CAMPIONATUL MONDIAL RUSIA 2018 Fotbalul vine de la Răsărit

A consemnat ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Ziarul BURSA #Sport #CM Fotbal 2018 / 14 iunie 2018

Fotbalul vine de la Răsărit

Turneul final al Campionatului Mondial de fotbal, desfăşurat anul acesta în Rusia, a focalizat "în umbra Marelui Urs" atenţia întregii planete. Cotidianul "Bursa" va rezerva, în perioada respectivă, o rubrică specială aces-tui eveniment sportiv, în cadrul căreia excelentul nostru comentator Dan Nicolaie va prezenta, în felul său, toate meciurile. Aceas-ta, pentru că mai ales fiecare bărbat - fie el şi finanţist, economist sau om de afaceri - are o apetenţă aparte, precum şi capacitatea de a vorbi oricând despre două domenii de mare succes: fotbalul şi politica!

Reporter: Cine este Dan Nicolaie, comentatorul nostru care vă va ţine cu atenţia concentrată pe faimoa-sa Cupă Mondială?

Dan Nicolaie: Sunt jurnalist de 22 de ani, trecut prin diverse redacţii, dar "firul roşu" este acela de reporter la pagina sportivă, în ziarele generaliste. Chiar primul meu articol publicat a fost în "Sportul românesc". Ulterior, am mai lărgit paleta, scriind şi despre învăţământ, social sau politic.

Reporter: Dintre toate sporturile, de ce te-a atras fotbalul?

Dan Nicolaie: Am jucat fotbal, încă mai joc (rar) la o echipă din campionatul judeţean, în Petreşti, comuna natală a Elenei Ceau-şescu. Pentru mine, ca ziarist, fotbalul se află pe primul loc, nu atât ca sport, ci mai ales pentru poveştile care îl însoţesc. Fotbalul, privit ca o alergătură cu 22 de indivizi şi o minge, nu-mi spune mare lucru. În schimb, pasiunea pe care o stârneşte mi se pare miraculoasă.

Reporter: La ce fel de "poveşti" te referi?

Dan Nicolaie: Este vorba, de fapt, despre destinele unor jucători, despre "ratările" personale ale altora, generozitatea unora şi, nu în ultimul rând, despre nebunia suporterilor...

Reporter: Fotbalul te-a pasionat dintotdeauna?

Dan Nicolaie: A început să-mi placă, în primul rând, datorită lui Dobrin, pe care l-am cunoscut mai mult din cele povestite de rude, decât din ceea ce am văzut personal. La un moment dat, în copilărie, devenisem un fel de mic expert în fotbalul interbelic. Baratki, Bodola, Ionică Bogdan şi mulţi alţii "jucau" în mintea mea seară de seară. Devoram cărţile lui Ioan Chirilă, iar o carte scrisă de fostul selecţionar Angelo Nicules-cu - "Corabia cu 11 jucători" - referitoare la aventura din Mexic, anul 1970, am recitit-o în preajma fiecărui campionat mondial; mai ales când tricolorii nu erau calificaţi...

Reporter: Cum îşi face loc o rubrică dedicată fotbalului într-un ziar economico-financiar, cum este "Bursa"?

Dan Nicolaie: În anul 2010, când am venit la cotidianul "Bursa", am recunoscut faţă de domnul director că sunt total inadecvat profilului acestei redacţii. Atunci, urma să înceapă Cupa Mondială din Africa de Sud. Mi-a oferit un titlu de rubrică - "Fotbal în living" - şi de atunci, la fiecare turneu final mondial sau european, ne-am jucat cu fotbalul şi cu finanţele din jurul lui. Evident, acest lucru s-a întâmplat şi între turnee, folosind "cârligul" financiar pentru partea sportivă!

Reporter: Totuşi, de ce ar cumpăra cineva un ziar economico-financiar, ca să citească despre sport?

Dan Nicolaie: Încă de la primul articol despre sport publicat în "Bursa", am constatat că în rândul cititorilor noştri se regăsesc şi mulţi iubitori ai acestui domeniu - sportul, în general şi fotbalul, în special. Iar ziarul "Bursa" trebuie cumpărat pentru fiecare articol pe care-l conţine, inclusiv pentru cele legate de sport. Sportul în "Bursa" este un ingredient necesar pentru ca întreaga construcţie să aibă savoare.

Reporter: O întrebare cu bătaie dublă: judecând la rece, cine crezi că va câştiga cupa anul acesta şi, dacă ar fi după ceea ce simţi, cine ai dori să câştige? Şi de ce?

Dan Nicolaie: Parţial "la rece", fiindcă aici, în redacţie, suntem numai oameni calzi, aş spune că va câştiga Brazilia. La "foarte cald", aş vrea Mexicul: pentru nebunia jucătorilor, a suporterilor, inclusiv pentru povestea de dinaintea Mondialului, când o parte din lot şi-a expus slăbiciunile ome-neşti şi fotbaliştii au petrecut dezlănţuiţi...

Nu singuri şi nu au lipsit nici dintre cei căsătoriţi. Totuşi, strict fotbalistic vorbind, Mexicul nu poate ajunge mai departe de sferturi.

Reporter:Crezi că ar fi avut loc şi România la acest turneu final?

Dan Nicolaie: Din păcate, nu. România ultimilor ani nu prea are loc în fotbalul care îmi place, strict personal. Dacă ceva m-a întristat constant, în acest sens, de 3-4 ani încoace, acel ceva este jocul prestat de echipa noas-tră.

Reporter: O mai vezi, totuşi, revenind la un nivel de performanţă atât de mult aşteptat de noi, toţi?

Dan Nicolaie: Posibil. Lucrurile par să se mişte sub conducerea lui Cos-min Contra. Jucătorii nu au devenit brusc mai talentaţi, dar cu siguranţă sunt mult mai ambiţioşi.Acesta poate fi un prim pas.

Reporter: Îţi mulţumesc mult şi... la cât mai mulţi cititori în următoarea lună, dar şi mai departe!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu înțeleg la ce se refera jurnalistul legat de Mexic... Puteți detalia?

    Presa mexicană a scris despre o "petrecere de 24 de ore" la care au luat parte nouă jucători ai echipei naţionale şi 30 de fete vesele, înainte de plecarea în Rusia.

    1. Completare, pentru mai buna intelegere; deci baietii s-au usurat si acum pot zburda mai bine spre Cupa mondiala.

      Panimaesi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb