Echipa naţională a câştigat ultimul meci disputat pe Arena Naţională chiar dacă a avut în faţă doi adversari: Kosovo şi galeria grupată sub numele "Uniţi sub Tricolor". Partida a avut trei reprize de câte 45 de minute, două disputate cu echipa similară din Kosovo şi una cu o parte din galeria de la una dintre peluze. Pe parte strict fotbalistică, echipa s-a impus datorită insistenţei, în faţa unui adversar arţăgos, cu individualităţi, dar incapabil să formeze o echipă. În meciul "geopolitic", tricolorii nu au avut foarte multe şanse şi a fost nevoie de intervenţia jandarmeriei pentru ca meciul să nu fie pierdut la "masa verde". Pe foarte scurt, istoria acestui meci e următoarea: România a câştigat, cu scorul de 2-0, confruntarea cu Kosovo, de pe Arena Naţională, din grupa I de calificare la Euro-2024, după ce Nicolae Stanciu a marcat în minutul 83, iar Valentin Mihăilă a majorat scorul în minutul 90+3; partida a fost întreruptă în minutul 18, din cauza bannerelor, torţelor şi scandărilor şi s-a reluat după 45 de minute. "Kosovo e Serbia" a fost mesajul care a inflamat spiritele şi i-a făcut pe jucătorii din Kosovo să părăsească terenul cu acceptul arbitrului de centru, Willy Delajod. Gruparea care afişează la fiecare meci mesajul "Basarabia e România" are de fiecare dată ceva de împărţit cu cineva, fără legătură cu disputa sportivă din teren. În Andorra fanii din această grupare s-au bătut între ei, au aprins torţe şi au scandat împotriva maghiarilor, în Elveţia au aprins torţe şi au scandat, din nou, împotriva unor duşmani imaginari, pe Arena Naţională, la meciul cu Israel au afişat steaguri ale Palestinei şi s-au ciocnit cu oamenii de ordine, ca să ne referim doar la meciurile din actuala campanie. Este tot mai evident că acest grup este interesat foarte puţin spre deloc de fotbal şi se foloseşte de partidele internaţionale pentru a face paradă de un naţionalism din alte vremuri.
În ciuda luărilor de poziţie dure, există şi voci care susţin demersul galeriei, pe care îl consideră o prelungire a politicii externe a României, care nu recunoaşte statul Kosovo. Pe această logică, ce ar trebui să facă galeria Ucrainei la un viitor, posibil, meci cu reprezentativa Rusiei? Fără separarea de politic, sportul ar fi condamnat să devină un simplu instrument de propagandă, o armă extrem de periculoasă în mâna unor politicieni aflaţi în goana după putere. De altfel, a devenit o tradiţie ca la diversele manifestări de stradă din ţara noastră galeriile echipelor de fotbal să-şi facă apariţia şi să provoace incidente care folosesc unei anumite părţi ale clasei politice.
În acest caz, aşa cum ne-au obişnuit, autorităţile au intervenit târziu, în ciuda faptului că existau avertismente pentru ceea ce urma să se întâmple. Înainte de meci, gruparea de la peluză postase un mesaj clar: "Diseară, tricolorii vor întâlni reprezentativa fotbalistică a unei regiuni pe care România n-o recunoaşte ca stat independent, respectând adevărul istoric, potrivit căruia acest teritoriu a fost desprins ilegitim din ţara vecină nouă, Serbia. După ce la meciul tur din Priştina, imnul nostru a fost huiduit îndelung de întregul stadion, iar suporterii români au fost ţinta injuriilor continue şi a jignirilor repetate ale suporterilor kosovari, o mare parte din fani fiind evacuaţi, arestaţi, agresaţi şi amendaţi doar pentru că au afirmat un adevăr istoric subliniat şi la nivel de stat, a venit vremea returului. Rămânem coerenţi în afirmarea realităţii şi aşa cum am subiliniat la meciurile tur-retur cu Serbia din 2018, de la Belgrad şi Bucureşti, cât şi la meciul tur din Priştina, percepem adversarul de azi ca unul fără legitimitate, desprins prin interese străine de ţara mamă, aşa cum a fost şi Basarabia furată ţării noastre în mod repetat de către «monstrul dinspre Răsărit». Ne vedem pe stadion!". Un alt amănunt care nu trebuie uitat, liderul AUR, George Simion, este membru fondator al grupării "Uniţi sub Tricolor". "Nu sunt liderul Uniţi Sub Tricolor, dar am participat la fondarea acestei structuri, pentru că naţionala nu avea o susţinere coagulată. Am mers cu UST alături de naţionala de tineret la Euro U21 din Italia, unde am descoperit, în sfârşit, o echipă senzaţională, care m-a făcut să iubesc din nou fotbalul. «Deşteaptă-te, române!» cântat pe stadionul semifinalei mi-a redat cheful şi sensul pentru acest sport", declara Simion în 2020. Echipa naţională va avea parte de noi sancţiuni din partea UEFA, suntem recidivişti, aceeaşi grupare a mai provocat şi alte incidente în trecut, iar închiderea porţilor sau suspendarea terenului vor cântări greu în ultimele meciuri pe care tricolorii le mai au de jucat în această grupă.
Este evident că nicio echipă din lume nu are nevoie de o galerie care să-i creeze numai probleme pentru că are o altă agendă decât cea strict sportivă. Fantoma huliganismului bântuie din nou prin Europa, mai ales în zonele unde autoritatea statului lasă impresia de slăbiciune. Chiar dacă unele mesaje ale galeriilor ne pot seduce latura patriotică, un lucru ar trebui să fie clar, hărţile nu se desenează şi nici graniţele nu se trasează în peluzele stadioanelor.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului, afirmă că este inacceptabil ca naţionala de fotbal şi milioane de suporteri români să fie prizonierii unor comportamente ca cele manifestate la meciul România - Kosovo. "Astfel de dispute nu au ce căuta în sport", afirmă fostul ministru, precizând că "acei indivizi fac rău naţionalei". Ionuţ Stroe a comentat, pe pagina de Facebook, incidentele: "Nu e prima oară când deturnează sportul, fotbalul, competiţia. Astfel de dispute nu au ce căuta în sport. Acei indivizi fac rău naţionalei: pretind că o susţin, dar de fapt o sabotează. Pentru propria vizibilitate şi atât". Acesta apreciază că "e pur şi simplu o prostie ce au făcut".
Fostul căpitan al echipei naţionale, Gică Popescu, a avut un mesaj ferm: "Eu nu am înţeles şi nu o să înţeleg niciodată această atitudine a suporterilor. Ei nu îşi înţeleg menirea. Din păcate am asistat la un eveniment nefericit. Suporterii trebuie să înţeleagă că este vorba despre sport, nu despre politică. Venim să suţinem echipa la care ţinem. Suporterii nu pot să facă rău. Kosovo e Serbia? Nu e treaba sportului să aducă pe o arenă de fotbal un astfel de mesaj. Este vorba despre a susţine echipa naţională, de ce să-i facem rău? Cum se numeşte acel grup, «Uniţi sub Tricolor»? Dacă suntem uniţi, atunci susţinem tricolorul. Nu trebuie să îi facem rău. Dacă spun că sunt uniţi sub tricolor, atunci tot ce trebuie să facă e să susţină echipa naţională. Trebuie să înţeleagă că astfel de atitudini nu îşi au rostul pe terenul de fotbal, aceste mesaje politice trebuie să rămână în afara stadionului. Fiecare avem opţiunile noastre politice, dar nu trebuie aduse pe terenul de sport. Este o chestie care nu s-a mai întâmplat la nivelul echipei naţionale şi sperăm să nu se mai întâmple. UEFA este foarte strictă. Niciodată nu am mai văzut aşa ceva".
Federaţia Română de Fotbal a precizat, pe site-ul oficial, că dezavuează cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului dintre România şi Kosovo, de pe Arena Naţională. Federaţia Română de Fotbal a vorbit despre huliganism, deşi nu a făcut nimic împotriva acestora în ultimii ani: "Federaţia Română de Fotbal dezavuează cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului de aseară, dintre România şi Kosovo, de pe Arena Naţională. Reiterăm în primul rând principiul după care este guvernat fotbalul în România, şi anume neamestecul politicului în actul sportiv". Revizionismul nu este acceptat în fotbal, a precizat FRF, care "condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane". "Toate acestea s-au înregistrat în tribunele Arenei Naţionale de un grup restrâns de aşa-zişi suporteri, afectând desfăşurarea normală a meciului şi, implicit, starea de spirit a tricolorilor. Actele de huliganism au fost dezavuate de restul spectatorilor din stadion, care au fost privaţi de un spectacol fotbalistic pe care şi l-au dorit şi pentru care au plătit bilet", a adăugat federaţia. "FRF regretă experienţa nefastă pe care a trăit-o majoritatea spectatorilor şi le mulţumeşte totodată pentru fantastica susţinere pe care au oferit-o tricolorilor în partea a doua a meciului, conducându-i spre o dramatică victorie!", a mai notat FRF.
----------------
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a avut o reacţie după scandalul de la România - Kosovo: "Nu au ce căuta aceste mesaje geopolitice în sport. UEFA nu permite transmiterea mesajelor politice pe stadioane. Sportul este sport şi atunci politica se manifestă în afara stadioanelor, în studioul de televiziune. Iar spectatorii contează foarte mult pentru echipa naţională. A juca fără spectatori înseamnă o pierdere foarte mare şi financiară, dar în principal şi de susţinere a echipei naţionale. Da, este o problemă de imagine. Eu aştept ziua în care aceşti suporteri, care sunt filmaţi, vor fi daţi în judecată şi să răspundă inclusiv financiar pentru faptele lor, pentru că nu se mai poate aşa".
----------------
Incidentele de la Bucureşti nu au scăpat presei internaţionale. "Independenţa Kosovo este recunoscută de 100 de ţări, inclusiv Regatul Unit, dar România se numără printre puţinele ţări din UE care nu o fac. Susţinătorii români au ridicat şi un banner pe care scria «Basarabia este România» în aceeaşi parte a terenului cu cel cu mesajul anti-Kosovo. Basarabia, care făcuse parte din România în perioada 1918-1940, este împărţită între Moldova şi părţi ale Ucrainei", a scris BBC. "Răspunsul restului publicului de pe stadion împotriva ultraşilor a fost exemplar. Cu jocul suspendat şi jucătorii la vestiare, când ultraşii au început să strige «România, România», restul publicului a răspuns invitându-i să iasă de pe stadion", au notat spaniolii de la Marca. "Scandal politic în România: jucătorii din Kosovo părăsesc terenul", a scris ziarul spaniel AS. Gazzetta dello Sport, din Italia, a scris: "La Bucureşti, ultraşii au scandat Kosovo e Serbia. Arbitrul a suspendat meciul". "Oamenii legii au negociat cu ultraşii, care au fost de acord să dea jos bannerele problematice. În cele din urmă, suporterilor li s-a permis să rămână în tribune, deşi cu alte ocazii au fost expulzaţi", au notat jurnaliştii publicaţiei maghiare nemzetisport.
----------------
Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a precizat că 458 de persoane care au făcut parte din grupul de suporteri din cauza căruia a fost întrerupt meciul România - Kosovo au fost identificate până la acest moment în vederea luării "măsurilor legale împotriva celor responsabili de încălcarea cadrului legal în vigoare". Până acum, au fost constatate şi întocmite 3 acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. De asemenea, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.000 de lei. În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare, a precizat Jandarmeria.
Jandarmeria Capitalei explică şi cum s-a procedat după întreruperea meciului de marţi: "După întreruperea meciului, în urma consultării reprezentanţilor Federaţiei Române de Fotbal şi ai UEFA, unul dintre obiectivele avute în vedere a fost detensionarea situaţiei, astfel încât meciul să fie reluat în condiţii de siguranţă, fără a-i pune în pericol pe ceilalţi spectatori şi de a nu se lua decizia anulării jocului sportiv. Astfel, jandarmii împreună cu reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal au intervenit imediat pentru a discuta cu membrii acestei facţiuni de suporteri pentru conştientizarea riscurilor asociate afişării mesajelor care incită şi pot crea o atmosferă tensionată în cadrul evenimentului sportiv şi riscului de a pierde meciul la «masa verde». Menţionăm că, în urma consultării cu reprezentanţii UEFA şi cei ai Federaţiei Române de Fotbal, s-a hotărât de comun accord ca forţele de ordine să gestioneze această situaţie prin dialog, fără a fi nevoie de evacuarea persoanelor şi neexistând nicio solicitare din partea celor două foruri în acest sens. După evaluarea situaţiei şi obţinerea asigurărilor din partea suporterilor că astfel de comportamente nu vor mai avea loc, meciul a fost reluat în condiţii de siguranţă, fără a exista violenţe". "Jandarmeria Bucureşti şi Federaţia Română de Fotbal îşi exprimă speranţa că astfel de incidente nu se vor mai repeta şi că fotbalul va rămâne un mijloc de bucurie şi unitate pentru toţi suporterii", a adăugat Jandarmeria, menţionând că pentru desfăşurarea în condiţii de ordine şi siguranţă publică a meciului aproximativ 500 de jandarmi, alături de ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, au luat măsuri pentru deplasarea în condiţii de siguranţă a suporterilor la şi de la stadion, pe timpul desfăşurării jocului sportiv în incinta Arenei Naţionale, precum şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 06:37)
retcificare…. cam la fiecare protest major galeriile isi fac aparitia si instiga la violenta…
si la protestele din 89 -90-91-92-93…. tot galeriile si serviciile au fost…
este usor da manipulezi tineri impulsivi cu testosteron …
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 14.09.2023, 07:50)
Politica,ideologia si dubla masura nu au ce cauta in sport,dar ele sunt prezente pe toate stadioanele.sunt acceptate sau nu in functie de interese si de narativele oficiale.asa s-a ajuns ca jucatorii englezi de fotbal sa ingenuncheze pe teren pentru ca strabunii lor au avut sclavi,barbatii sa concureze in competitii feminine pentru ca se simt femei,tenismani sanatosi sa nu fie primiti in turnee pentru ca nu erau vaccinati sau rusi interzisi in competitii pentru ca putin a atacat ucraina.si in cazul acestui meci,daca galeria prezenta mesajul "crimea este ucraina",totul ar fi fost ok.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 11:54)
În loc să îngenuncheze pe teren că au avut sclavi mai bine ar pune presiune pe Guvernul lor să plătească despăgubiri celor prejudiciați de crimele și genocidul făcute de Coroană.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 09:06)
Ce treaba are UEFA cu politica , nu se mai ocupa de sport , trebuie sa-mi spuna UEFA de cine sa-mi placa si de cine nu ? se exagereaza f.f. mult , este politie politica de acum !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 09:25)
serbia nu e prietena romaniei
nu il expulzeaza pe tov sebi ghita ( omul Moscovei), ii asimieaza fortat pe roamanii din V timocului si asa mai departe
cu albanezii avem multe in comun, inclusiv pe aromani
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 09:27)
tineti minte pe suporterii lui spartak belgrade , declarati persoane non grata in R Moldova, care vroiau sa mearga la manifestatia partidului SOR, sa dea jos guvernul
serbia considera banatul, ca fiind provincia lor
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 10:15)
e vorba de UEFA aici si de fotbal , nu de simpatiile tale fata de albanezi . vorbeste cu italienii despre albanezi sa vezi ce drag li-s de ei .
3.4. Fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 14.09.2023, 22:25)
Cu albanezii ești prieten tu. Românii sunt prieteni cu sârbii. Aia cu Ghiță, nu are treaba cu poporul, e politica. Cat despre asimilarea forțată, mai citește și tu o carte ceva...Cred ca ești cam tânăr ca să știi lucrurile astea...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 09:29)
Bravo galeriei romane!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 09:34)
Relatia dintre putere si popor se indreapta spre un vid absolut. Oamenii se simt abandonati ,neglijati sau chiar vanduti de stat.In aceste conditii ,transmisiile publice din stadioane ,se transforma in tribuna de protest. .Orce grup grupulet vine sa-si spuna pasul pe stadion acolo unde are sansa de a fi ascultat.Mai are loc in Romania o comunicare cat de cat ,intre populatie si politic?Ca sa fii ascultat iesi in strada,Si faci scandal ca sa fi bagat in seama.Politicieni reci si aroganti ,dispretuitori ies pe sticla pentru a certa poporul si a transmite directivele primite de undeva de sus.Nu de la Divinitate.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 09:34)
Jandarmeria a dat amenzi fara nicio baza legala, nu s a tulburat ordinea pe stadion, nu s au aruncat obiecte in teren, etc. Daca vin la meci cu insigna Maresalului, ma amendeaza? Sper ca Trump sa castige alegerile ca sa puna la punct aceste tampenii neoliberale care macina lumea.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 10:01)
E clar ca acesta galerie nu s-a dus acolo sa sustina echipa nationala de fotbal, ci doar sa jigneasca echipa adversa care a fost in deplasare la noi in tara. alt circ marca aur. asta ca sa stie toata lumea cine suntem noi romanii. niste huliganos.
8. Anodin
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 10:04)
As vrea sa stiu ce parere aveti despre faptul ca SPANIA REFUZA SA JOACE CU GIBRALTARUL, pe care nu o recunoaste ca tara. De aceea cand se fac extragerile la diferite competitii, UEFA are grija de acesta situatie...Si cred ca mai sunt astfel de cazuri. In cazul Spaniei , nu este vorba tot de politica? Sau se aplica asta doar pentru unii!?
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 10:14)
Fanii AUR au srigat kosovo e serbia pt ca serbii sunt de partea rusilor in acest razboi. si AUR la fel e de partea rusilor. nici o legatura cu fotbalul.
Normal, trebuiau sa organizeze un miting oficial unde sa strige aceste lucruri, nu la meci. dar n-au destui oameni pt miting, caci am vazut la orice miting aur abia strang cateva sute de cucumaci, in afara de cazul cand mai aduc cateva autobuze de prin tara si ajung poate la vreo mie doua.
10. cine-i cine
(mesaj trimis de Dan în data de 14.09.2023, 10:54)
cred ca avem de a face cu o mica mistificare prin omitere. Arbitru a intrerupt meciul pentru petarde, iar jandarmeria se refera doar la materiale pirotehnice in comunicatul ei. Nu exista vreo lege care sa interzica sintagma "kosovo e srbia" chestiune care ste foarte-foarte departe de "Basarabia e Romania", etnic si istoric. Daca kosovo e srbia, Banat si Timoc nu pot fi, pentru ca srbii din Kosovo( si Metohia btw) au migrat incepand cu 1689 exacat in Timoc si Banat( si sudul Ungariei de atunci). Dar noua trebuie sa ne fie egal cine e kosovo si cine e srbia, nici unii nu ne sunt prieteni. Ce trebuie sa ne intereseze este dreptul de a nu-ti pune nimeni pumnul in gura la tine acasa, fie el uefa si trepadusii sai locali. Sau presarii activati ca ceasul, prin intoarcere....
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 13:18)
si atunci de ce le-a luat banerele ?
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 13:34)
pt ca si noi dc mergeam la budapesta si scria in galerie ardealul e ungaria, jucatorii refuzau sa joace si pn la urma ungaria era descalificata. pt niste banere voiati sa fie romania desclaificata?
10.3. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.09.2023, 15:45)
...
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 14:39)
Niste tineri imbracati in negru, si cu salutul nazist au intrerupt un meci de fotbal pt 45 de minute. neonazistii romani. trebuia sa apara si la noi asa ceva.
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 18:41)
s-a interzis imbracamintea de culoare neagra ? salutul nazist este inventia ta !
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 18:45)
uita-te in poza. n-am inventat nimic
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2023, 21:11)
rusofilii de la AUR au pus la cale aceasta manifestare nesportiva de pe station
rusine sa le fie!
KOSOVO NU E SERBIA