Investitorii au dovedit o preferinţă mai mare pentru titlurile de stat Fidelis denominate în lei, în prima zi a actualei oferte lansată de Ministerul Finanţelor, care până vineri în apropierea închiderii şedinţei de tranzacţionare cumulase subscrieri de crica 140 milioane lei, potrivit calculelor noastre realizate pe baza datelor extrase din platforma unei case de brokeraj.
Titlurile în lei, pentru care investitorii lansaseră ordine de cumpărare în valoare de 88 milioane lei, sunt formate din patru tranşe. Cea cu maturitatea de un an şi dobânda de 6,6% pe an, adunase subscrieri de 46,8 milioane lei, în vreme ce tranşa cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 7,3%, avea ordine de cumpărare de 14,6 milioane lei. Tranşa cu maturitatea de cinci ani şi dobânda de 7,6% cumulase subscrieri de 15,4 milioane lei.
Pentru tranşa donatorilor de sânge cu maturitatea de un an şi dobânda de 7,6%, valoarea valoarea ordinelor de cumpărare se ridica la 10,5 milioane lei. Spre deosebire de ofertele trecute, acum Finanţele au setat un prag maxim de 100.000 lei pentru subscrierile donatorilor de sânge.
Tranşele în euro au maturităţi de doi şi şapte ani, cu dobânzi anuale de 3,6% şi 6%, subscrierile ridicându-se la 4,7 milioane euro (23,4 milioane lei), respectiv 5,9 milioane euro (29,4 milioane lei), până vineri în apropierea închiderii sesiunii bursiere.
În ansamblu, circa 60% din subscrierile totale din prima zi a ofertei Fidelis au fost realizate în moneda naţională.
Subscrierea minimă este de 1.000 de euro pentru tranşele în euro şi de 5.000 de lei pentru cele în lei, respectiv 500 lei în cazul donatorilor de sânge, oferta încheindu-se la finele acestei săptămâni, în data de 11 aprilie.
Oferta se derulează într-o perioadă cu inflaţie peste ţintele băncilor centrale. În februarie inflaţia a fost de 5%, dar BNR prognozează o inflaţie 3,8% pentru ultimul trimestru, ce va coborî la 3,1% în trimestrul al patrulea din 2026. În cazul zonei euro, Banca Centrală Europenă estimează că inflaţia va osciala în jurul ţintei de 2,3% în acest an, urmând să scadă la 1,9% anul viitor.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, astfel încât investitorii au posibilitatea să vândă obligaţiunile înainte de scadenţă, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere.
Prin oferta anterioară, derulată în luna martie, Ministerul Finanţelor a atras 2,25 miliarde lei de la investitor.
Conform Finanţelor, printre beneficiile oferite de titlurile Fidelis se mai numără: posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadenţă şi de a primi dobânda aferentă perioadei de deţinere; tranşele speciale pentru donatorii de sânge, cu un punct procentual peste dobânda obişnuită; diversificarea maturităţilor pentru titlurile în lei şi euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2025, 09:07)
Daca sunteti sanatosi medical, donati, ba, sange! Faceti un bine pt tara, dar si pt voi.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2025, 11:20)
leul trebuie să se deprecieze cu vreo 30%. Cu ce te ajută 1 punct de dobândă în plus? :
2. Donator sau bisnitar
(mesaj trimis de Solo în data de 07.04.2025, 15:09)
Evident ca unii donatori erau de fapt niște bisnitari care donat sânge odata si primeau o dobanda in plus de 1% fata de ceilalți care-si plasau banii în Certificate Fudelis. Adica daca depunea, si unii au depus 10 000 000 lei, pentru o donare de sânge lua la sfârșitul unui an un plus de 100 000 lei Frumos, nu?