Criza creată de pandemia COVID-19 reprezintă "o lecţie nu doar pentru state şi autorităţi, ci şi pentru fiecare dintre noi", afirmă ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care îi încurajează pe cetăţenii români ce lucrează în străinătate să se informeze, să îşi cunoască drepturile şi să solicite respectarea lor, conform Agerpres.
"Încurajez cetăţenii români să nu ezite să solicite asistenţă consulară", a declarat Bogdan Aurescu.
El îi îndeamnă pe românii care lucrează în străinătate să fie atenţi la prevederile contractelor pe care le semnează.
"Mesajul pe care l-aş transmite cetăţenilor români care merg să muncească în străinătate este cel pe care MAE l-a transmis încă de la începutul crizei şi îl reaminteşte cu fiecare ocazie, pe toate canalele de comunicare de care dispune: informarea temeinică anterior deplasării în străinătate în scopul desfăşurării de activităţi profesionale, consultarea inclusiv a informaţiilor publicate pe paginile de internet ale misiunii diplomatice şi/sau ale oficiilor consulare din statul de destinaţie şi acordarea unei atenţii sporite prevederilor contractelor de muncă ce ar urma să fie încheiate anterior deplasării în străinătate, în special în condiţiile specifice impuse de actuala criză COVID-19", subliniază ministrul de Externe.
Totodată, el aminteşte de recomandările făcute de MAE cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi care se confruntă cu situaţii dificile, inclusiv cazuri în care drepturile acestora nu sunt respectate, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat pentru asistenţă şi îndrumare.
"Am subliniat deopotrivă că este important ca cetăţenii români ale căror drepturi sunt încălcate să sesizeze şi în mod direct autorităţile competente din statele unde îşi desfăşoară activitatea, având în vedere că acestea au atribuţii de control sau evaluare a legalităţii contractelor de muncă", arată Aurescu.
În acest sens, el face referire şi la atenţionările MAE, în funcţie de situaţia din fiecare ţară, dar şi la faptul că în luna aprilie a fost publicat pe site-ul ministerului şi pe site-urile tuturor misiunilor diplomatice ale României în state europene Ghidul lucrătorului român în străinătate, elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
1. Venerabilu Maestru
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.07.2020, 08:55)
Venerabilu Maestru trebuie sa puna mana pe telefon sa sune drku in Germania pe canale oficiale nu sa faca recomandari romanilor aflati in sclavie crunta pe plantatii sau prin abatoare.
Daca in Romania erau chinuiti americani pe plantatii, statul american tot asa ar fi procedat, ar fi dat sfaturi americanilor sa sune la inspectia muncii?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2020, 10:25)
Da, o lecție cum sa tii trabucul și paharul într-un deget...la șprițul diplomatic in jertfa eterna pentru propășirea propriul ego.. hai sictir slugoiule..sa îți fie rușine...!!
2. Marele Maestru
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.07.2020, 13:21)
Marele Maestru cu sortzulet, trebuie sa iasa si sa spuna cine l-a trimis sa manuiasca cu manusi mascarada pandemiei virusului din Romania si daca au intrebat poporul daca e de acord si ce parere are despre noua ideologie neo-marxista.