ASF: Asigurătorii români vor aplica Solvency II de la 1 ianuarie 2016

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iulie 2014

ASF: Asigurătorii români vor aplica Solvency II de la 1 ianuarie 2016

Asigurătorii români vor pune în aplicare, de la 1 ianuarie, setul european de directive Solvency II care urmăreşte creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuţiei la dezvoltarea economică, a anunţat ASF.

"Pentru transpunerea directivelor europene în ceea ce priveşte regimul Solvency II, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va supune spre consultare publică, din a doua jumătate a lunii iulie, proiectul de lege privind «Autorizarea şi supravegherea societăţilor de asigurare». După consultarea publică şi obţinerea avizelor din partea ministerelor de Externe, Finanţelor şi Justiţiei, proiectul va fi transmis Guvernului spre aprobare şi depunere la Parlament, în vederea dezbaterii şi adoptării. Legea va trebui adoptată până la 31 mai 2015", se arată într-un comunicat al ASF.

În vederea tranziţiei spre regulile aferente noului regim de solvabilitate, ASF va face studii de impact (pe baza rezultatelor financiare din 2013 şi 2014) şi va urmări, începând cu anul 2015, datele de bilanţ conform regimului, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Solvency II urmăreşte constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor şi supraveghetorilor din piaţa internă europeană.

Regimul are ca obiectiv principal creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuţiei la dezvoltarea economică.

Solvency II este un regim de supraveghere bazat pe principii şi obiective care urmăreşte, printre alte elemente, evaluarea şi cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului în scopul creşterii calităţii elementelor de capital disponibile pentru asigurători şi reasigurători, calculul necesarului de capital de solvabilitate, precum şi armonizarea şi uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pieţei interne.

De asemenea, setul european de directive urmăreşte responsabilizarea maximă a membrilor Consiliului de Administraţie/Supraveghere, directoratului şi conducerii executive a societăţilor de asigurare în respectarea legislaţiei, inclusiv prin asigurarea calităţii profesionale şi profilului moral ale persoanelor din conducerea executivă şi din alte funcţii de execuţie.

"Societăţile de asigurare trebuie să aplice planurile de măsuri proprii în vederea tranziţiei la regimul Solvency II, iar în cazul în care ASF va constata decalaje majore, va stabili măsuri corective", se mai spune în comunicat.

Solvency II include măsuri de evitare a volatilităţii artificiale a bilanţurilor asigurătorilor, măsuri de prevenire a investiţiilor pro-ciclice, măsuri de încurajare a investiţiilor şi a creşterii economice.

Totodată, setul european de directive este conceput pentru a preveni acumularea de riscuri excesive în sistemul financiar şi pentru a anticipa evoluţii nefavorabile din punct de vedere macroprudenţial.

În plus, Solvency II va urmări impactul potenţial al deciziilor asigurătorilor asupra stabilităţii financiare şi va conduce la o creştere a calităţii elementelor de capital disponibile pentru asigurători şi reasigurători.

"Până la aplicarea regimului, ASF va dialoga în permanenţă cu piaţa şi îşi va întări propria capacitate instituţională necesară pentru aplicarea Solvency II, prin prisma pregătirii profesionale, a îmbunătăţirii infrastructurii şi investiţiilor IT. Noile reguli vor creşte nivelul de protecţie a asiguraţilor, prin diminuarea probabilităţilor de pierdere în cazul în care un asigurător întâmpină dificultăţi. Un sistem mai robust va oferi deţinătorilor de poliţe mai multă încredere în produsele de asigurare şi va întări cadrul competiţiei reale şi corecte între companiile de asigurări", se arată în comunicat.

În 2013, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a totalizat 8,12 miliarde lei, în scădere o contracţie de 1,6% faţă de anul precedent, potrivit datelor ASF.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb