BVB Rezultatele financiare ale emitenţilor nu au influenţat Bursa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 august 2005

Scăderile au continuat şi vineri

Sesiunea bursieră de vineri a fost una fără evenimente importante şi cu o valoare tranzacţionată destul de redusă, respectiv de doar 17,7 milioane de RON. Indicii bursieri au suferit corecţii. Astfel, indicele bursier BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 0,31% în cursul şedinţei de vineri şi cu circa 2% în săptamîna trecută, ca urmare a reducerilor cotaţiilor acţiunilor din sectorul petroliere: "Petrom" şi "Rompetrol Rafinare" Constanţa.

Indicele BET - FI, care indică evoluţia cotaţiilor SIF, s-a depreciat vineri cu 1,33%.

La prima categorie a Bursei cel mai tranzacţionat emitent a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de aproximativ 2,5 milioane de RON, reprezentînd aproximativ 14,43% din valoarea totală bursieră. Cursul nu a înregistrat variaţii mari, preţul la finele zilei fiind de 0,9150 RON/acţiune, în creştere cu 0,6% faţă de joi.

La aceeaşi categorie, cu acţiunile "Petrom" s-au perfectat mai multe tranzacţii cu aproximativ 4,5 milioane de titluri, în valoare de 2 milioane de RON.

La a doua categorie, cea mai mare creştere a preţului a fost cea a acţiunilor "Petrolexportimport", respectiv de 14,8%. La aceeaşi categorie, "Silcotub" Zalău a raportat o cifră de afaceri de 73,8 milioane de euro, în creştere cu 44% faţă de nivelul din primul semestru 2004 cînd aceasta a fost de 51,23 milioane de euro. În schimb profitul net a scăzut cu aproximativ 60% de la o perioadă la alta. Dacă în cele şase luni ale anului curent compania a realizat un profit de 3,66 milioane de euro, anul trecut acesta a fost de 9 milioane euro.

Un alt emitent care a raportat rezultatele financiare vineri a fost "Armătura" Cluj Napoca. Compania a obţinut în primele şase luni o cifră de afaceri de 10,5 milioane de RON, faţă de 11 milioane de RON în 2004, ceea ce reprezintă o reducere cu 5%. Profitul companiei a scăzut şi mai mult, astfel că în primele şase luni ale acestui an, profitul a însumat 54.581 RON, în timp ce anul trecut s-a situat la nivelul de 112.205 RON, reprezentînd o scădere cu 51% de la o perioadă la alta.

"THR Marea Neagră Eforie Nord" a raportat o cifră de afaceri pentru primul semestru de 5,27 milioane RON, în scădere cu 4,72% raportat la cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 5,53 milioane RON. "THM Marea Neagră" a înregistrat o pierdere pentru perioada analizată de 5,6 milioane RON.

Cifra de afaceri a "Electroaparataj" Bucureşti a crescut în primul semestru a acestui an cu 8,35%, respectiv de la 28,57 milioane de RON în 2004 la 30,96 milioane de RON; în acelaşi timp compania a avut în primele şase luni un profit mult mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă din 2004. Dacă în primul semestru din anul trecut profitul a fost de 1,67 milioane de RON, în acest an acesta s-a redus cu 71%, pînă la 478.494 RON.

"UAMT" Oradea a surprins investitorii prin raportările în creştere ale principalilor indicatori economici. Profitul net a fost în primul semestru de 130.849 RON, în creştere cu 37,57% faţă de cel din primele şase luni din anul trecut. În aceeaşi perioadă cifra de afaceri s-a majorat cu 61% de la 27,2 milioane de RON la 43,67 milioane de RON. La categoria SIF, lichiditatea a fost redusă, vînzătorii au intervenit spre final în piaţă şi au condus la scăderi ale preţurilor astfel încît la finele zilei toate cele cinci SIF-uri au închis pe scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb