AUR cere Guvernului să solicite Ucrainei respectarea tratatelor Uniunii Europene

T.B.
Politică / 11 octombrie 2023

AUR cere Guvernului să solicite Ucrainei respectarea tratatelor Uniunii Europene

Alianţa pentru Unirea Românilor solicită miercuri Guvernului României să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute în Constituţie la art. 7 precum şi în Legea nr. 299 din 2007 şi alte acte normative, privind sprijinul acordat românilor din afara graniţelor şi păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase şi să solicite Ucrainei respectarea tratatelor Uniunii Europene, Cartei fundamentale a drepturilor a UE şi alte documente şi prevederi ale dreptului comunitar privind protecţia drepturilor minorităţilor etnice, a diversităţii culturale, religioase şi lingvistice, relatează news.ro.

AUR arată într-un comunicat că "România este susţinătoarea integrării europene a Ucrainei, stat care a dobândit calitatea de candidat la aderarea la UE", conform sursei citate.

"În acest context, AUR cere Guvernului României să explice partenerilor ucraineni că aderarea la UE a unui stat candidat este condiţionată de îndeplinirea criteriilor stabilite de Consiliul European de la Copenhaga în 1993 şi întărite de Consiliul European de la Madrid în 1995, primul şi cel mai important criteriu de la Copenhaga fiind respectarea drepturilor minorităţilor. Un asemenea demers al Guvernului României ar fi menit să accelereze parcursul european al Ucrainei. Ne exprimăm dezamăgirea că în privinţa protecţiei drepturilor şi identităţii românilor din Ucraina, Guvernul României a ales să abordeze, în discuţia cu preşedintele Ucrainei, doar subiectul denumirii limbii, deşi minoritatea românească se confruntă şi cu alte probleme grave, în primul rând încălcarea dreptului la educaţie în limba maternă şi a dreptului la libertate religioasă", afirmă AUR.

"Respingem pretextele invocate constant de partea ucraineană privind impunerea aşa-zisei limbi moldoveneşti, între care dreptul unei persoane la autoidentificare, pentru că problema constă în politica de stat a Ucrainei şi în presiunile autorităţilor ucrainene asupra minorităţii româneşti pentru impunerea aşa-zisei limbi moldoveneşti, nicidecum în dreptul unei persoane de a numi după cum doreşte limba sa maternă. Ucraina a fost o victimă a ocupaţiei sovietice şi este în prezent obiectul agresiunii Federaţiei Ruse. Din aceste motive Ucraina trebuie să renunţe la invocarea argumentelor moştenite din arsenalul sovietic şi rusesc, privind negarea identităţii româneşti şi înlocuirea ei cu falsa identitate moldovenească", spune AUR, conform news.ro.

Potrivit formaţiunii, "în mod arbitrar, URSS a decis ca locuitorii teritoriilor care au aparţinut Austro-Ungariei şi României, adică Maramureşul de peste Tisa, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei să fie consideraţi români, iar cei din teritoriile care au aparţinut Imperiului Ţarist, adică Basarabia, să fie consideraţi moldoveni", relatează news.ro.

"Ucraina menţine această diviziune artificială, impusă de sovietici şi îi consideră în continuare moldoveni pe românii din sudul Basarabiei. Ucraina consideră pe bună dreptate că pentru siguranţa sa si pentru stabilitatea regională regimul separatist de la Tiraspol constituie un pericol. Însă doar regimul de la Tiraspol, cel mai reacţionar bastion al imperialismului rusesc, mai recunoaşte si impune aşa-zisa limbă moldovenească alături de Ucraina. Este o asociere nefericită si nepotrivită pentru un stat cu aspiraţii euro-atlantice cum este Ucraina. Reamintim că Republica Moldova recunoaşte că denumirea limbii de stat este limba română. Războiul declanşat în 1992 de către imperialismul rusesc este de aceeaşi natură cu agresiunea nejustificată si neprovocată asupra Ucrainei, care se desfăşoară în prezent. Pretextul războiului declanşat în 1992 de către structurile imperiale împotriva Republicii Moldova a fost că denumirea de limbă română în locul limbii moldoveneşti şi adoptarea limbii române de către Republica Moldova ar fi vizat schimbări teritoriale. Ne exprimăm surprinderea că partea ucraineană ar putea avea o mentalitate asemănătoare cu separatiştii de la Tiraspol", afirmă AUR.

AUR menţionează că în cadrul declaraţiilor date presei, preşedintele Volodimyr Zelenski, aflat la Bucureşti, a fost întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască inexistenţa limbii moldoveneşti şi a început răspunsul său prin a spune "Unii oameni ar spune că Moldova este România".

"Ne surprinde retorica similară cu cea a reprezentanţilor imperialismului rusesc. De asemenea, ne afirmăm convingerea că un stat democratic şi cu aspiraţii europene nu poate refuza acordarea de drepturi minorităţilor de pe teritoriul său sub pretextul că ar duce la modificarea frontierelor. România şi-a manifestat solidaritatea cu Ucraina, supusa agresiunii ruse şi îi acordă asistenţa pe toate planurile. De aceea ne întristează şi considerăm inadecvate declaraţiile de la Bucureşti ale preşedintelui Zelenski precum că subiectul protecţiei minorităţilor ar fi o diversiune a propagandei ruseşti, precum şi menţionarea comunităţilor ruseşti din Donbas în contextul discuţiei despre limba română şi minoritatea românească din Ucraina. Pe parcursul derulării anunţatului parteneriat strategic cu Ucraina şi sprijinului pentru integrarea europeană acordat acestui stat, Guvernul României are obligaţia să monitorizeze respectarea drepturilor minorităţii româneşti. Spre surprinderea noastră, partea ucraineană nu pare să considere că este o obligaţie a sa şi o condiţie a aderării la comunitatea de valori euro-atlantică, din moment ce preşedintele Zelenski a încercat să minimalizeze problema şi să o ducă în derizoriu cu afirmaţii de genul "nu este nicio problemă globală", "pentru mine nu este o problemă presantă" sau "decizia va face toată lumea fericită". România nu are nevoie să o "fericească" cineva şi respectarea drepturilor minorităţilor nu este un favor pe care i-l acordă un stat străin, ci o obligaţie fundamentală a statului care doreşte să adere la marea comunitate de valori euroatlantică", mai spune AUR.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. 1 000 000 de romani care traiesc in minoritate in Ucraina,

    sunt persecutati,nu pot folosi nici limba materna in gradinite si scoli, 

    si pe acesti banderisi ajutam cu pretul scaderii nivelului de trai a romanilor ?!

     

    1. 1 milion? 10 boss

      Suntem vreo 300 de milioane de romani, dar nu se vrea sa se recunoasca

      Nasol sa fii coada de topor la rusi, pare ca trebuie sa muncesti mult peste ce esti platit. 

    Cam lung comunicatul AUR pentru cei care obosesc citind doar titlurile articolelor.

    Cine a întocmit acest comunicat e băiat deștept și cu multă carte în spate :)

    Are ghiozdanul plin. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

25 noiembrie
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb