APIA: Peste 760 milioane de lei alocate Programului pentru şcoli al României în următorul an şcolar

F.D.
Miscellanea / 22 august

APIA: Peste 760 milioane de lei alocate Programului pentru şcoli al României în următorul an şcolar

Programul pentru şcoli al României beneficiază de suma de 760,241 milioane de lei pentru anul şcolar 2024 - 2025, informează joi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), relatează Agerpres.

Executivul a aprobat, miercuri, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea programului pentru şcoli al României în perioada 2023 - 2029, pentru anul şcolar 2024 - 2025, precum şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2023 privind aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023 - 2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2024 - 2025.

Astfel, conform actului normativ, pentru anul şcolar 2024 - 2025 se alocă suma de 760,241 milioane lei pentru Programul pentru şcoli al României, iar aceasta se utilizează astfel: 96,176 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38,163 milioane lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370,676 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38,163 milioane lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217,063 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional.

"Întocmirea bugetului s-a realizat pe baza numărului total al beneficiarilor programului, respectiv 1.908.231 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat, a limitei valorii zilnice/preşcolar/elev, conform Fişei financiare şi pe baza numărului de zile de distribuţie calculate în funcţie de structura anului şcolar aprobată prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 3694/2024 privind structura anului şcolar 2024 - 2025. Autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul judeţelor, comunelor, oraşelor, municipiilor şi subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, în calitate de solicitanţi de ajutor financiar, sunt responsabile de elaborarea documentaţiilor de atribuire şi a documentelor-suport ale acestora, organizarea procedurilor de achiziţie publică, desemnarea câştigătorilor, încheierea contractelor/acordurilor cadru cu furnizorii sau prestatorii, precum şi monitorizarea şi controlul distribuţiei produselor şi desfăşurării măsurilor educative prevăzute", se spune în comunicat.

În vederea acordării ajutorului financiar din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate şi derularea măsurilor educative aferente, solicitanţii de ajutor depun la centrele judeţene/Municipiul Bucureşti ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cereri de plată, la sfârşitul fiecărui an şcolar, conform structurii anului şcolar aprobate de Ministerul Educaţiei, în termen de trei luni de la sfârşitul perioadei pe care o vizează.

Plata ajutorului financiar din FEGA se face de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în termen de trei luni de la data depunerii cererilor de plată, cu încadrarea în sumele alocate cu această destinaţie.

În situaţia în care, până la data efectuării plăţilor au fost declanşate anchete administrative care nu au fost finalizate, termenul de trei luni se prelungeşte până la încheierea anchetelor administrative prin care s-a constatat eligibilitatea cererii de plată. În cazul în care termenul de trei luni de la data depunerii cererilor de plată se depăşeşte, se aplică reducerile prevăzute la art. 4 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/39, precizează APIA.

Anual, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2027 cu modificările şi completările ulterioare, prin Hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se stabileşte bugetul aferent fiecărui an şcolar, atât pentru distribuţia produselor de panificaţie, cât şi pentru componentele programului prevăzute la art. 1 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2017 cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a adoptării repartizării definitive a ajutoarelor din partea Uniunii către statele membre pentru derularea programului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4668
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2492
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8613
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.0863

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb