Berlusconi - din nou în fruntea Italiei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie 2008

Berlusconi - din nou în fruntea Italiei

După anunţarea rezultatelor, al treilea bogătaş din Italia, a declarat: "Nu voi mai fi premierul din 2001. Acum le ştiu pe toate."

Silvio Berlusconi a revenit la putere în Italia, după ce a câştigat alegerile derulate în zilele de 13 şi 14 aprilie. Berlusconi revine în fruntea Guvernului de la Roma pentru a treia oară, având acum o şansă să redreseze o econo-mie cu probleme.

Berlusconi şi formaţiunea sa politică, Partidul Popular al Libertăţii, alături de aliaţii săi, au câştigat o majoritate peste aşteptări în ambele camere ale Parlamentului. Astfel, Berlus-coni ar putea să-şi ducă la îndeplinire promisiunile electorale: reducerea fiscalităţii şi majorarea cheltuielilor în sectorul public, pentru stimularea creşterii economiei Italiei, estimată de Fondul Monetar Internaţional la numai 0,3% pentru anul curent. Economia Italiei, a patra din Europa, însumează 2.400 miliarde de dolari,

Analiştii arată că, odată întors la putere, Berlusconi are o nouă ocazie să redreseze economia, însă rămâne de văzut dacă "va avea curajul" să facă acest lucru.

Berlusconi, mogul media, al treilea bogătaş al Italiei, a intrat în politică în urmă cu 14 ani, promiţând "un miracol economic". A condus pentru ultima oară guvernul în anii 2001-2006, când ţara a intrat în recesiune de trei ori, deficitul bugetar a crescut până la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, iar datoriile au sporit. Acum, Berlusconi, în vârstă de 71 de ani, declară că nu poate realiza miracole şi va fi nevoit să ia decizii "dure şi nepopulare".

Berlusconi a afirmat: "Nu voi mai fi premierul din 2001. Acum le ştiu pe toate şi ştiu cum să aleg priorităţile".

Cel mai apropiat consilier al lui Berlusconi, Giulio Tremonti, fost ministru de Finanţe, îşi va relua funcţia în Executiv. Gianni Letta va deveni vicepremier, Franco Frattini va conduce din nou portofoliul de Externe, Gianfranco Fini, lider al Alianţei Naţionale, care a fuzionat cu partidul Forza Italia al lui Berlusconi, va deveni preşedinte al camerei inferioare a Parlamentului (Camera Deputaţilor).

Blocul condus de Berlusconi a câştigat 168 de locuri în Senat, camera superioară, iar Partidul Democratic, condus de Veltroni, şi aliaţii au obţinut 130, potrivit cifrelor oficiale finale. În Camera Deputaţilor, Berlusconi a obţinut 46,8%, iar Veltroni 37,5%. Astfel, Berlusconi are 340 de locuri în Cameră, din 630, iar Veltroni 239.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb