ANALIZĂ X-TRADE BROKERS Petrolul a fost ţinta atenţiei speculatorilor în contextul tulburărilor din Egipt

F. A.
Materii Prime / 14 februarie 2011

"În ultimele 6 luni, petrolul s-a apreciat cu peste 33%. Trendul a fost susţinut însă în mare parte de perspectiva mai bună privind economia globală, de creşterea lichidităţilor în dolari şi de un apetit speculativ în ascensiune. Tulburările din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendinţei ascendente a preţului petrolului, sporind în acelaşi timp volatilitatea. Totuşi, după retragerea lui Hosni Mubarak, scăderile au fost limitate, ţinând cont de saltul puternic înregistrat anterior", a declarat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.

Petrolul a înregistrat o creştere săptămâna trecută, închizând vineri la nivelul de 101,35 de dolari pe baril, după ce atinsese un minim de 97,49 dolari pe baril în şedinţa de marţi. Scăderile fuseseră iniţiate într-un context mai calm- odată cu preluarea unor atribuţii de către vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman; de asemenea, scăderile fuseseră accentuate de ridicarea dobânzii de referinţă în China, măsură care reduce apetitul speculativ şi poate încetini avansul spectaculos, de 10,3% în 2010, al celei de-a doua mari economii a lumii. O asemenea ridicare a ratei de dobandă are astfel un efect negativ asupra preţului petrolului.

Manifestaţiile din Egipt au revenit însă în forţă spre jumătatea săptămânii trecute, generând o reaprindere a interesului pentru petrol; instabilitatea ar fi putut afecta canalul Suez, prin care tranzitează zilnic o mare parte din fluxurile de petrol dinspre Orientul Mijlociu, şi aproximativ 4% din livrările globale. Incertitudinea din Egipt a creat presiune de cumpărare pentru petrol inclusiv din cauza riscului ca instabilitatea să se răspândească în regiunea producătoare a peste 50% din oferta mondială de ţiţei. Zvonurile că preşedintele Mubarak va renunţa la funcţie au determinat o cădere rapidă a preţului joi, însă mişcarea a fost reversată după ce discursul acestuia a dezamăgit aşteptările. Şedinţa de tranzacţionare de vineri a fost dominată de informaţiile privind situaţia din Egipt. Anunţul retragerii lui Mubarak a determinat deprecierea preţului petrolului cu 1,5%, însă, până la finalul şedinţei, cumpărătorii au recuperat aproape jumătate din această scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb