Trei miniştri ai cabinetului Ponta, Ovidiu Silaghi, Liviu Pop şi Eduard Hellvig sunt cercetaţi de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI).
ANI l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.
În acelaşi timp, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obţinuţi în ultimele cinci luni, astfel că ANI a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor, dar şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Helvig, a fost găsit incompatibil.
De asemenea, Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit incompatibil de către ANI, care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.
Premierul Victor Ponta a declarat că dacă acuzaţiile ANI se vor dovedi întemeiate, cei aflaţi în incompatibilitate nu vor mai face parte din echipa guvernamentală
"Din primele date, am constatat că sesizările nu se referă la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor în cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut", se arată într-un comunicat al Guvernului. În această situaţie, premierul a cerut celor patru demnitari să demareze toate procedurile legale pentru a-şi prezenta punctul de vedere în faţa instituţiei şi, dacă este cazul, pentru a contesta acuzaţiile care li se aduc.
Premierul consideră că astfel de situaţii nu trebuie să fie folosite politic, fiind necesar a fi lămurite rapid.
• Liviu Pop: "O chestiune strict politică"
Fostul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a criticat, sesizarea la Parchet a ANI, apreciind-o drept "o chestiune strict politică", pentru că s-a suprapus cu prima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.
"E o chestiune, din punctul meu de vedere, strict politică, decizia apărând exact în prima zi de campanie electorală, în condiţiile în care eu sunt candidat la Senat în Maramureş din partea USL", a afirmat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.
Ministrul a spus că a avut o singură discuţie cu inspectorii ANI, în iunie, când a fost "la dânşii". El a adăugat că şi-a înaintat în scris punctul de vedere, iar de atunci nu mai ştie absolut nimic, "nici cum arată decizia, nici ce prevede această decizie".
• Eduard Hellvig: "O să merg până la capăt, este o mizerie"
Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a declarat: "O să merg până la capăt, este o mizerie. Înţeleg care este atacul, este de la faptul că sunt secretar general al PNL şi că am fost alături de preşedintele Crin Antonescu din 2009. Motivul este să nu ajungem în 2014, să nu câştigăm alegerile din 2012 şi să nu câştigăm prezidenţialele din 2014".
Domnia sa a mai spus: "Merg până la capăt să-mi apăr dreptatea, ştiu că sunt curat, indiferent de avize merg în Justiţie pentru a contesta acest verdict, ştiu că sunt nevinonat", a precizat Hellvig.
• Dan Mihalache: "O să îl dau în judecată pe domnul Horia Georgescu (n.r. şeful ANI)"
Secretarul general al Guvernului, Dan Mihalache, a declarat că îl va da în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula "această jigodie frustrată".
Dan Mihalache a menţionat: "O să îl dau în judecată pe domnul Horia Georgescu (...) Solicit ca instituţia care supervizează ANI, respectiv, CNI (...) să vadă că în aceste cazuri, şi mă refer şi la colegii mei, s-a comis un abuz politic incalificabil şi să ia măsurile de rigoare. Aceste lucruri mă fac să mă întorc în justiţie împotriva acestei instituţii. Şeful politic al acestei instituţii este această jigodie frustrată numită Horia Georgescu".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2012, 11:08)
De ce nu s-au sesizat si in guvernarea trecuta?Daca doreai sa vezi,se vedea si din satelit.Daca au dreptate e bine ca o fac si acuma,daca nu ar trebui ei sa fie dati afara.Dar de cine?Urata e politica din tara noastra!Cum au ajuns la guvernare,toti s-au gandit la ei si de loc la noi.Totul e mai mult o minciuna.
1.1. Astia sunt din Romania imperfecta draga anonim (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 10.11.2012, 15:28)
de aceea nu trebuie sa-ti faci griji. Conform domnului Iures politicienii sunt cetateni ai altei Romanii nu a celei marelui actor , a lui Make, sau a ta. Pe realitate un mesaj dragut, cum ca domnul Ponta vrea sa cedeze energia nucleara daca vine cineva cu finantare. Am pus si eu o intrebare: daca aduc niste euroni ma las pe mine sa conduc?