BURSELE DIN LUME Activele riscante revin în atenţia investitorilor europeni

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 27 mai 2019

Activele riscante revin în atenţia investitorilor europeni

Bursele din Europa au crescut vineri, investitorii fiind din nou interesaţi de activele riscante, în condiţiile în care temerile legate de conflictul comercial dintre SUA şi China s-au diminuat.

Acţiunile "UniCredit" SpA, cel mai mare creditor din Italia, s-au apreciat cu 2,3%, la 10,36 euro, iar cele ale rivalului mai mic "Intesa Sanpaolo" SpA - cu 0,8%, la 1,92 euro. Olli Rehn, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat, vineri, că rolul băncilor de a furniza finanţare a început să se erodeze în Europa şi în alte părţi ale lumii, drept pentru care le-a solicitat băncilor centrale noi instrumente pentru consolidarea stabilităţii financiare.

Titlurile grupului spaniol "Inditex" SA, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, care deţine brandul Zara, au urcat cu 0,6%, la 24,93 euro. Compania a anunţat, joi, separarea funcţiilor de preşedinte şi director general (CEO) prin numirea lui Carlos Crespo în postul de CEO.

Acţiunile operatorului britanic de telefonie "Vodafone Group" Plc au crescut cu 2,3%, la 126,10 pence. Comisia Europeană a fixat în 23 iulie termenul limită pentru a decide dacă va aproba tranzacţia prin care "Vodafone" ar urma să preia activele operatorului telecom internaţional "Liberty Global" Plc din Germania şi Europa de Est.

Titlurile grupului francez de telefonie "Orange" SA au înregistrat un plus de 1,2%, la 13,95 euro. Compania a dezminţit, joi seara, informaţiile apărute în presă potrivit cărora ar fi demarat procesul de vânzare a turnurilor de telefonie mobilă şi a reţelei sale de fibră din Europa.

Acţiunile companiei elveţiene "Nestle" SA, cea mai mare din lume în sectorul alimentar, au coborât cu 0,3%, la 99 franci. "Nestle" îşi menţine angajamentul faţă de producţia de dulciuri, în ciuda desprinderii operaţiunilor sale din domeniul ciocolatei din SUA, conform Reuters.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,7%, la 7.277,73 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,7%, la 5.316,51, IBEX 35 al Bursei din Madrid - tot cu 0,7%, la 9.174,60.

Wall Street, în urcare

Acţiunile de pe pieţele americane au încheiat în creştere săptămâna trecută, după ce, joi, preşedintele american Donald Trump a declarat că războiul comercial cu China s-ar putea încheia în curând.

Titlurile producătorului de cosmetice "Avon Products" Inc. au urcat cu 2,8%, la 3,70 dolari. Compania braziliană "Natura Cosmeticos" a ajuns la un acord privind achiziţia rivalei americane "Avon Products" printr-un schimb de acţiuni, tranzacţie care va crea cea de-a patra societate de cos-metice la nivel global.

Acţiunile reţelei de socializare online "Facebook" Inc. au câştigat 0,1%, atingând 181,06 dolari. "Facebook" a eliminat, în primele trei luni ale anului, aproximativ 2,2 miliarde de conturi false, potrivit unui anunţ făcut joi de companie.

Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,1%, la 2.826,06 puncte, Nasdaq Composite - cu 0,1%, la 7.637,01, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,7%, la 25.585,69.

Asia, pe curs mixt

Pieţele din Asia au fluctuat vineri, unii investitori din regiune având încă temeri legate de războiul comercial SUA-China.

Acţiunile "Nissan Motor" Co. s-au depreciat cu 0,9%, la 741 yeni. Agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât vineri, cu o treaptă, ratingul atribuit constructorului auto japonez "Nissan", citând vânzările slabe ale acestuia pe piaţa din SUA şi declinul profitului său anual. Moody's a precizat că ratingul "Nissan" a fost retrogradat de la "A2" la "A3", cu pers-pectivă "negativă".

În acelaşi sector, titlurile "Honda Motor" Co. au coborât cu 0,6%, la 2.790 yeni, însă cele ale "Toyota Motor" Corp. au urcat cu 0,05%, la 6.502 yeni.

Acţiunile "China Petroleum & Chemical" Corp. au înregistrat un avans de 0,2% pe piaţa din Hong Kong, la 5,62 dolari HK, iar cele ale societăţii aus-traliene "Woodside Petroleum" Ltd. au scăzut cu 3,5%, la 35,70 dolari aus-tralieni, în condiţiile în care cotaţiile ţiţeiului s-au stabilizat.

Indicele S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a coborât cu 0,6%, la 6.456 puncte, Nikkei 225 al pieţei din Tokyo - cu 0,2%, la 21.117,22, Hang Seng al celei din Hong Kong a urcat cu 0,3%, la 27.353,93.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb