Bogdan Maioreanu, eToro: Cele mai bune destinaţii pentru vacanţa de Paşte conform Chat GPT

Miscellanea / 11 aprilie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: Cele mai bune destinaţii pentru vacanţa de Paşte conform Chat GPT

Săptămâna Paştelui în România, este în mod tradiţional un prilej pentru o scurtă excursie, deoarece părinţii profită de vacanţa copiilor, iar angajaţii profită de weekendul prelungit. Dar unde să mergem? Am întrebat la Chat GPT care sunt cele mai bune destinaţii de Paşte în România şi în Europa.

Acţionând ca un agent de turism, chatbot-ul AI ne-a oferit un top 3: 1) Maramureş: Cunoscut pentru bisericile sale de lemn şi satele tradiţionale, Maramureşul oferă un cadru pitoresc pentru a experimenta sărbătorile autentice de Paşte din România. Vizitaţi Mănăstirea Bârsana şi Cimitirul Vesel din Săpânţa. 2) Bucovina: Această regiune este renumită pentru mănăstirile sale pictate, care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. 3) Braşov: Situat în inima Munţilor Carpaţi, Braşovul este un oraş fermecător, cu o istorie bogată. Vizitaţi Biserica Neagră, Piaţa Sfatului şi bucuraţi-vă de priveliştile uimitoare de pe Muntele Tâmpa sau în apropiere, de Castelul medieval Bran, adesea asociat cu Dracula.

Chat GPT a oferit, de asemenea, o listă cuprinzătoare de destinaţii populare de Paşte în Europa, care includ Vaticanul în Italia, Sevilla în Spania, Braga în Portugalia, Corfu în Grecia şi Cracovia în Polonia. Dar recomandările internaţionale ale AI au fost puţin cam departe de topul căutărilor efective de hoteluri pentru sejururi scurte (3-4 zile), care au enumerat Paris, Londra, Amsterdam, Roma, Barcelona, Madrid şi Berlin ca destinaţii preferate.

Acestea fiind spuse, am analizat mai în profunzime starea de sănătate a sectorului turistic, în contextul în care sezonul cald al vacanţelor debutează în mod tradiţional de Paşte. Datele preliminare arată că, în pofida inflaţiei, a grevelor şi a perturbărilor din sectorul de travel, europenii rezervă mai multe călătorii de Paşte decât în urmă cu un an, potrivit platformei Sojern. În ansamblu, cifrele legate de călătoriile externe din ţările europene arată optimist, 80% dintre pieţe afişând o creştere a cererii de călătorii de Paşte cu cel puţin o lună înainte de perioada respectivă, comparativ cu 2022. Călătorii originari din Portugalia şi Regatul Unit au arătat un interes deosebit în planificarea vacanţelor de Paşte înainte de sărbătoare, cu creşteri de la an la an ale rezervărilor de 60% şi, respectiv, 49%. La celălalt capăt al spectrului, călătorii din Franţa şi Elveţia au fost mai reticenţi în a face rezervări în avans, cu scăderi ale rezervărilor de 32% şi, respectiv, 10%, comparativ cu 2022.

Potrivit Comisiei Europene pentru Turism, sectorul continuă să se redreseze în 2023, dar are nevoie de revenirea turiştilor de cursă lungă pentru a susţine revenirea. Se aşteaptă ca numărul călătoriilor din SUA către Europa să crească, ajungând în 2023 la peste 80% din nivelurile anterioare pandemiei, iar o revenire completă este aşteptată în 2024. O redresare treptată este probabilă şi dinspre China. Estimările privind rezervările arată că preferatele călătorilor chinezi sunt în continuare călătoriile interne. În 2023, se preconizează că excursiile din China către destinaţii europene vor rămâne cu 60%-70% sub nivelurile anterioare pandemiei.

În Europa, se estimează că turismul nu îşi va reveni în toate regiunile în acelaşi ritm. Dacă ne uităm la datele de anul trecut, destinaţiile cu cea mai lentă revenire au fost cele din Europa de Est, din cauza războiului din Ucraina şi a lipsei vizitatorilor ruşi în destinaţiile care depind în mare măsură de această piaţă. Anul trecut, numărul de turişti a scăzut dramatic în Finlanda (-38%), Lituania, Letonia şi România (toate -42%). Ultimele date din România pentru luna februarie 2023 indică însă o redresare puternica, numărul de înnoptări fiind cu 32% mai mare decât anul trecut.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb