BROKERII:  "BVB are prea puţină «marfă» pentru instituţionalii străini"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2019

"BVB are prea puţină «marfă» pentru instituţionalii străini"

Simion Tihon: "Problema nu este că sunt instituţionali care păstrează acţiuni pe termen lung sau că vor apărea alţii noi, ci că nu reuşim să avem o ofertă mai vastă"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Prin promovarea pieţei în categoria celor emergente, în timp, acţiunile vor deveni mai scumpe, iar randamentul dividendelor se va reduce"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Odată cu intrarea în noua ligă, probabil volatilitatea acţiunilor de la BVB va creşte"

"Prin trecerea la statutul de piaţă emergentă, se creează premisele pentru sporirea numărului emitenţilor şi a free-float-ului companiilor de la BVB", sunt de părere brokerii

Fondurile de investiţii care urmăresc indicii FTSE Russell şi care sunt aşteptate să achiziţioneze acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) odată cu trecerea pieţei noastre de capital în categoria celor emergente secundare, începând cu toamna anului următor, nu vor găsi suficient de multă marfă pe rafturile de la BVB, sunt de părere brokerii activi din piaţa noastră, consultaţi de Ziarul BURSA.

Este o opinie care vine în condiţiile în care lipsa apariţiei într­-o manieră constantă a noilor companii în ringul bursier de la Bucureşti, precum şi dimensiunea redusă a free-float-ului, adică a acţiunilor care se tranzacţionea­ză liber la bursă, reprezintă o boală cronică a micii noastre platforme inves­tiţionale, dar brokerii văd în trecerea pieţei într-o ligă superioară şi a posibilităţilor care se dechid de aici oportunitatea ca acest neajuns să se mai amelioreze.

Simion Tihon, Prime Transaction: "Unul din «costurile» promovării pieţei la statutul de emergentă este dat de reducerea free-float-ului companiilor, ca urmare a achiziţiilor instituţionalilor"

Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, ne-a declarat: "Trecerea la statutul de piaţă emergentă este un obiectiv major al pieţei locale, iar FTSE Russell ne-a dat o veste foarte bună la finalul lunii septembrie când a anunţat că, începând din septembrie 2020, vom fi incluşi în această categorie (în continuare vom fi evaluaţi până atunci). Acum, aşteptările se îndreaptă spre obţinerea acestui statut şi din partea MSCI, unde criteriile de lichiditate sunt ceva mai dure". Promovarea în categoria pieţelor emergente este, de principiu, un lucru bun, spune brokerul, care este de părere că odată cu trecerea în eşalonul imediat superior se poate închide cercul vicios al lipsei de lichiditate în care se află piaţa noastră.

Simion Tihon a adăugat: "Făcând un efort de a găsi şi «costurile» acestei promovări, am putea spune că în cazul în care investitorii instituţionali vor avea o atitudine de tipul buy and hold (n.r. strategie de investiţii pasivă prin care se cumpără acţiuni pentru a le deţine pe termen lung, indiferent de fluctuaţiile din piaţă), ceea ce se reflectă prin reducerea free-float-ului, ne aflăm mai degrabă în faţa unui dezavantaj".

Totuşi, brokerul de la Prime Transaction a punctat că acest aspect reprezintă oricum o hibă a pieţei noastre, în contextul în care fondurile Pilon II tezaurizează pachete mari de acţiuni (recent fondurile Allianz - Ţiriac Pensii şi cele din grupul NN au anunţat depăşirea unor deţineri de 5% din Electrica respectiv BRD - Groupe Societe Generale), în timp ce emisiuni noi de acţiuni sau listări de anvergură întârzie să apară.

"Problema nu este că sunt instituţionali care păstrează pe termen lung pachete mari de acţiuni sau că vor apărea noi instituţionali, ci că nu reuşim să avem o ofertă mai vastă", spune Simion Tihon.

