Preţul aurului ar putea creşte la 5.000-8.000 de dolari pe uncie în următorii câţiva ani, potrivit lui Juerg Kiener, director general şi de investiţii la Swiss Asia Capital.
Acesta subliniază elanul susţinut al preţului, determinat de schimbările financiare globale şi de cererea puternică din partea băncilor centrale, spunând, citat de cnbctv18.com: "Tendinţa de creştere va continua şi va accelera. Preţul aurului a urcat deja cu 30% de la ultimele minime, dând dovadă de rezistenţă pe fondul incertitudinii economice şi al tensiunilor geopolitice".
Juerg Kiener rămâne optimist cu privire la perspectivele pe termen lung ale preţului metalului galben, considerându-l refugiu împotriva inflaţiei, a volatilităţii cursului valutar şi instabilităţii.
Săptămâna trecută, preţul aurului a urcat până la un nivel maxim istoric, trecând de 3.100 de dolari/uncia, pe fondul temerilor generate de taxele vamale anunţate de preşedintele american Donald Trump pentru importuri.
Preţul spot al aurului a atins recordul de 3.167,57 dolari joi, la o zi după ce Trump a anunţat noile taxe. Vineri, cotaţia spot era de circa 3.080 dolari uncia, mai mică cu peste 1% faţă de ziua anterioară, iar cea futures (cu termen în iunie), de 3.118,9 dolari uncia la Comex New York, în declin cu 0,1% la ora locală 08.29.
• Cel mai mare avans trimestrial din ultimii aproape 40 de ani
Cotaţia aurului a urcat cu aproape 20% în primele trei luni din 2025, acesta fiind cel mai mare avans trimestrial din ultimii aproape 40 de ani, conform mitrade.com. Preţul atinsese un minim de 2.614 dolari/uncie în luna ianuarie.
Avansul din primul trimestru vine după o creştere de peste 27% în 2024, susţinut de politicile monetare favorabile, de achiziţiile masive de aur din partea băncilor centrale şi de cererea pentru fonduri tranzacţionate la bursă (ETF-uri).
Marile bănci de pe Wall Street şi-au modificat în urcare previziunile pentru cotaţia viitoare a aurului, Goldman Sachs estimând că aceasta ar putea depăşi 4.500 de dolari uncia în următoarele 12 luni, în condiţii extreme de piaţă.
Goldman Sachs anticipează că, până la sfârşitul anului, preţul aurului va ajunge la 3.300 de dolari/uncie, faţă de 3.100 de dolari, cât era prognoza sa anterioară. Dar, banca americană anticipează că, într-un scenariu extrem, preţul ar putea atinge 4.500 de dolari în următoarele 12 luni.
Conform mining.com, estimarea Bank of America pentru preţul aurului în 2025, de 3.063 de dolari uncia, a fost deja depăşită, în timp ce ţinta UBS, de 3.200 de dolari/uncie, este în vizor. Săptămâna trecută, Bank of America anticipa că preţul aurului va ajuge la 3.500 de dolari în doi ani. În opinia analiştilor băncii americane, creşterea cererii ar putea fi determinată de băncile centrale care îşi reduc deţinerile în dolari americani şi titluri de trezorerie, precum şi de investitorii de retail şi de industria asigurărilor din China, căreia i s-a dat recent undă verde să investească în aur pentru prima dată.
Daniel Ghali, strateg pe materii prime în cadrul TD Securities, susţine, citat de Reuters: "Vedem semnale de cumpărări intense din China, iar incertitudinile legate de politica comercială a lui Trump vor încuraja fondurile macro să achiziţioneze şi mai mult aur".
Analiştii Oversea-Chinese Banking Corp. (OCBC) spun: "Deocamdată, atractivitatea aurului ca refugiu sigur şi acoperire împotriva inflaţiei s-a consolidat şi mai mult în lumina preocupărilor geopolitice şi a incertitudinilor tarifare. Rămânem constructivi în ceea ce priveşte perspectiva aurului, pe fondul fricţiunilor şi incertitudinilor comerciale globale în curs".
Dar, sunt şi voci care preconizează că preţul metalului galben va suferi o corecţie. Spre exemplu, Jon Mills, analist la Morningstar, afirmă, citat de economictimes.indiatimes.com, că preţul aurului va coborî la 1.820 de dolari uncia, pe motiv că actualii factori care susţin creşterea se vor atenua în timp. Astfel, în opinia sa, cererea de aur din partea băncilor centrale va scădea, oferta va fi ridicată, iar piaţa saturată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2025, 11:25)
Daca valoarea aurului se va dubla,
valoarea euro se va injumatatii,
ce perspectiva misto
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2025, 13:23)
Dar cu rublele cum stati?