Bugetarii, din creditaţi privilegiaţi, în posibili restanţieri

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 mai 2010

Măsura de reducere a salariilor din sistemul bugetar cu 25%, anunţată, joi, de preşedintele, Traian Băsescu, poate conduce la creşterea numărului datornicilor la bănci, consideră specialiştii din domeniu.

Ruxandra Andrei, directorul general al portalului de comparaţie a creditelor "Finzoom", ne-a explicat că bugetarii primeau puncte în plus la calcularea gradului de eligibilitate, la solicitarea unui credit: "Bugetarii erau consideraţi buni platnici, cu un salariu stabil, situaţie care s-a schimbat acum".

Soluţiile pe care le au la îndemână băncile, în acest context, sunt fie scăderea dobânzilor la creditele în sold, fie reeşalonarea ratelor sau aplicarea unei perioade de graţie pentru cei care întâmpină dificultăţi financiare.

Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvânt la BCR, ne-a declarat că băncile nu au cum să scadă dobânzile pentru creditele aflate în sold, având în vedere nivelul dobânzilor la care acestea s-au împrumutat, la rândul lor.

Pe de altă parte, Ruxandra Andrei ne-a spus că, de la începutul anului, câteva bănci au operat, deja, scăderi ale dobânzilor pentru creditele contractate.

Reprezentantul Finzoom le recomandă celor care au probleme cu plata ratelor să solicite băncilor reeşalonarea datoriilor sau acordarea unei perioade de graţie: "Există bunăvoinţă din partea băncilor. Cei care nu-şi mai pot îndeplini obligaţiile financiare, este bine să notifice banca imediat ce a intervenit acest aspect, să nu întârzie, pentru că întârzierile la plată intră pe normele de rău-platnici impuse de BNR".

Reprezentantul Finzoom ne-a dat ca exemplu situaţia unei familii în care soţul, salariat bugetar, a contractat împreună cu partenera lui un credit "Prima casă". În prezent, veniturile bărbatului s-au redus la 1000 de lei, în contextul în care nu mai primeşte bonificaţii în funcţie de performanţă, care îi "ridicau" salariul la 2500 de lei.

În ipoteza reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, venitul bărbatului va fi de 750 de lei.

Rozalia Pal, Unicredit Ţiriac: Scăderea pensiilor şi a ajutorului de şomaj nu are impact asupra calităţii portofoliilor băncilor

Scăderea pensiilor şi a ajutorului de şomaj, (măsuri anunţate joi de preşedintele Traian Băsescu), nu ar avea un impact semnificativ asupra calităţii portofoliilor băncilor, deoarece aceste categorii de persoane au puţine credite în derulare, ne-a declarat economistul şef al Unicredit Ţiriac, Rozalia Pal, adăugând: "În schimb, scăderea salariilor poate avea un astfel de impact, însă trebuie să aşteptăm şi să vedem modalitatea în care se vor aplica, efectiv, măsurile anunţate".

Reprezentantul Unicredit este de părere că ajustarea anunţată în sectorul public poate oferi sectorului privat posibilitatea să-şi revină: "O majorare a taxelor ar fi afectat în mod direct producţia, punând presiuni suplimentare pe mediul privat şi periclitând redresarea economică".

Liviu Andrei, Alliance Finance Broker: Băncile vor fi reticente în acordarea creditelor pentru bugetari

Dacă se pune în practică măsura de reducere a salariilor bugetarilor, băncile vor deveni reticente în acordarea de împrumuturi pentru acest sector, este de părere Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance Broker (AFB).

"Este cel mai mic rău care se putea întâmpla (n.r reducerea salariilor celor care lucrează la stat, în loc de creşterea fiscalităţii)", a precizat domnia sa.

Reprezentantul AFB ne-a mai spus că se aşteaptă la o creştere a restanţelor la credite în perioada imediat următoare aplicării noilor norme.În aceste condiţii, băncile nu vor scădea dobânzile la creditele în sold, dar vor acorda perioade de graţie şi reeşalonări ale ratelor.

Liviu Voinea, Grupul de Economie Aplicată: Scăderea salariilor în sistemul bugetar ar conduce la creşterea dobânzilor

Măsura de reducere a salariilor celor care lucrează la stat poate avea drept consecinţă majorarea dobânzilor, consideră Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

O ipoteză este că băncile îşi vor păstra lichidităţile, preferând să împrumute statul, moment în care vor fi mai puţini bani în piaţă, la dobânzi mai mari, a afirmat Voinea.

Reprezentantul GEA a precizat: "Măsura de scădere a salariilor bugetarilor cu 25% este foarte proastă. Pe piaţa de creditare, cu siguranţă că vor apărea dificultăţi de plată, având în vedere că împrumuturile acordate s-au calculat la un anumit nivel al salariilor.

În această situaţie, se vor afla atât bugetarii care au contractat, direct, un credit, cât şi giranţii unor împrumuturi, care lucrează la stat. Reluarea creditării nu mai poate fi atinsă pentru bugetari".

Liviu Voinea este de părere că majorarea TVA ar fi fost mai puţin nocivă decât scăderea salariilor, care va conduce la scăderea consumului gospodăriilor, urmând să fie afectat mediul privat.

"În ultimul an şi jumătate, ar fi trebuit reduse cheltuielile cu achiziţiile publice, comparabile, ca mărime, cu salariile bugetarilor", crede Liviu Voinea. Domnia sa ne-a spus că salariile mari din sistemul bugetar sunt în armată, poliţie şi servicii secrete (peste 50%), în timp ce restul sunt salariaţi bugetari, care lucrează în învăţământ şi sănătate, unde veniturile au mai fost scăzute o dată la sfârşitul lui 2009, prin legea unitară de salarizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb