• Update 14:25 Antonescu: "Voi propune luni, la şedinta conducerii PNL, excluderea lui Sorin Roşca Stănescu din partid"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că a fost convocată şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului pentru luni, când va propune excluderea senatorului Sorin Roşca Stănescu din PNL.
Domnia sa a precizat că la şedinţa de luni a BPN senatorul Sorin Roşca Stănescu va avea dreptul să-şi spună punctul de vedere.
"Dacă nu se întâmplă ca, să zicem, Parchetul sau Oficiul pentru Spălarea Banilor să revină asupra anunţului pe care l-au făcut şi să spună < am greşit, nu ne-am uitat bine, documentele sunt autentice >, dacă nu se întâmplă asta, propunerea mea (de excludere - n.r.) rămâne cea pe care v-am spus-o", a afirmat preşedintele PNL.
Crin Antonescu, a declarat şi vineri seară, la un post de televiziune, că, dacă documentele invocate de senatorul Sorin Roşca Stănescu în privinţa preşedintelui Traian Băsescu sunt false, va propune excluderea acestuia din partid, o reuniune a forurilor de conducere ale PNL putând avea loc luni sau marţi.
----
• Update 10:35 Vântu: "I-am spus lui Roşca Stănescu că documentele pe care le-a prezentat sunt falsuri"
Sorin Ovidiu Vântu a declarat că preşedintele Traian Băsescu "este astăzi într-o mare eroare", că el nu mai are de purtat "vreun război" cu acesta, menţionând totodată că lui Sorin Roşca Stănescu i-a spus că a comis o greşeală, că "hârtiile pe care le-a prezentat sunt falsuri".
"Domnul Traian Băsescu mă acuză că sunt implicat în ceea ce s-a întâmplat zilele acestea împreună cu domnul Roşca Stănescu, Voiculescu, cu domnul Ponta. În ceea ce mă priveşte, nu mai am niciun război de purtat cu domnul Traian Băsescu. Nu am participat. Habar nu am avut de ceea ce se întâmplă. Dimpotrivă, când am aflat, i-am spus prietenului meu Roşca Stănescu faptul că a comis o greşeală că hârtiile pe care le-a prezentat sunt falsuri. Eu am aflat ulterior", a afirmat Vîntu într-un interviu, citat de Mediafax.
----
• Antonescu: "Dacă ce a spus Roşca Stănescu e fals, propun excluderea lui din PNL"
Şeful statului, Traian Băsescu, a clarificat ieri, la Palatul Cotroceni, povestea documentelor pe care le-a distribuit, în presă, senatorul Sorin Roşca Stănescu, potrivit cărora în conturile de campanie ale Alianţei Dreptate şi Adevăr (DA) ar fi intrat, în 2004, aproximativ 7 milioane de dolari americani, care nu au fost declaraţi, în anul următor, în Monitorul Oficial, conform prevederilor legale.
Preşedintele a declarat că îşi menţine integral caracterizarea de joi seară, când a spus despre Sorin Roşca Stănescu că este un "mincinos prost".
Traian Băsescu a ţinut să precizeze, însă, că lucrurile nu sunt doar la acest nivel, fiind vorba despre "un joc mult mai larg, pe care, din păcate pentru Sorin Roşca Stănescu, l-a înţeles din prima clipă, dar a fost curios până unde merge".
Potrivit preşedintelui, "promovarea acestei minciuni nu a fost una întâmplătoare".
"O fundaţie care ţine de domnul Voiculescu a depus aceste documente încă din februarie, iar ele au fost investigate de poliţie şi trimise la un Parchet de pe lângă Tribunalul Bucureşti", a mai spus Traian Băsescu.
Şeful statului a apreciat că "ieşirea publică a lui Sorin Roşca Stănescu a fost una precipitată, pentru că a preluat el documentele aruncate de fundaţie la Poliţie, pentru că intrase în dificultate".
Traian Băsescu a explicat că senatorul liberal făcuse, anterior, o declaraţie conform căreia şeful statului ar avea conturi în Seychelles.
"Fiind un om laş, şi-a dat seama că neavând acoperire parlamentară trebuie să schimbe repede registrul şi, la numai două zile după afirmaţia că aş avea bani în Seychelles, a făcut declaraţia, în Parlament, la fel de mincinoasă, dar de data aceasta aducând-o în zona dreptului şi libertăţii oricărui parlamentar de a spune orice îi trece prin cap în Parlament", a continuat Băsescu.
Şeful statului a menţionat că i-a intentat acţiune în instanţă lui Sorin Roşca Stănescu pentru declaraţia acestuia privind conturile din Seychelles.
Preşedintele a ţinut să clarifice acuzaţiile privind spălarea de bani printr-o firmă din Cipru, precizând că a fost "nefericită" ideea de a folosi această firmă, pentru că este "firma prin care Sorin Ovidiu Vîntu a spălat bani", iar acest lucru se află, acum, în investigarea procurorilor.
Şeful statului a spus că nu ştie ce au în dosar procurorii, dar ştie ce a cerut în mod repetat preşedintelui Ciprului, şi anume deschiderea comisiei rogatorii între România şi Cipru pentru ca procurorii români şi ofiţerii investigatori să aibă acces la informaţii privind mişcări de bani făcute de societăţi înregistrate în Cipru de către cetăţeni români.
Potrivit şefului statului, "ghinionul lui Sorin Roşca Stănescu, dar şi al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi neinspiraţia de a folosi asemenea falsuri este subliniată şi de faptul că prin această firmă s-au virat bani domnului Popa, de la FNI, care se afla în Indonezia".
Pe de altă parte, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat ieri că, dacă documentele invocate de senatorul Sorin Roşca Stănescu în privinţa preşedintelui Traian Băsescu sunt false, va propune excluderea acestuia din partid, o reuniune a forurilor de conducere ale PNL putând avea loc luni sau marţi.
"Regret că un senator al României s-a pretat la aşa ceva sau a căzut în aşa capcană. Nu se poate face aşa ceva", a precizat Antonescu.
La rândul său, şi senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a declarat, într-un comunicat de presă remis redacţiei, că "este vorba, în definitiv, de o primă verificare, extrem de sumară. Au intrat sau nu au intrat bani în contul Alianţei DA în toamna anului 2004?".
Oficialul precizează: "Ce poate să facă un senator al României atunci când este sesizat că la Parchetul General este depusă, din luna martie, o plângere penală incendiară? Care, cu subiect şi predicat, arată că o alianţă politică a încasat ilegal 7 milioane de USD. Iar această plângere este semnată, nu de o persoană oarecare, nu de un ONG oarecare, ci de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, care s-a făcut cunoscută, în ultimii ani, prin numeroase intervenţii publice, extrem de pertinente. Ce ar putea face acelaşi senator după ce, la începutul lunii octombrie, rosteşte o declaraţie politică de la tribuna Parlamentului pe aceeaşi temă, solicitând organelor în drept să investigheze cazul. Declaraţie care a apărut în Monitorul Oficial al României. Ce ar putea face acelaşi senator văzând că, în ciuda acestor demersuri, instituţiile statului şi, în primul rând, Parchetul General nu dau niciun răspuns. Mai mult chiar, din discuţiile cu reprezentanţii FACIAS, a rezultat că niciunul dintre aceştia nu a fost invitat la Parchet pentru a oferi detalii".
Domnia sa continuă: "Cât priveşte alegaţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, vizând faptul că aş fi beneficiat, de la aceeaşi firmă care ar fi făcut viramentele în contul Alianţei DA, la rândul meu, de două sume de bani, răspunsul este simplu de dat. Şi a fost deja investigat. Da, am beneficiat de două sume de bani în schimbul vânzării acţiunilor pe care le aveam la trustul de presă Ziua. Iar în prima parte a anului 2004, când s-a făcut această tranzacţie perfect legală, Banca Naţională a României a aprobat operaţiunile financiare în baza unui dosar pe care experţii instituţiei l-au studiat".
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) informa ieri, într-un comunicat de presă, că operaţiunile menţionate în mesajele de transfer interbancar din documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu, prin care acesta acuza finanţarea Alianţei Dreptate şi Adevăr cu 7 milioane de dolari, nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate.
PÎCCJ arăta, astfel, că declaraţiile publice ale senatorului legate de acest subiect "relevă aceleaşi aspecte cu cele cuprinse în denunţul penal formulat de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în legătură cu un eventual transfer de bani din străinătate către Alianţa Dreptate şi Adevăr, ce a fost efectuat în anul 2004".
Potrivit PÎCCJ, informaţiile reclamate în respectivul denunţ constituie obiectul dosarului numărul 1785/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Parchetul general precizează că Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) i-a comunicat, ieri, că în urma verificărilor efectuate, "operaţiunile menţionate în mesajele swift nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate".
"Concluziile verificărilor vor fi avute în vedere la soluţionarea cauzei, care în prezent este în faza actelor premergătoare", se mai precizează în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Sorin Roşca Stănescu este "un mincinos prost", el afirmând că parlamentarul a lansat un document fals şi că liberalul ar trebui să meargă, dacă se dovedeşte că nu are dreptate, unde a mers "înalt prea sinucisul Adrian Năstase".
1. Ilegitimul
(mesaj trimis de Copp în data de 09.11.2013, 05:30)
Si uite-asa, intoxicarea unui senator se constituie intr-un sprijin acordat cucului de la ora 18:00 pentru deturnarea opiniei publice de la mega-achizitia imobiliara a macacului. Acum pe bune, cine poate lua un credit de 1 milion de euro in conditiile in care anul trecut a avut venituri de 280 000 RON???? Pute de la o posta!
2. srs si banii
(mesaj trimis de dudu în data de 09.11.2013, 07:22)
"Da, am beneficiat de două sume de bani în schimbul vânzării acţiunilor pe care le aveam la trustul de presă Ziua. Iar în prima parte a anului 2004, când s-a făcut această tranzacţie perfect legală, Banca Naţională a României a aprobat operaţiunile financiare în baza unui dosar pe care experţii instituţiei l-au studiat" dar domnule SRS in anul 2004 din ce bani mama dumneavoastra , "o maicuta batrana " cumpara titluri de stat printr-o banca austriaca? Spuneti cum a-ti disimulat tranzactiile scotand-o la inaintare pe propria dumneavoastra mama. In anul 2004 prin conturile aceleiasi banci austriece s-au mai derulat si alte sume de bani care de data asta au PSD-ul la origine, vanzarea ACCOR cei cu tichetele de masa, bani trimisi in obligatiuni pentru a li se da o provenienta onorabila, parte din sumele de la RRC tot pe aici s-au invartit. Una peste alta anul 2004 a fost un an bun cum zic cunoscatorii.