ANALIZĂ WWF:  Plafonarea preţului la lemnul de foc va revigora haosul

G.D.
Materii Prime / 3 octombrie 2022

Plafonarea preţului la lemnul de foc va revigora haosul

Legea prin care Guvernul vrea să protejeze populaţia defavorizată de preţurile mari pentru lemnul de foc este binevenită, mai ales în contextul sosirii iernii, conform unui comunicat remis redacţiei. Dar nu în forma actuală. Dacă statul decide să intervină în piaţă şi să plafoneze preţul lemnului de foc la 500 lei/mc, efectele pozitive pe care le aşteaptă riscă să fie întrecute de o avalanşă de efecte negative secundare.

Potrivit sursei citate, cel care vinde lemn va trebui de acum să se încadreze în preţul plafonat, făcând tot posibilul să-şi scadă costurile. Cum? Prin nerespectarea regulilor de exploatare a lemnului. Renunţă la standardele pe care şi le-a impus pentru că este mai ieftin dacă trage lemnul din pădure pe scurtătură, direct prin pârâu, şi dacă lucrează cu muncitori necalificaţi, cărora nu le oferă nici măcar echipament de protecţie. Apoi, decide să nu mai declare întreaga cantitate de lemn pe factură şi pe documentele de transport/SUMAL şi să folosească metoda supraîncărcării camioanelor. În final, "fentează" statul şi contribuie la revigorarea haosului, prin tăieri ilegale şi evaziune fiscală. Unde poate, totuşi, să-şi vândă legal lemnul în profit? Pe pieţele UE din vest, unde nu are nicio restricţie, şi către giganţii austrieci şi turci, unde nu se plafonează preţul.

Cine va suferi în mod direct? Chiar populaţia defavorizată, pe care statul vrea să o protejeze prin măsura intervenţionistă. În scurt timp, cantitatea de lemn legal disponibil pe piaţă va scădea. Cererea va creşte, mai ales pe timp de iarnă, aşa că nevoile vor fi acoperite din lemn ilegal şi nefiscalizat.

O posibilă soluţie o reprezintă acordarea unor vouchere de compensare către populaţie, similare celor folosite pentru motorină sau curent electric, despre care ministrul mediului Tanczos Barna vorbea în august. Cei care se încălzesc cu lemne vor primi o compensare cu o sumă fixă pentru metrul cub de lemn, în limita unei cantităţi rezonabile pe gospodărie. Cu condiţia să fie însoţite de factură şi aviz, subliniază sursa citată.

Astfel, cumpărătorul va avea tot interesul să aibă trecută pe factură întreaga cantitate pe care o plăteşte celui care vinde lemnul, căci altfel nu primeşte voucherul de la stat, iar acesta va fi nevoit să înregistreze tot lemnul în SUMAL. Cui ar mai vinde "pădurarul" lemnul recoltat ilegal dacă lumea vrea factură pe toată cantitatea? În felul acesta, o întreagă piaţă gri a lemnului nefiscalizat ar ieşi la lumină şi s-ar transforma într-un venit sigur la bugetul de stat, ceea ce ar reduce semnificativ tăierile ilegale, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb