Canotorii români au obţinut 7 medalii de aur la Campionatele Mondiale din Canada

F.D.
Sport / 26 august 2024

Canotorii români au obţinut 7 medalii de aur la Campionatele Mondiale din Canada

Ploaie de medalii de aur pentru canotorii români, la mai puţin de o lună după Jocurile Olimpice. Sportivii noştri au câştigat şapte medalii de aur la Campionatele Mondiale de Canotaj 2024 din St. Catharines, Canada, plasând astfel România pe primul loc în clasamentul pe medalii, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Competiţiile s-au desfăşurat în perioada 18-25 august şi au reunit toate cele trei categorii de vârstă: Juniori (Under19), Tineret (Under23) şi Seniori (probe non-olimpice). Federaţia Română de Canotaj a participat cu 6 echipaje la categoria Under19, 6 echipaje la categoria Under23 şi 1 echipaj la categoria Seniori, reuşind să obţină un total impresionant de 7 medalii de aur: 4 la Juniori, 2 la Tineret şi 1 la Seniori. Ţara noastră este astfel prima în clasamentul general pe medalii, depăşind Marea Britanie, Germania şi Italia.

Ionela Cozmiuc, din nou campioană mondială înainte de retragere

Ionela Cozmiuc a câştigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de Canotaj de la St. Catharines. Sportiva a dominat încă de la început cursa din finala probei de schif simplu categorie uşoară (LW1x). Acest titlu mondial vine după argintul olimpic câştigat la Paris 2024, alături de Gianina van Groningen. Cursa a fost încheiată cu timpul de 07:29.92, podiumul fiind completat de echipajele din Grecia şi Irlanda.

"Sunt extrem de fericită pentru această medalie de aur. A fost o cursă specială, mai ales că aceasta a fost ultima mea competiţie înainte de retragerea din sport. A fost o călătorie incredibilă şi mă bucur enorm că am încheiat acest capitol pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial", a declarat Ionela Cozmiuc.

2 medalii de aur şi 2 recorduri mondiale la tineret

Prima medalie de aur a fost obţinută de echipajul de dublu vâsle feminin (BW2x) al României, format din Andrada Maria Moroşanu şi Iulia Bălăucă. Acestea au ajuns la finish cu un timp de 6:46.84, depăşind astfel recordul mondial anterior de 6:47.03. Podiumul a fost completat de echipajele din Elveţia şi Lituania.

Tot o medalie de aur şi un record mondial de tineret au obţinut şi sportivele din echipajul de patru vâsle feminin (BW4x). Mariana-Laura Dumitru, Manuela-Gabriela Lungu, Emanuela Ioana Ciotău şi Patricia Cireş au cucerit titlul mondial după o cursă încheiată cu timpul de 06:15.97. Podiumul a fost completat de Polonia şi Marea Britanie.

Tot la categoria tineret, echipajul de dublu rame masculin (BM2-), format din Andrei Mândrilă şi Claudiu Neamţu, a obţinut locul 4. Cei doi sportivi au încheiat cursa finală la doar 32 de sutimi de secundă de podium.

Pe locul 5 s-a clasat echipajul de 8+1 feminin (BW8+), format din Daria-Ioana Dinulescu, Larisa Bogdan, Estera Vîlceanu, Georgiana Blănariu, Delia Mirabela Grădinăciuc, Emanuela Ioana Ciotău, Patricia Cireş, Elena-Diana Suta şi Rucsandra-Ioana Bucşa.

Tot pe locul 5 s-a clasat şi echipajul de 8+1 masculin (BM8+), format din Costi-Daniel Neagoe, Andrei Hemen, Cristian-Vasile Nicoară, Sergiu Anfimov, Sebastian Timiş, Leontin Nuţescu, Andrei Mândrilă, Claudiu Neamţu şi Maria-Antonia Iancu.

Echipajul de patru rame masculin, alcătuit din Constantin Emanuele Sterea, Ionuţ Pavel, Andrei Vătămăniuc şi Eduard Angel Moldovan, a terminat competiţia pe poziţia a şasea în Finala A.

