30% peste rezultatul obţinut anul trecut, în vreme ce investiţiile programate sunt în valoare de 25 milioane lei.
Adrian Gafiţa, directorul financiar al grupului, a spus: "Investiţiile vizează în primul rând creşterea capacităţii de producţie de la platforma Mihăileşti, unde vrem să profităm de experienţa acumuată şi să devenim unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţă. De asemenea, avem în plan să extindem capacitatea de producţie a fabricii de furaje de la Işalniţa cu aproximativ 10.000 de tone pe an. În acelaşi timp, pe partea de retail vrem să venim cu cel puţin zece noi magazine în format mega, de suprafaţă mare în acest an".
Conform CFO-ului Agroland, investiţiile vor fi finanţate în proporţie de 70-80% prin credite bancare, restul urmând să fie surse proprii.
Grupul a anunţat un amplu proces de rebranding şi consolidare a structurii sale operaţionale pe trei verticale strategice de business: retail, food şi agribusiness. Agroland Retail va include magazinele proprii, distribuţia către francize şi infrastructura logistică aferentă. Agroland Food va integra toate fermele existente, fabrica de procesare a ouălor, fermele de reproducţie şi staţiile de incubare, şi în viitor o linie de abatorizare. Agroland Agribusiness va continua să administreze distribuţia de inputuri agricole, tradingul de cereale, producţia şi selecţia de seminţe, şi până la sfârşitul anului, fabricile de furaje, conform unui comunicat al grupului.