Băsescu cere UE şi SUA să se implice mai activ în soluţionarea conflictului transnistrean

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 28 ianuarie 2010

România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera cu Republica Moldova.

România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera cu Republica Moldova.

Preşedintele României, Traian Băsescu a pledat, ieri, în cadrul vizitei sale oficiale la Chişinău, pentru o implicare mai activă a Uniunii Europene şi a SUA în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean, informează Agerpres.

Traian Băsescu a declarat că staţionarea resurselor tehnice şi umane ale Federaţiei Ruse pe teritoriul Transnistriei nu este de natură să favorizeze rezolvarea conflictului şi a adăugat că Republica Moldova trebuie să aibă control asupra întregului teritoriu.

"Cred că UE şi SUA trebuie să joace un rol mai important în formatul de negociere 5+2", a spus preşedintele, în cadrul unei conferinţe cu omologul său moldovean, Mihai Ghimpu.

Preşedintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu, a declarat, la rândul său, că problema transnistreană nu poate fi reglementată atâta timp cât pe teritoriul ţării sale staţionează armată rusă. Mihai Ghimpu a declarat: "Reglementarea nu va avea un succes atât timp cât pe teritoriul Republicii Moldova este prezentă armata Federaţiei Ruse, armamentul şi muniţia. Armata trebuie să se retragă, începem să democratizăm societatea, să demilitarizăm zona şi va veni ziua când această problemă va f rezolvată".

Şeful statului vecin a criticat şi declaraţiile recente făcute la Chişinău de ministrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, potrivit cărora armata rusă va staţiona pe teritoriul Transnistriei, până când nu va fi luată o decizie cu privire la statutul regiunii.

Mihai Ghimpu a declarat: "Este o politică greşită, deoarece statutul este o problemă internă, iar armata este externă. Republica Moldova are statutul de neutralitate, dar exis-tă şi angajamentele asumate în 1999, la Istambul, astfel că Federaţia Rusă trebuie să se conformeze".

Oficialul moldovean a mai declarat că, Chişinăul nu vede reglementarea transnistreană decât pe cale paşnică, în cadrul formatului 5+2.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc. Rusia şi-a asumat încă în 1999 obligaţia de a retrage muniţiile sale de pe teritoriul Moldovei, lucru pe care nu l-a dus la bun sfârşit însă. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune este unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului trans-nistrean.

Parteneriat pentru susţinerea integrării Rep. Moldova în UE

În cadrul conferinţei de presă susţinută împreună cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în discuţiile bilaterale, s-a convenit asupra semnării unui parteneriat care să susţină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

"Am convenit să semnăm foarte rapid un parteneriat pentru integrarea Republicii Moldova în UE, pentru a grăbi acest proces care trebuie parcurs suficient de rapid pentru ca Republica Moldova să poată fi inclusă în grupul de ţări din Balcanii de Vest din punct de vedere al accesului către UE", a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că, în discuţiile faţă în faţă cu Mihai Ghimpu, dar şi în convorbirile dintre delegaţiile oficiale, a fost abordat subiectul tratatului de frontieră, Băsescu subliniind că România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera cu Republica Moldova.

Traian Băsescu a precizat: "România a recunoscut frontierele de stat ale Republicii Moldova aşa cum au fost moştenite de Republica Moldova de la fosta Uniune Sovietică. România este de acord să semneze un acord care să vizeze regimul frontierei exis-tent, aşa cum ea a fost moştenită de la Uniunea Sovietică, şi este necesar un asemenea tratat pentru a aduce modul de trecere a frontierei de către cetăţenii moldoveni către Uniunea Europeană la standarde europene, care sunt mult mai avantajoase".

În cadrul discursul său, Băsescu le-a mulţumit cetăţenilor români din Republica Moldova care au votat în proporţie de peste 90% în favoarea sa la recentele alegeri prezidenţiale. "Votul lor a fost extraordinar de important pentru câştigarea alegerilor", a spus Traian Băsescu.

Proiecte de conectare a infrastructurii energetice şi feroviare

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băses-cu a subliniat importanţa conectării infrastructurilor României şi Republicii Moldova, atât în domeniul energetic cât şi cel feroviar.

Traian Băsescu a explicat: "În discuţiile pe care le-am avut, astăzi, (n.r. miercuri) am stabilit un lucru foarte important pentru relaţiile Republicii Moldova cu România, dar şi cu Europa: conectarea infrastructurilor noastre, fie că vorbim de infrastructura energetică, al transportului de gaze sau feroviară. Din acest punct de vedere, am stabilit că prioritare sunt câteva proiecte. Primul, care sperăm să devină funcţional până la sfârşitul anului 2010, este linia electrică de 110 kV Fălciu-Goteşti".

Şeful statului a adăugat că pe teritoriul României lucrarea este finalizată, urmând ca în cursul acestui an să fie încheiată şi pe teritoriul Republicii Moldova.

Preşedintele Băsescu a menţionat că Româ-nia îşi asumă costurile de conectare ale sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României şi, implicit, cu cel european.

Potrivit preşedintelui, în momentul de faţă se află la stadiul de aviz de mediu şi linia electrică de 400 kV Suceava-Bălţi, iar România îşi asumă responsabilitatea asigurării sursei de finanţare, din fonduri europene, pentru cele 30 milioane de euro necesare.

"Tot în cadrul politicii de vecinătate, vizăm realizarea proiectului de interconectare al sistemului de transport gaze Dochia-Ungheni-Iaşi, în aşa fel încât sistemul de transport gaze pe conductă al României să fie cuplat cu cel al Republicii Moldova", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a reamintit că ţara noastră a furnizat deja Republicii Moldova 150.000 de doze de vaccin împotriva gripei noi, iar în cursul acestei seri urmează să fie livrate alte 150.000 de doze

Acordul privind micul trafic de frontieră, funcţional cel târziu la 30 martie 2010

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, la Chişinău, că acordul cu Republica Moldova privind micul trafic de frontieră va fi funcţional cel târziu la 30 martie 2010.

Şeful statului român, aflat în vizită oficială la Chişinău, a precizat, la finalul convorbirilor cu omologul său din R. Moldova, că a informat cu privire la intrarea în funcţiune a tratatului privind micul trafic de frontieră.

Băsescu a explicat că mai este necesară o perioadă de timp, pentru punerea în funcţiune a consulatelor de la Cahul şi Bălţi de unde să se obţină actele necesare pentru micul trafic de frontieră.

Guvernul va înfiinţa o agenţie specială pentru acordarea cetăţeniei

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, la Chişinău, că Guvernul de la Bucureşti va lua o decizie în baza căreia va fi înfiinţată o agenţie specială în vederea acordării cetăţeniei române.

Şeful statului a menţionat că această instituţie va avea sediul la Bucureşti şi cinci unităţi teritoriale la Iaşi, Galaţi, Suceava, Timişoara, Cluj unde vor putea fi depuse dosarele.

Preşedintele a precizat că Guvernul va emite, în şedinţa, de vineri o ordonanţă de urgenţă în acest sens, tocmai pentru a creşte viteza de acordare a cetăţeniei române.

Sprijin financiar nerambursabil de 100 milioane euro pentru Republica Moldova

România va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, a anunţat, ieri, la Chişinău, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a precizat că acest ajutor va fi alocat, în perioada 2010-2013, în patru tranşe. Ajutorul este destinat proiectelor de infrastructură în educaţie şi infrastructură de importanţă locală. Finanţarea se va face în baza unui acord care urmează să fie negociat zilele următoare, a precizat Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb