Bursa din Japonia scade puternic

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august

Bursa din Japonia scade puternic

English Version

Indicele Nikkei 225 a pierdut 5,8%, vineri - cel mai mare declin de la izbucnirea pandemiei până în prezent

Acţiunile japoneze s-au depreciat puternic vineri, după ce, în ziua anterioară, pieţele de pe Wall Street au scăzut din cauza preocupărilor legate de economia SUA. O influenţă a avut-o, de asemenea, creşterea monedei Japoniei, yenul, faţă de dolar.

Indicele de referinţă Nikkei 225 a închis sesiunea de vineri în declin cu 5,81% sau 2.216,63 de puncte, la 35.909,70 puncte - aceasta fiind, potrivit aljazeera.com, a doua cea mai mare scădere în puncte din istorie şi cea mai mare în termeni procentuali din martie 2020 - la începutul pandemiei.

Tot vineri, indicele extins Topix a pierdut 6,14% sau 166,09 puncte, ajungând la 2.537,60 puncte.

"Lanţul de scăderi ale pieţei bursiere nu s-a oprit", a avertizat IwaiCosmo Securities, în urma scăderii indicilor americani şi europeni, subliniind : "Majoritatea acţiunilor tranzacţionate la Tokyo s-au confruntat vineri cu vânzări de la începutul sesiunii bursiere, după o scădere semnificativă în ziua precedentă".

Pe Wall Street, toţi cei trei indici majori au terminat sesiunea de joi în scădere, în condiţiile în care datele slabe privind producţia au generat îngrijorări cu privire la o recesiune în SUA.

"După scăderea acţiunilor pe pieţele din New York, creşterea suplimentară a dobânzii de către Banca Japoniei (BoJ) şi aprecierea în continuare a yenului, sentimentul pieţei slăbeşte rapid", a atras atenţia Daiwa Securities.

Yenul s-a apreciat după ce, săptămâna trecută, Banca Japoniei a decis să majoreze rata dobânzii, iar Rezerva Federală a SUA a menţinut dobânda, sugerând o reducere în septembrie.

Dolarul a ajuns la 149,24 yeni vineri, de la 149,66 yeni joi, respectiv de la aproximativ 152 de yeni anterior deciziei de politică monetară a BoJ de miercurea trecută, conform Al Jazeera.

În rândul acţiunilor majore, titlurile companiei nipone de electronice şi semiconductori Tokyo Electron Ltd. s-au depreciat cu 12% vineri, la 27.055 yeni, cele ale producătorului de echipamente de testări automate Advantest Corp. - cu 8% la 6.313 yeni. Acţiunile companiei auto Toyota Motor Corp. au coborât cu 4,2%, la 2.585 de yeni, cele ale Honda Motor Co. - cu 3,4%, la 1.522 yeni, titlurile Nissan Motor Co. - cu 6,9%, la 442 yeni.

Yugo Tsuboi, strateg-şef la Daiwa Securities, a declarat citat de economictimes.indiatimes.com: "Elanul de pe piaţa din SUA a devenit negativ peste noapte, îngrijorările legate de recesiune crescând. Acest lucru a pus mare presiune pe acţiunile japoneze, astăzi (n.r. vineri). În Japonia, piaţa nu este sigură dacă BoJ va creşte din nou ratele dobânzilor în acest an şi nici cu cât le-ar majora. Dobânzile mai mari ar putea întări yenul, ceea ce ar putea dăuna exportatorilor".

Vineri, la Bursa de Valori din Tokyo, sectorul de brokeraj a pierdut 11%, iar cel bancar - 8,4%. Indicele de volatilitate Nikkei a fost aproape de 28%, cel mai ridicat nivel din 19 aprilie până în prezent.

Kazuo Momma, fost executiv în Banca Japoniei: "BoJ - posibil să crească dobânda în octombrie"

Schimbarea de politică a Băncii Japoniei - de săptămâna trecută - face foarte probabilă o altă creştere a ratei dobânzii în luna octombrie şi creşte potenţialul unor majorări trimestriale, potrivit unui fost director executiv al băncii centrale, responsabil cu politica monetară.

"Şansele sunt foarte mari pentru o majorare a ratei dobânzii în octombrie", a spus, citat de japantimes.co.jp, Kazuo Momma, fost director în cadrul BoJ, adăugând: "Funcţia de reacţie a politicii BoJ s-a schimbat acum. Acest lucru înseamnă, desigur, că există şi o şansă pentru o altă majorare în ianuarie".

Remarcile lui Kazuo Momma ar putea schimba opiniile în rândul observatorilor BoJ cu privire la traiectoria probabilă a dobânzilor în urma semnalelor de miercuri, când banca centrală a majorat costurile împrumuturilor pentru a doua oară în acest an. Poziţia de bază a BoJ pare să fie acum aceea că, deoarece dobânzile reale sunt extrem de scăzute, ele pot continua să crească atâta timp cât un şoc major nu loveşte economia, a mai spus Momma.

Dobânda de politică monetară este acum de 0,25%, cu mult sub cel mai recent nivel al inflaţiei de bază, de 2,6%.

"Aceasta este o schimbare uriaşă", a spus Momma, în prezent economist executiv la Mizuho Research & Technologies, subliniind: "Schimbarea se datorează yenului slab şi extinderii creşterii salariilor. Eu însumi a trebuit să-mi ajustez în mod semnificativ viziunea".

Amintim că Banca Japoniei a decis, la data de 19 martie, să majoreze rata dobânzii de referinţă pentru prima dată în ultimii 17 ani, punând capăt unei politici de lungă durată a dobânzilor negative menite să stimuleze economia.

La finalul reuniuni comitetului de politică monetară din data respectivă, Banca Japoniei a anunţat că va aplica o dobândă de referinţă pe termen scurt cuprinsă între 0 şi 0,1%, faţă de minus 0,1%, cât era nivelul la care se situa din ianuarie 2016. Aceasta a fost prima decizie de majorare a costului creditului adoptată de BoJ după luna februarie 2007.

Banca centrală niponă are o ţintă de inflaţie de 2% pe care a folosit-o ca reper pentru a stabili dacă Japonia a scăpat în sfârşit de tendinţele deflaţioniste. Dar, banca a rămas precaută în privinţa "normalizării" politicii monetare sau a renunţării la dobânzile negative ale împrumuturilor, chiar şi după ce datele au arătat că inflaţia s-a apropiat de ţintă în ultimele luni.

În luna martie, unii analişti citaţi de CNBC preconizau că Banca Japoniei îşi va schimba cursul politicii monetare în următoarele două luni. Potrivit acestora, în timp ce majoritatea băncilor centrale majore caută să relaxeze politica monetară după mai bine de doi ani de înăspriri agresive menite să combată inflaţia, decizia Băncii Japoniei este în sens invers.

Într-un interviu de la începutul acestei luni, guvernatorul Băncii Japoniei sugera o şansă de creştere a ratei dobânzii în a doua jumătate a anului curent.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. in japonia e…

    problema consum crash… credit sus…. = active sus… in “nominal”…. 

    se crediteaza mai mult decat se consuma in speranta ca se va consuma odata mai mult… cand nu stim… acest credit distruge buterea de cumparare a celor ce nu “consuma”… si “economisesc”… sau nu au ce economisii…. 

    istoria spune ca dupa fiecare ciclu de deflatie a urmat inflatie… si dupa fiecare ciclu de inflatie a urmat deflatie… deci sunt ceva semnale puternice ca japonia sa aibe parte de inflatie in fata… daca vor cadea/inchide mai abrupt din capacitatile vechi… 

    plus ca japonia nu declara “oamenii strazii” ori “somajul” “corect”…. pare prea “perfecta” in date exonomice… iar la pas nu este asa… sunt cetateni in saracie.. peocent mare din populatie.. dar nu apar in statistici… ii vezi cu ochiul liber pe cartiere si zone economice… 

    bursa din japo sus pentru ca sunt fully invested in usa… 

    s c c r e t 

    .. si azi scade din nou nikkei-ul, -4%. posibil sa fie si niste margin calls la cum scade de rapid.

    bitcoinul a scazut -13% azi. ceva se intampla. 

    s^p -8% fata de maximul de acum 3 saptamani, nasdaq -13%, dow -5%, dobanzile scad puternic, 3,77% la 10 ani. si stau sa se inverseze cu cele de la 2 ani.

    lumea se asteapta la recesiune in US, dupa ce se aude pe twitter. bine ca se asteapta deja demult aia e partea a doua. a venit mai incet dar poate ca a ajuns. 

    1. nikkei ul la minus 12% azi wow, free fall

      nasdaq -6% si nici nu s-au trezit americanii . unde-s cei cu to the moon? :)) 

      Incearca sa intre pe tradeville dar nu reusesc :))))

      dar ce e blocat? orcum nu sunt cumparatori, sunt doar vanzatori. Black monday si la noi.

      Bine ca sunt aproape 85% out of the market .  

      deci mai ai 15 lei investiti?

      15 bani .. :)) pe SNP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb