Piaţa imobiliară rezidenţială din Bucureşti a suferit o transformare semnificativă în ultimii cinci ani, cu apartamente noi la preţuri mai mari cu până la 90% şi zone în care chiar şi 20 de potenţiali cumpărători se "luptă" pentru fiecare proprietate. În ciuda provocărilor aduse de crizele din această perioadă, dezvoltarea continuă a Capitalei a influenţat şi localităţile periurbane, iar cererea de locuinţe moderne rămâne puternică.
Preţurile locuinţelor noi: creşteri spectaculoase
Analizele arată că preţurile apartamentelor noi din Bucureşti au înregistrat majorări substanţiale în toate cartierele, în unele cazuri atingând chiar o creştere de 80%-90% faţă de acum cinci ani. Zonele de nord şi centru rămân cele mai scumpe, cu preţuri care depăşesc 3.000 de euro pe metrul pătrat util.
De exemplu, în Drumul Taberei şi Pantelimon, creşterile au fost printre cele mai abrupte. În 2019, preţul pe metru pătrat util în Pantelimon era de 929 euro, iar acum a ajuns la 1.746 euro. În Drumul Taberei, preţurile au crescut de la 1.010 euro la 1.800 euro pe metru pătrat.
Cererea şi oferta: o piaţă în dezechilibru
Oferta de apartamente noi disponibile a scăzut cu 22% în comparaţie cu 2019, iar în cartierele centrale competiţia pentru proprietăţi noi este acerbă. În zone precum Piaţa Victoriei şi Piaţa Romană, există până la 25 de potenţiali cumpărători pentru fiecare locuinţă scoasă la vânzare.
"Vedem că locaţia este din ce în ce mai importantă şi tinde să rivalizeze preţul. Dacă un proprietar se grăbeşte şi doreşte să obţină o sumă cash, e bine să scadă preţul şi se poate aştepta la o vânzare şi în 30 de zile", explică Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro.
Perspectivele de viitor
Cu un număr de 21.300 de apartamente noi în construcţie, dezvoltatorii par să mizeze în continuare pe creşterea pieţei imobiliare. Deşi preţurile sunt în continuă ascensiune, Bucureştiul rămâne una dintre cele mai accesibile capitale europene, iar achiziţiile sunt posibile datorită creşterii veniturilor.
Cu toate acestea, provocările rămân, iar semnele de întrebare persistă în legătură cu dezvoltarea anumitor zone, în special acolo unde locuinţele mass-market sunt preponderente.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.09.2024, 10:58)
...
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.09.2024, 11:24)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2024, 11:57)
au inceput valurile de articole peste tot, probleme?
A ajuns PI PEra ca Berlinul si Pantelimonu’ ca Linzul.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2024, 13:57)
Fără spații verzi, fără infrastructură, blocuri înghesuite…
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2024, 13:59)
Calitatea noilor constructii este mizerabila: scurgeri fara panta si prin trasee electrice, cea mai ieftina gresie pusa de necalificati, lipsa statii incarcare EV, lipsa senzori gaze, nr locuri parcare sub nr apartamente, etc. Totul la 3000 euro mp...