Brokerul de la Prime Transaction a adăugat: "Dar, prin trecerea la statutul de piaţă emergentă, poate se va reuşi rezolvarea acestei probleme pentru că ne vom adresa unei pieţe mult mai mari. Astfel, sunt şanse să identificăm şi companii noi care să găsească în piaţa de capital un mediu eficient de finanţare sau de evaluare a afacerilor. Cu alte cuvinte, pe termen lung este greu de zis că va există un dezavantaj din acest punct de vedere (n.r. al promovării)".

Marcel Murgoci, Estinvest: "Ţinând cont că probabil va exista interes pentru acţiunile companiilor, emitenţii pot să folosească bursa pentru a opera majorări de capital social cu aport în numerar"

Şi Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii Estinvest, ne-a semnalat problema lipsei unei oferte suficiente de acţiuni la BVB pentru instituţionalii străini care vor începe să ia expunere la bursa bucureşteană.

Directorul casei de brokeraj a punc­tat că, în mod normal, odată cu intrarea pieţei noastre în categoria celor emergente, fonduri de investiţii mai mari faţă de cele prezente acum la BVB vor începe să cumpere acţiuni listate la bursa noastră, îndeosebi ale societăţilor incluse în indicii FTSE.

"În aceste condiţii vom asista, în timp, la o apreciere a preţurilor acţiunilor, ceea ce va duce la o reducere a randamentelor dividendelor şi la o creştere a multiplilor de evaluare, bineînţeles în ipoteza în care dividendele şi câştigurile companiilor rămân aceleaşi. Practic, acţiunile vor deveni mai scumpe şi vor avea rentabilităţi mai mici, ceea ce ar putea reprezenta un dezavantaj pentru investitori", ne-a transmis Marcel Murgoci.

Directorul de la Estinvest a adăugat: "În general, companiile de la BVB au un free-float destul de redus, ceea ce înseamnă că nu există prea multă «marfă» disponibilă pentru noile fonduri de investiţii care vor intra în piaţă. În aceste condiţii, ţinând cont că probabil va exista interes pentru acţiunile companiilor, emitenţii ar putea să folosească bursa pentru a opera majorări de capital social cu aport în numerar, eventual fără ca acţionarul majoritar să subscrie sau să realizeze subscrieri mai mici în comparaţie cu alţi investitori, astfel încât să crească free-float-ul".

Pe de altă parte, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring consideră că, cel puţin pentru investitorul de retail obişnuit, un posibil dezavantaj al trecerii pieţei noastre în categoria celor emergente va fi dat de o volatilitate mai mare a preţurilor acţiunilor.

"Dacă ne uităm în urmă cu un an, un an şi jumătate, în afară de efectele Ordonanţei 114, volatilitatea a fost destul de mică. Dar, odată devenită emergentă, bursa noastră se va corela mai bine cu cele mari internaţionale, pentru că acum, ca piaţă de frontieră, nu prea suntem corelaţi. Iar pieţele externe sunt mai volatile decât esta a noastră în momentul actual", a explicat directorul de la Goldring.

Brokerii: "Pe lângă companiile incluse în indicii FTSE, probabil, instituţionalii străini vor mai achiziţiona acţiuni la OMV Petrom şi alţi emitenţi din sectorul energetic şi al utilităţilor"

Legat de titlurile de la BVB care vor fi cumpărate de către investitorii ce vor lua expunere în piaţa noatră odată cu obţinerea statutului de emergentă, brokerii sunt de părere că, pe lângă Romgaz, Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale, emitenţi ce îndeplinesc criteriile de lichiditate ale agenţiei de rating şi urmează să fie incluşi în indicii FTSE, probabil, instituţionalii vor mai intra în acţionariatul unor companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, în primul rând OMV Petrom (SNP).

Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest, ne-a transmis: "Cred că investitorii s-ar putea orienta către emitenţi din aceleaşi domenii de activitate cu cele ale companiilor ce vor fi incluse în indicii agenţiei de rating, care au şi o lichiditate bună. Din punctul meu de vedere, OMV Petrom, Transgaz, Electrica sau Transelectrica sunt companii ce ar putea fi atractive pentru instituţionalii străini".

Şi Dragoş Mesaroş de la Goldring crede că fondurile de investiţii ce iau expunere în pieţele emergente vor achiziţiona acţiuni de la BVB ale unor emitenţi care încă nu sunt eligibili pentru intrarea în indicii FTSE Russell.

"Iar primul aici este OMV Petrom care, cu toate că este cea mai mare companie românească, nu îndeplineşte criteriile de free-float ale agenţiei de rating londoneze. Dacă Fondul Proprietatea sau Statul Român ar mai vinde un pachet de acţiuni SNP, atunci ar fi a patra companie de la BVB care ar intra în indicii FTSE", a spus directorul de la Goldring care a conchis: "Pe lângă OMV Petrom, consider că alte companii către care este posibil să se orienteze investitorii străini sunt Transgaz, Electrica, Nuclearelectrica şi Transelectrica".

Având în vedere un orizont de timp mai îndelungat, Simion Tihon de la Prime Transaction consideră că, pe lângă cei trei emitenţi ce îndeplinesc criteriile FTSE, într-o primă fază, atenţia investitorilor se va îndrepta către celelalte companii din BET, iar ulterior, probabil că interesul se va duce chiar şi spre companiile din BET-BK.

În data de 26 septembrie, agenţia de evaluare londoneză FTSE Russell a anunţat că piaţa noastră, inclusă în categoria celor de frontieră, îndeplineşte criteriul de lichiditate pentru a deveni piaţă emergentă secundară, promovare ce va avea loc efectiv în septembrie 2020.

Trecerea în noua ligă va pune piaţa noastră de capital pe radarul unor categorii de investitori instituţionali ce au active sub administrare mai mari decât cele ce urmăresc pieţele de frontieră.

Conform anunţului FTSE, ponderea ţării noastre (prin cele trei companii eligibile) în indicii agenţiei de rating va fi: 0,008% în FTSE Global All Cap (Large/Mid/Small); 0,009% în FTSE All-World (Large/Mid); 0,078% în FTSE Emerging All Cap (Large/Mid/Small) şi 0,085% în FTSE Emerging (Large/Mid).

De la începutul anului şi până în data de 8 octombrie, indicele BET, referinţa pieţei de la Bucureşti, a cunoscut o creştere de 28,49%, în timp ce BET-TR a urcat cu 39,68%, ca urmare a dividendelor generoase plătite de companiile ce fac parte din componenţa coşului de acţiuni.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. 3 specialisti dintre care doar 1 a adus ceva marfa.

    In ultimii 3 ani, Goldring a mai miscat ceva, Tradeville si BT si ei, dar restul?  

    Avem brokeri buni de dat cu gura, insa de listat companii sunt buni de dat cu oistea in gard, scuzati expresia.

    Sa vina strainii, sa cumpere tot si pe bevebica si tot, sa fim o colonie pe drept cuvant. 

    1. Buna marfa a adus. Se vede in evolutia pretului actiunilor aduse de Goldring. Sper ca mai sunt investitori care mai citesc si raportarile emitentilor.

    Intr-o tara în care salariile si pensiile urca din pix, economia creste pe consum, deficitul bugetar se carpeste la final de an ca sa dea 3 la suta, iar sinecuri sunt la tot pasul, despre ce bursa sa vorbim? Nu mai punem ca piata de capital nu a fost niciodată pe agenda vreunui partid de guvernământ. Noi nu avem autostrăzi, aproape jumatate din populație este în mediul rural, fără canalizare, apa curenta. Iar afacerile la noi se fac în mare parte prin prieteni, rude, pile, cunosținte, relații, atentii, șpăgi. Care bursa?

    Adica bye bye chilipiruri la actiuni și randamente nemaivazute din dividende. Sa vedem atunci cu ce o sa mai iasă BVB în evidenta.

    Daca "Prime Tranjaction" Estinvest si Goldring sunt brokeri activieu sunt Papa de la Roma! Dupa intrarea CCP.ul astia dau faliment in sase luni! Niste figuranti cu gura mare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb