Angajaţii de la Direcţia Sanitar Veterinară Buzău, dar şi cei din restul instituţiilor din ţară, au continuat vineri seria protestelor demarată la începutul acestei săptămâni. După greva japoneză organizată în 6 noiembrie, astăzi, 8 noiembrie, salariaţii au intrat în grevă de avertisment. Astfel, timp ce două ore, între 10.00 şi 12.00, activitatea instituţiei din Buzău, dar şi altor Direcţii Sanitar Veterinare din ţară a fost întreruptă, iar angajaţii au protestat.
"Nu ne discriminaţi" este mesajul cu care medicii veterinari şi restul salariaţilor din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare vor să atragă atenţia asupra nemulţumirilor salariale pe care le au.
"Atragem atenţia asupra situaţiei tensionate existente la nivelul personalului din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Buzău si în rândul medicilor veterinari în general şi totodată NOTIFICĂM conflictul existent generat de lipsa de dialog şi nerezolvarea solicitărilor repetate ale medicilor veterinari de a li se îmbunătăţi nivelul de salarizare, cel puţin la nivelul structurilor subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu raportare strictă la nivelul de salarizare al personalului din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Agenţia Naţională pentru Zootehnie, Autorităţii Naţionale Fitosanitare implicit cu nivelul de salarizare al Direcţiilor Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Subliniem faptul că la nivelul instituţiilor din sistemul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situaţia este gravă", anunţă DSV Buzău.
Potrivit sindicaliştilor din cadrul DSV, diferenţa salarială dintre personalul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi cel al oricăreia dintre instituţii subordonate MADR este de 1000 lei net.
"În fond, medicii veterinari şi restul personalului solicită aplicarea majorărilor la salariul de bază potrivit art. 17 al Legii - cadru nr. 153/2017, aplicate la această dată structurilor din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ţinând cont de importanţa activităţii veterinare la nivelul fiecărei comunităţi locale şi în plus ţinând cont că medicii veterinari îndeplinesc cu prisosinţă condiţia acordării acestei majorări, prin faptul că serviciilor publice sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor i-au fost delegate de drept şi realizează toate activităţile de verificare, control şi atestare a realităţii de fapt pentru acordarea subvenţiilor şi celorlalte forme de sprijin în agricultura (cu impact şi a industriei alimentare şi a siguranţei alimentelor), asigurate la nivelul UE. (...) Din punct de vedere al efortului bugetar, indiferent de formula agreată pentru rezolvarea situaţiei, este important de remarcat faptul că personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care ar beneficia de majorările la salariul de bază similar cu structurile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv instituţiile subordonate acestuia, este de 4500 persoane iar diferenţa salarială dintre personalul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi cel al oricăreia dintre instituţii subordonate MADR este de 1000 lei net", anunţă sindicaliştii.
Vor fi şi alte pichetări în perioada următoare, dar se poate ajunge şi la blocarea activităţii.
"În perioada 30 octombrie- 4 noiembrie au fost notificate Instituţia Prefectului, Inspectoratul Teritorial de Muncă, partidele politice, precum şi conducerea DSVSA Buzău, în data de 6.11 vom intra în grevă japoneză două ore, începând cu ora 10:00, respectiv vom întrerupe activitatea sub formă de avertisment timp de două ore începând cu ora 10:00, în data de 8.11. De asemenea, vom picheta sediile partidelor politice din arcul guvernamental timp de două ore, începând cu data de 11 noiembrie, începând cu ora 10:00. Dacă tot nu se rezolvă situaţia, vom bloca activitatea la nivelul unităţilor din industria alimentară de la nivel judeţean, precum şi de frontieră, şi aici mă refer la vamă, timp de 24 de ore, în data de 14.11, începând cu ora 10:00, până pe data de 15.11. Dacă situaţia nu se rezolvă şi nu vom fi ascultaţi, în funcţie de modul de percepere a problemelor de către decidenţii politici, vom efectua un protest la nivelul Guvernului, în Piaţa Victoriei, timp de două ore începând cu ora 10:00 în data de 20.11 şi dacă situaţia nu se rezolvă vom intra în protest generalizat cu blocarea activităţii,"mai spun sindicaliştii.
Dacă s-ar aplica sporul de 25% cerut de angajaţii DSVSA, salariile acestora ar putea creşte cu sume de la câteva sute de lei până la peste o mie de lei, în funcţie de salariul fiecăruia.
Ana Felea
Opinia Cititorului