Arbitrul pensiilor private a decis, miercuri, autorizarea definitivă a fuziunii între fondurile gestionate de Eureko şi Bancpost, după o consultare a participanţilor cu privire la noile condiţii ale fondului absorbant, a anunţat, ieri, CSSPP.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) autorizase în februarie, într-o primă fază, preluarea prin fuziune a fondului de pensii obligatorii (pilonul II) gestionat de Bancpost de către Eureko (fostă Interamerican).
La finalul lui aprilie, cele două fonduri de pensii aveau active nete de 71,34 milioane lei, din care Eureko deţinea active de 64,32 milioane lei, iar Bancpost - 7,024 milioane lei.
CSSPP a amintit că, în termen de 90 de zile calendaristice de la data publicării anunţului de fuziune, participanţii care nu au fost de acord cu noile condiţii ale fondului absorbant s-au putut transfera fără penalităţi la un alt fond de pensii.
După autorizarea definitivă a fuziunii, toţi participanţii fondului absorbit care nu au optat pentru transferul la alte fonduri de pensii administrate privat vor fi transferaţi la fondul absorbant, se mai arată în comunicat.
În etapa ulterioară autorizării definitive a fuziunii fondului gestionat de Bancpost cu fondul Eureko, CSSPP va emite decizii privind retragerea autorizaţiei fondului Bancpost, retragerea autorizaţiei administratorului Bancpost Fond de Pensii SA, retragerea autorizaţiei prospectului schemei de pensii private a fondului Bancpost şi radierea acestora din registrul fondurilor de pensii private şi al administratorilor.
În urma fuziunii dintre cele două fonduri, pe piaţa pensiilor private obligatorii vor rămâne doar 13 jucători, însă şi alte fonduri sunt în discuţii pentru a fuziona. Fondurile de pe pilonul II aveau, la sfârşitul lui aprilie, active nete de 1,33 miliarde lei.