Banca Naţională a României (BNR) a limitat, ieri, pentru a treia oară consecutiv, sumele acordate băncilor prin operaţiunile "repo", de această dată la patru miliarde de lei.
Cererea celor 13 instituţii de credit care au participat, ieri, la "repo" ,s-a menţinut ridicată, la 15 miliarde lei, sumă care, de regulă, era injectată de BNR în sistemul bancar, înainte de plafonare.
Un nivel ridicat s-a înregistrat şi în cazul dobânzilor cerute de bănci la licitaţia de titluri de stat organizată, ieri, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), motiv pentru care statul a respins ofertele acestora.
Băncile care au participat, ieri, la operaţiunea "repo", au atras patru miliarde de lei, pentru o săptă-mână, în timp ce la operaţiunea precedentă un număr de 15 instituţii de credit au atras cinci miliarde lei de la BNR, iar cererea a fost de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde lei.
Banca Centrală a limitat, în urmă cu două săptămâni, pentru prima oară din noiembrie 2008, suma cu care împrumută instituţiile de credit prin repo, la şase miliarde de lei, iar săptămâna trecută la cinci miliarde de lei.
În această perioadă, moneda naţională s-a întărit cu 1,75% faţă de euro, iar comparativ cu recordul înregistrat pe 3 august, de 4,6481 lei/euro, leul a câştigat 3,31%. Astfel, moneda naţională a recuperat mare parte din deprecierea de 4,46%, înregistrată de la începutul lunii iulie şi până pe 3 august, pe fondul tensiunilor politice.
Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut, înainte de anunţul privind limitarea sumelor acordate de BNR prin "repo", la 5,04% - 5,54% pe an, de la 4,93% - 5,43%.
• Finanţele au respins ofertele băncilor pentru certificatele la un an
Ministerul Finanţelor Publice a respins, ieri, toate ofertele primite de la instituţiile de credit pentru certificatele cu scadenţa la un an, motivând că randamentul cerut de acestea este prea mare.
Ofertele băncilor au cumulat 864,2 milioane lei, iar valoarea indicativă a fost de 500 milioane lei.
Randamentele au crescut vizibil pe piaţă, după ce Trezoreria a acceptat să plătească, săptămâna trecută, un randament de 5,91% prin certificate la opt luni, randamentul maxim fiind de 6,15%. Costurile au urcat şi ca urmare a deciziilor BNR de a plafona împrumuturile la operaţiunile "repo".
Ministerul Finanţelor Publice a programat, pentru această lună, vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din sumă fiind planificată să fie atrasă prin certificate de trezorerie.
Finanţele intenţionau să împrumute, în iulie, 2,25 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, însă au atras doar 1,57 miliarde lei, în condiţiile în care randamentele cerute au crescut, ca urmare a situaţiei încordate de pe pieţele financiare europene, a structurii lichidităţilor din sistemul bancar şi tensiunilor politice din ţara noastră.