Fotbalistul croat Luka Modrici a câştigat Balonul de Aur, trofeul fiindu-i decernat la Grand Palais din Paris. După o lungă perioadă, se creează o mică breşă în "zidul" Cristiano Ronaldo - Leo Messi care a blocat accesul altor fotbalişti către marile trofee vreme de un deceniu.
Modrici, în vârstă de 33 de ani, devine primul jucător din Croaţia care câştigă acest trofeu: "Este un sentiment unic să fiu aici. Sunt mândru şi foarte fericit. Le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat să-mi împlinesc acest vis, colegilor mei de la Real Madrid şi tuturor celor care lucrează la club, dar şi colegilor din naţionala Croaţiei. Şi familiei mele, pentru că datorită lor sunt un om mai bun şi pentru că m-au ajutat să fiu un profesionist mai bun. Visul meu a fost să joc la o echipă mare şi să câştig trofee. Balonul de Aur era un vis pe care îl aveam de mic şi este un privilegiu să fiu aici cu trofeul. Nu pot să descriu ce simt. Faptul că sunt aici şi am câştigat acest trofeu arată că a fost un an mare pentru mine. Încă nu îmi vine să cred. Acum fac parte dintr-un grup de mari jucători care au câştigat Balonul de Aur. Dacă munceşti mult, apar oportunităţile şi trebuie să profiţi de ele".
Modrici a câştigat în acest an Liga Campionilor cu Real Madrid şi a fost finalist cu naţionala Croaţiei la Cupa Mondială. Clasamentul final al Balonului de Aur: 1. Luka Modrici (Croaţia / Real Madrid); 2. Cristiano Ronaldo (Portugalia / Juventus Torino); 3. Antoine Griezmann (Franţa / Atletico Madrid); 4. Kylian Mbappe (Franţa / PSG); 5. Lionel Messi (Argentina / FC Barcelona); 6. Mohamed Salah (Egipt / Liverpool); 7. Raphaël Varane (Franţa / Real Madrid); 8. Eden Hazard (Belgia / Chelsea); 9. Kevin De Bruyne (Belgia / Manchester City); 10. Harry Kane (Anglia / Tottenham); 11. N'Golo Kante (Franţa / Chelsea); 12. Neymar (Brazilia/ PSG); 13. Luis Suarez (Uruguay / FC Barcelona); 14. Thibaut Courtois (Belgia / Chelsea); 15. Paul Pogba (Franţa / Manchester United). Fotbalistul echipei Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe, a câştigat prima ediţie a Trofeului Kopa, decernat celui mai bun tânăr jucător de publicaţia France Football.
Pentru Modrici această recunoaştere vine în acelaşi an în care a suferit o condamnare penală. Fotbalis-tul croat a ajuns, în această toamnă, la un acord cu autorităţile spaniole, acceptând o pedeapsă de opt luni de închisoare pentru fraudă fiscală. Modrici nu va efectua pedeapsa, însă va fi nevoit să returneze 870.000 de euro, suma considerată a fi fost fraudată, plus penalităţi. Fotbalistul a pledat vinovat pentru două acuzaţii de fraudă fiscală, în 2013, în valoare de 290.990 de euro şi 2014, de 579.738 euro. Pentru a se sustrage de la plata taxelor, jucătorul croat s-a folosit de o companie înregistrată în Luxemburg, Ivano, "botezată" după numele fiului său şi administrată de soţia lui. Pe lângă suma fraudată, vicecampionul mondial va trebui să plătească o amendă de 40 la sută din cei 870.0000 de euro (aproximativ 350.000 de euro) şi câte 250 de euro pentru fiecare zi de închisoare neefectuată (60.000 de euro). În total, el ar urma să achite statului spaniol aproape 1,3 milioane de euro.
• Răzvan Marin, fotbalistul anului în ţara noastră
Pe plan intern, mijlocaşul echipei Standard Liege, Răzvan Marin, a fost desemnat, în cadrul Galei Fotbalului Românesc, fotbalistului anului 2018, devansându-i pe Alexandru Mitriţă şi Ciprian Tătăruşanu. Răzvan Marin s-a declarat foarte onorat de aceast premiu: "Înseamnă foarte mult pentru mine acest premiu. Sunt foarte mândru şi fericit că am reuşit să câştig acest premiu, sunt onorat şi vreau să le mulţumesc tuturor colegilor atât de la echipa naţională cât şi de la echipa de club. Şi vreau să mulţumesc mamei mele pentru că a stat în spatele meu şi m-a ajutat să ajung acolo unde sunt acum. Cu siguranţă tot timpul este loc de mai bine, îmi doresc doar să fiu sănătos pentru că asta e cel mai important şi apoi celelalte lucruri vor veni. Acest premiu mă motivează să muncesc şi mai mult să demonstrez ceea ce am de demonstrat".
Premiul pentru cel mai bun portar a fost câştigat de Ionuţ Andrei Radu, cel mai bun atacant fiind desemnat Alexandru Mitriţă. Premiul pentru cel mai bun arbitru i-a revenit lui Radu Petrescu, iar conducătorul anului a fost desemnat Laszlo Dioszegi, de la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.
Fotbalistul cu cea mai spectaculoasă ascensiune în 2018 a fost desemnat Alexandru Cicâldău, ia cel mai bun tânăr fotbalist al anului 2018: Olimpiu Moruţan. Cel mai bun jucător străin în Liga I în 2018 a fost desemnat Bogdan Planic, iar premiul pentru performanţa anului 2018 a revenit naţionalei under 21. Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate i-a fost acordat lui Lucian Sănmărtean, iar Dan Petrescu a fost desemnat antrenorul anului 2018.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2018, 15:47)
asta ca impace si capra si varza