BCE, pregătită să acţioneze din cauza incertitudinilor economice

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2016

BCE, pregătită să acţioneze din cauza incertitudinilor economice

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare, pe fondul incertitudinilor privind perspectivele economiei mondiale, a afirmat, ieri, şeful instituţiei, Mario Draghi, la prezentarea raportului anual al BCE, transmite Reuters, conform Agerpres.

2016 va fi un alt an dificil pentru BCE, "ne confruntăm cu incertitudini privind perspectivele economiei mondiale, cu o continuare a presiunilor deflaţioniste şi întrebări privind direcţia Europei şi rezistenţa sa la noi şocuri", a explicat Mario Draghi.

Ieri, BCE a publicat şi minuta de la ultima şedinţă de politică monetară, din 10 martie, când a redus, pentru prima dată în istoria instituţiei, dobânda de bază la nivelul zero şi a majorat peste aşteptări achiziţiile lunare de obligaţiuni, de la 60 până la 80 de miliarde de euro. Prin aceste decizii, BCE vrea să oprească răspândirea inflaţiei extrem de scăzute la ansamblul economiei.

Draghi a insistat că "BCE nu va ceda la inflaţia scăzută", un mesaj care, susţin analiştii, arată determinarea de a acţiona, posibil prin modificarea programului de achiziţii sau prin alte măsuri.

Şi economistul-şef al BCE, Peter Praet, a scos în evidenţă disponibilitatea instituţiei de "a adopta noi măsuri dacă va fi necesar", a dat asigurări oficialul BCE.

Draghi a afirmat că măsurile de relaxare cantitativă (QE) vor majora creşterea economiei zonei euro cu aproximativ 1,5 puncte procentuale în perioada 2015 - 2018. Adjunctul său, Vitor Constancio, a întărit acest mesaj, dar le-a cerut guvernelor să contribuie la stimularea creşterii.

"BCE a făcut şi va continua să facă tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea preţurilor, care implică acum şi stimularea creşterii economiei. Totuşi, şi alte forţe politice trebuie să acţioneze, prin adoptarea reformelor necesare pentru reducerea şomajului şi majorarea cheltuielilor, pentru stimularea creşterii", a afirmat Constancio.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb