Bonusurile în numerar pentru bancheri, limitate

(A.V. )
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iulie 2010

Parlamentul European a aprobat, ieri, actul normativ ce prevede limitarea bonusurilor acordate în numerar bancherilor. Potrivit reglementărilor care vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2011, bancherii din Uniunea Europeană nu vor putea primi decât 30% din bonus în numerar. În cazul bonusurilor deosebit de mari, acest procent va fi redus la 20%. În plus, doar 30% din bonus va putea fi plătit imediat, urmând ca restul de aproximativ 40-60% să fie acordat pe o perioadă de cel puţin 3-5 ani.

De asemenea, Parlamentul European a decis că cel puţin 50% din bonusul total va trebui plătit sub formă de "capital contingent", ceea ce însea­mnă că fondurile vor putea fi retrase în cazul în care banca se confruntă cu dificultăţi. Această parte poate fi acordată şi sub formă de acţiuni.

Conform noii reglementări, bonusurile trebuie oferite în funcţie de performanţa pe termen lung a instituţiilor de credit.

Textul de lege, adoptat cu 625 de voturi pentru şi 28 contra, plafonează, pentru prima dată, bonusurile plătite traderilor şi directorilor de bănci din UE.

Conform noilor prevederi, directorii de bănci care au primit bani publici vor fi obligaţi să-şi justifice bonusurile, iar instituţiile creditoare vor fi obligate să raporteze către autorităţile de reglementare numărul persoanelor care au câştiguri de pes­te un milion de euro (1,3 milioane de dolari).

"Băncile au avut la dispoziţie doi ani, după declanşarea crizei financiare, să facă acest lucru, însă nu au reuşit să facă nimic, astfel că acum noi le facem treaba", a declarat Arlene McCarthy, membru al Parlamentului European.

Actul normativ aprobat ieri este rezultatul unui compromis convenit săptămâna trecută de guvernele europene şi eurodeputaţi. Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor adopta noua lege la reuniunea de săptămâna viitoare.

Tot ieri, Parlamentul European a înăsprit regulile privind cerinţele de capital ale băncilor pentru portofoliul de tranzacţionare şi resecuritizare. Noua directivă priveşte două aspecte: consolidarea cerinţelor de capital referitoare la activele pe care băncile le deţin în portofoliul de tranzacţionare pentru a le revinde pe termen scurt; actualizarea cerinţelor de capital cu privire la securitizările complexe, atât în portofoliul bancar, cât şi în cel de tranzacţionare. Noile reglementări vor da asigurări că băncile pot acoperi în mod adecvat riscurile cu care se confruntă cu privire la activitatea lor comercială, inclusiv tipurile de investiţii, precum titlurile de valoare ipotecare.

Bonusurile bancherilor vor fi plătite în funcţie de remuneraţia lor totală. Fiecare instituţie ar trebui să stabilească raportul adecvat dintre componenta fixă şi cea variabilă a remuneraţiei totale, în baza unor orientări acceptate la nivel european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb