Industria muzicală se revoltă împotriva pieselor generate de inteligenţa artificială

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 aprilie

Industria muzicală se revoltă împotriva pieselor generate de inteligenţa artificială

English Version

Industria muzicală globală este în plină ofensivă împotriva proliferării pieselor generate de inteligenţa artificială (AI) fără acordul artiştilor sau al caselor de discuri. Cu toate acestea, lupta pare dezechilibrată, în favoarea dezvoltatorilor de AI şi a platformelor de streaming. Potrivit AFP, Sony Music a solicitat eliminarea a peste 75.000 de conţinuturi deepfake de pe internet - o dovadă clară a magnitudinii fenomenului. Chiar dacă tehnologia de detecţie progresează, multe falsuri rămân online şi atrag milioane de vizualizări. Platforme precum YouTube şi Spotify devin gazde involuntare pentru piese false, în ciuda măsurilor de monitorizare anunţate de giganţii digitali, informează media britanică.

Detectarea este posibilă, dar nu suficientă

Companii precum Pindrop susţin că piesele generate cu AI prezintă neregularităţi subtile - în frecvenţă, ritm şi semnătură digitală - care le diferenţiază de vocea umană. Însă identificarea lor în timp real rămâne dificilă. Sam Duboff, reprezentant Spotify, a declarat că firma lucrează activ la "noi instrumente" pentru detectarea falsurilor. La rândul său, YouTube a confirmat că "îşi perfecţionează tehnologia" pentru a limita acest fenomen.

Bătălia juridică: incertitudini şi amânări

Mai grav, industria muzicală denunţă utilizarea neautorizată a pieselor originale pentru antrenarea interfeţelor AI specializate, precum Suno, Udio şi Mubert. Procesele în justiţie sunt în derulare, dar fără termene clare. Plângerile depuse în New York şi Massachusetts invocă încălcări ale drepturilor de autor, însă totul depinde de interpretarea noţiunii de "fair use" (utilizare echitabilă). Profesorul de drept Joseph Fishman avertizează că zona gri legislativă ar putea duce la decizii contradictorii în instanţă - şi, posibil, la o intervenţie a Curţii Supreme.

Reglementarea întârzie

În paralel, încercările de legiferare la nivel federal în SUA au eşuat până acum, deşi câteva state, ca Tennessee, au adoptat legi locale împotriva deepfake-urilor, informează presa locală. Poziţia favorabilă dereglementării AI-ului a preşedintelui Donald Trump complică şi mai mult demersurile industriei. Gigantul Meta a sugerat deja că Guvernul ar trebui să declare clar că folosirea datelor publice pentru antrenarea AI-ului este legală în baza "fair use" - o poziţie care ar putea influenţa serios balanţa în favoarea companiilor tech. Nici în Marea Britanie situaţia nu e mai clară. Guvernul laburist a lansat o consultare publică care ar putea duce la o modificare a legislaţiei privind proprietatea intelectuală, pentru a facilita accesul dezvoltatorilor de AI la conţinuturi protejate. În timp ce modelele AI continuă să evolueze, antrenate cu date adesea protejate, întrebarea centrală rămâne: poate fi câştigată această luptă sau este deja prea târziu? Răspunsul urmează să fie livrat în viitorul apropiat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb