Banca Mondială: "Petrolul poate atinge recordul de 150 dolari pe baril, dacă războiul Israel-Hamas escaladează"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie 2023

Banca Mondială: "Petrolul poate atinge recordul de 150 dolari pe baril, dacă războiul Israel-Hamas escaladează"

English Version

Sortimentul ţiţeiului Brent se tranzacţiona ieri la circa 88 de dolari

"Implicaţiile conflictului asupra pieţelor de mărfuri ar trebui să fie limitate, dacă acesta nu se extinde", conform Băncii Mondiale

Preţul petrolului poate ajunge la 157 de dolari pe baril, în cazul în care conflictul dintre Israel şi Hamas se extinde dincolo de graniţele Fâşiei Gaza, iar embargoul arab al petrolului din 1973 se va repeta, conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale privind perspectiva pieţelor de mărfuri, conform CNBC.

Potrivit datelor London Stock Exchange Group, recordul istoric al preţului petrolului a fost înregistrat în iulie 2008, când sortimentul Brent a urcat până la 147,5 de dolari pe baril. Ieri, la ora 11:00, ţiţeiul Brent se tranzacţiona la 88,11 dolari pe baril.

"Într-un scenariu de tip «întrerupere mare» - comparabil cu embargoul petrolier arab din 1973 - oferta globală de petrol s-ar reduce cu şase milioane până la opt milioane de barili pe zi", conform Băncii Mondiale. "Aceasta ar duce la o creştere iniţială a preţurilor cu 56% până la 75% - între 140 şi 157 dolari pe baril".

În urmă cu 50 de ani, preţul petrolului a crescut de patru ori, după ce miniştrii arabi ai energiei au impus un embargo asupra exporturilor de petrol către Statele Unite, ca răzbunare pentru sprijinul acordat de americani Israelului în războiul arabo-israelian din 1973, cunoscut în Israel sub numele de războiul Yom Kippur, potrivit CNBC.

Proiecţia de preţ este aferentă unuia dintre cele trei scenarii de risc ale Băncii Mondiale, conform estimărilor unor diferite grade de întrerupere a aprovizionării cu petrol, pe baza episoadelor istorice anterioare care implică conflicte regionale, mai scrie publicaţia americană.

În cazul unei "întreruperi mici", aprovizionarea globală cu petrol va înregistra o reducere de 500.000 de barili până la două milioane de barili pe zi, scădere asemănătoare cu cea observată în timpul războiului civil din Libia din 2011.

Un scenariu de tip "întrerupere medie" ar scoate din pieţe între trei şi cinci milioane de barili pe zi, ducând preţurile petrolului între 109 şi 121 de dolari pe baril. Situaţia ar fi în mare echivalentă cu nivelurile atinse în timpul războiului din Irak în 2003.

Potrivit estimărilor de bază ale instituţiei, preţurile petrolului sunt de aşteptat să ajungă în medie la 90 de dolari pe baril în trimestrul curent, înainte de a scădea la o medie de 81 de dolari pe baril în 2024, pe măsură ce creşterea economică globală încetineşte. Implicaţiile conflictului asupra pieţelor de mărfuri "ar trebui să fie limitate", dacă conflictul nu se extinde, conform raportului băncii, preluat de CNBC.

"Cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu vine în urma celui mai mare şoc asupra pieţelor de mărfuri din anii 1970 - războiul Rusiei cu Ucraina", a afirmat Indermit Gill, economistul şef al Băncii Mondiale, adăugând că acel conflict a avut efecte perturbatoare asupra economiei globale care persistă până în prezent.

Acum, Israelul şi teritoriile palestiniene nu sunt actori importanţi în piaţa petrolului, dar conflictul are loc într-o regiune-cheie producătoare de ţiţei mai extinsă. "Dacă conflictul ar escalada, economia globală s-ar confrunta cu un şoc energetic dublu pentru prima dată în decenii - nu doar din cauza războiului din Ucraina, ci şi a celui din Orientul Mijlociu", a afirmat Gill, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. "daca escaladeaza", dar nu escaladeaza, si petrolul wti e 81 azi dimineata.

    cine sa escaladeze si pt ce? pt o idee? pt un ideal? putin probabil. 

    palestinienii din gaza n-au nimic de oferit. in schimbul protectiei cuiva.  

    gaza e mai distrusa ca ucraina, si cine s-a oferit sa faca reconstructie dupa razboi? nimeni...cri cri cri 

    de ce? n-au pamant, petrol , gaze, tehnologie, oameni harnici, scoliti, buni de munca, piata de desfacere, nimic de genul asta. la ucraina sta lumea la coada la reconstructie, chiar si noi ne-am asezat la rand. 

    taiwanul la fel, cele mai avansate cip uri, semiconductori din lume se fabrica in taiwan. de acolo se aprovizioneaza toti gigantii americani, apple , meta , amazon, etcc. au protectie? au.

    asa e cu ajutorul in caz de razboi, ai ceva de oferit, esti ajutat, n-ai nimic de oferit, mori ca un caine. 

    1. Fratele meu drag,

      problema este,ca tu gandesti cu capul occidental,logic,economic...

      dar lumea musulmana,araba,islamica poate reactiona emotional  

    nu domnule, nu.... petrolul wti are canal descendent deja format catre aria 45-62 $ / baril , urmeaza scaderea preturilor.

    ce se intampla dupa aria 45-62 $ / baril e alta poveste dar asta mult mai incolo... gen din 2025-2026 incolo si vom vorbi de petrol la peste 2-300$/baril , dar repet ... asta e peste multi ani, nu acum in 2-3 ani. Poate nici in 5-6 ani. Sute de dolari pe baril o sa fie din 2026-2028 incolo, domnule, nu acum. Si abia atunci planeta se va odihni si utilizarea petrolului si derivatelor o sa fie mai mica.  

    Acum (*3-6-9-12 luni) urmeaza podeaua de pret din zona 45-62$/baril wti.  

    Stiu ca fundamental (pe fapte geopolitice) o mie de oameni o sa imi zica ca nu am dreptate ca uite, razboiul din orientul mijlociu. Dar eu pe grafice vad altceva. Nu stiu de ce. Dar e nevoie de o retragere in aria indicata de mine 45-62$/bbl wti.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. Mi se par hazardate estimari concrete gen 45, 62, probabil chibitzezi shi nu ai Cfd-uri in piatza. Sunt de acord ca e un moment de down si in curand va scade sub 80, acolo mai vedem...

      nu am cfd-uri in piata

      dar voi avea , long wti, la momentul potrivit 

      cand bag bani in piata ma aliniez intotdeauna cu piata nu merg pe contratrenduri ...e mai sigur asa 

      Ban.Cher.Vali 

    daca si cu parca se plimbau cu o barca

    pump and dump strategy 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb