Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, de încheierea a unsprezece tranzacţii de tip "deal".
Cea mai importantă dintre acestea, de 7,9 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Sinteza" (STZ), la preţul unitar de 0,23 lei. Pachetul de 34,3 milioane de acţiuni tranzacţionat ieri reprezintă 51,88% din societate. Un astfel de pachet deţinea numai "Chempark Invest", conform informaţiilor de la 31 decembrie.
Cinci dintre principalii indici ai bursei au încheiat şedinţa în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât marţi, de 42,3 milioane de lei (9,38 milioane de euro).
Lichiditatea a fost sprijinită de alte zece "deal"-uri. Cinci dintre acestea, însumând 6,65 milioane lei, au fost realizate cu titluri "Banca Transilvania" (TLV).
De asemenea, au fost consemnate trei transferuri cu titluri "Electrica" (EL), totalizând 3,61 milioane de lei, la preţul de 12,04 lei/acţiune, în scădere cu 0,66%.
Tot ieri, a mai fost încheiată o tranzacţie "deal" de 2,53 milioane lei, cu acţiuni "OMV Petrom" (SNP), în creştere cu 0,88%, la preţul unitar de 0,23 lei.
De asemenea, a fost consemnat un transfer cu titluri "SIF Oltenia" (SIF5), de 0,25 milioane de lei, la preţul 1,33 lei/acţiune, în depreciere cu 0,6%.
Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, ne-a declarat: "În ciuda evoluţiilor pozitive de pe pieţele vest-europene şi din prima parte a sesiunii nord-americane, indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua (de ieri, n.r.) mixt. În timp ce indicele BET a urcat cu 0,06% faţă de şedinţa anterioară, restul indicilor au variat între -0,82% (BET-FI) şi +0,61% (ROTX). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 8,9 milioane euro, în creştere faţă de media de 7,46 milioane euro înregistrată de la începutul anului. Pe segmentul principal, cea mai mare creştere au avut-o acţiunile Farmaceutica Remedia S.A. (RMAH), cu +5,56%, însă pe fondul unui volum foarte mic în termeni absoluţi şi aflat sub media ultimei jumătăţi de an. În cadrul indicelui BET, titlurile OMV-Petrom S.A. (SNP) au avut cea mai bună evoluţie (+0,88%), iar volumele tranzacţionate au fost peste media ultimelor 6 luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Oltchim S.A. (OLT), cu -7,32%, în condiţiile unui volum sub valoarea medie înregistrată pentru acest titlu în ultima jumătate de an. În cadrul indicelui BET, cea mai abruptă scădere a zilei a fost înregistrată de titlurile Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB, -0,87%), însă volumele pe piaţa Regular pentru acest simbol au fost sub media ultimelor 6 luni".
Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction subliniază: "Şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) a fost una cu evoluţii mixte ale indicilor, majoritatea rămânând într-un canal de variaţie îngust de +/- 0,1%. BET-FI, indicele SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a ieşit din tipar cu o scădere de 0,82%, cauzată în principal de diminuarea cu 3,7% a cotaţiei SIF Muntenia (SIF4). De asemenea, SIF Banat Crişana (SIF1) a avut o evoluţie slabă, depreciindu-se de 1,15%. La polul opus, cea mai bună evoluţie a zilei a fost cea a Erste Bank (EBS), +2,83% la finalul zilei. Valoarea tranzacţiilor s-a menţinut peste media acestui an, totalizând 8,98 milioane de euro pe piaţa de acţiuni şi puţin peste 400.000 euro pe cea de certificate".
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,44 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,36%, preţul de închidere fiind de 2,77 lei/unitate.
Titlurile "Transgaz" (TGN) au crescut cu 0,37%, la 270 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,38 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 1,7 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 22,35 lei/unitate, în depreciere cu 0,45%.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,06%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,07%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,06%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,04%.