4 medalii de aur pentru juniori. România, locul 1 în clasamentul pe medalii!

Prima medalie de aur la categoria Under19 (juniori) a fost câştigată de echipajul de dublu rame feminin (JW2-) al României. Iulica Maria Ursu şi Gabriela Tivodariu au avut o evoluţie remarcabilă în finală, dominând cursa încă de la început şi demonstrând încă o dată că sunt cele mai bune din lume la această categorie. Cursa a fost terminată cu timpul de 07:39.27.

A urmat medalia de aur în Finala probei de dublu rame masculin (JM2-). Mateus Simion Cozminciuc şi Fabrizio Alexandru Scripcariu au avut un finish extraordinar în finală, reuşind să cucerească titlul mondial după o cursă plină de suspans şi determinare. Timpul cu care sportivii au ajuns la linia de sosire a fost de 07:03.69, podiumul fiind completat de Germania şi Spania.

A treia medalie consecutivă de aur pentru România a fost câştigată de echipajul de patru rame feminin (JW4-). Ionela Elena Scutaru, Adina Alexandra Florea, Stejara Olariu şi Bianca Elena Drăghici aduc acasă medalia de aur, după ce au trecut linia de finish cu timpul de 07:06.42. Ele au urcat pe podium alături de sportivele din Marea Britanie şi Cehia.

Tot o medalie de aur la Campionatele Mondiale de Canotaj Under19 de la St. Catharines, Canada, a câştigat şi Bianca Camelia Ifteni, în proba de schif simplu feminin (JW1x). O cursă extraordinară la finalul căreia am trăit o bucurie maximă! Bianca a terminat cursa cu timpul de 08:22.63 şi a urcat pe podium alături de reprezentantele din Africa de Sud şi Germania.

Cu aceste rezultate, România ocupă locul 1 în clasamentul pe medalii la categoria Juniori, dar şi locul 1 în clasamentul de medalii general.

Tot la juniori, sportivii români au obţinut locul 4 prin echipajul de patru rame masculin (JM4-), compus din Sebastian Vasile Osoianu, Daniel Vasile Chitic, Darius Florin Simion şi Daniel Roman.

Locul 4 şi pentru echipajul de dublu vâsle feminin (JW2x). Sonia Teodora Bita şi Denisa Mihaela Vasilica au avut parte de o cursă foarte strânsă, pe care au terminat-o pe poziţia a patra.

"Sunt mândră de rezultatele obţinute de sportivii noştri la Campionatele Mondiale de Canotaj din Canada! Aceste performanţe remarcabile sunt dovada vie a talentului, ambiţiei şi dedicării de care dau dovadă sportivii noştri. Ei nu doar că au reuşit să cucerească medalii valoroase, dar au şi demonstrat, încă o dată, că România este o forţă pe plan internaţional în acest sport. Nu degeaba, ţara noastră ocupă locul 1 în clasamentul general pe medalii, după cele 7 medalii de aur obţinute de sportivii români.

În spatele acestor rezultate impresionante se află o muncă asiduă, nu doar din partea sportivilor, ci şi a antrenorilor, staff-ului medical şi întregului colectiv tehnic. Fiecare membru al echipei a jucat un rol esenţial în pregătirea acestor sportivi şi în susţinerea lor pe tot parcursul competiţiei. Atunci când avem o viziune comună şi lucrăm împreună cu determinare şi pasiune, putem atinge cele mai înalte culmi ale succesului. Sunt convinsă că această generaţie de sportivi va inspira pe viitor şi mai mulţi tineri să se alăture acestui sport frumos şi să continue să ridice ştacheta performanţei.

Canotajul românesc are un viitor frumos. Sunt foarte încrezătoare când spun că avem sportivi talentaţi şi dedicaţi, care vor continua să ne reprezinte cu mândrie şi să obţină rezultate remarcabile", a declarat Elisabeta Lipă, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb