Capitala - buget de peste 10 miliarde lei pentru anul curent

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 27 ianuarie 2020

Nicuşor Dan, propunerea USR pentru funcţia de primar general al Capitalei, a afirmat că bugetul propus de Gabriela Firea pentru anul 2020 "este la fel de delirant ca precedentele".

Nicuşor Dan, propunerea USR pentru funcţia de primar general al Capitalei, a afirmat că bugetul propus de Gabriela Firea pentru anul 2020 "este la fel de delirant ca precedentele".

Nicuşor Dan: "Bugetul Capitalei pentru 2020, la fel de delirant ca precedentele"

Proiectul de buget al Capitalei, pentru anul 2020, aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, a iscat dezbateri aprinse între reprezentanţii administraţiei publice locale şi cei care se pregătesc pentru alegerile locale din luna iunie.

Nicuşor Dan, propunerea USR pentru funcţia de primar general al Capitalei, a afirmat că bugetul propus de Gabriela Firea pentru anul 2020 "este la fel de delirant ca precedentele".

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Nicuşor Dan arată:

"Bugetul propus pentru 2020 prevede cheltuieli de 7,2 miliarde lei, în condiţiile în care veniturile din ultimii ani au fost de 4 miliarde lei/an! Se repetă scenariul din ultimii doi ani. În 2018 s-au estimat veniturile la 5,7 miliarde lei, dar s-au realizat doar 4,2 miliarde lei. Cheltuielile au fost de 4,7 miliarde lei, de unde un deficit de jumătate de miliard de lei. În 2019 s-au estimat veniturile la 6,8 miliarde lei, dar s-au realizat doar 4,2 miliarde lei. Cheltuielile pentru 2019, estimate iniţial la 6,8 miliarde lei, au fost probabil de aproape 5 miliarde lei, de unde un nou deficit de un miliard de lei.

(...) Structura bugetului pentru 2020 este foarte asemănătoare cu bugetul din 2019. De exemplu, ajutoarele sociale în numerar, celebrele vouchere, sunt de 341 milioane lei (423 milioane lei împreună cu logistica aferentă), adică 10% din bugetul real".

Primăria Capitalei estimează pentru 2020 un buget cu venituri totale de 10.044.183.280 lei. Dintre acestea, veniturile la bugetul local reprezintă 7,2 miliarde lei, bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local - 978 de milioane de lei, bugetul instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii - 2 miliarde de lei, bugetul împrumuturilor interne - 645 milioane lei, bugetul împrumuturilor externe - 95 de milioane de lei, bugetul fondurilor externe nerambursabile - 3 milioane de lei.

Cheltuielile de personal sunt estimate la 1,94 miliarde de lei, dintre care 1,1 miliarde pentru instituţiile finanţate integral din venituri proprii. Sunt prevăzute cheltuieli pentru bunuri şi servicii în valoare totală de 1,96 miliarde lei.

Pentru Direcţia Generală de Asis­tenţă Socială a Municipiului Bucureşti este prevăzut un buget de 550 milioane lei, pentru Administraţia Spitalelor - 421 milioane lei, iar pentru Adminis­traţia Străzilor - 199 milioane lei.

173 de milioane lei sunt alocaţi pentru consolidarea clădirilor cu grad ridicat de risc seismic, iar Administraţia Lacurilor şi Parcurilor va primi 90 de milioane de lei. O sumă consistentă primeşte şi în acest an asociaţia Creart - 59,5 milioane lei, bani care, probabil că vor fi folosiţi pentru organizarea diferitor spectacole în aer liber şi târguri, după modelul din primii trei ani de mandat ai primarului general Gabriela Firea. Clubul Sportiv Municipal va primi 48,5 milioane lei, Proedus - 42,5 milioane lei, iar Arcub - 33 de milioane lei. Cele două centre pentru seniori şi tineret vor împărţi în mod egal 50 milioa­ne lei (25 milioane lei pentru fiecare).

În privinţa investiţiilor, din cele 2,3 miliarde lei, 1,3 miliarde sunt alocaţi pentru transporturi, 549 milioane pentru protecţia mediului (467 milioane pentru canalizarea şi tratarea apelor reziduale), 242 milioane pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, 68 de milioane pentru învăţământ, 69 de milioane pentru cultură, recreere şi religie, 36 milioane pentru sănătate.

Pentru cheltuieli de expertiză, proiectare şi execuţie privind consolidările sunt prevăzuţi în acest an 27 milioane lei, iar pentru Spitalul Metropolitan - 30 de milioane de lei. 130 de milioane de lei urmează să fie cheltuiţi în 2020 pentru achiziţia de locuinţe de serviciu destinate cadrelor medicale.

10 milioane de lei sunt alocaţi pentru restaurarea Palatului Voievodal Curtea Veche, 10 milioane de lei sunt destinaţi Complexului Sportiv "Lia Manoliu", în timp ce 23 de milioane de lei sunt prevăzuţi pentru dotări ale Arenei Naţionale.

Aproape 56 milioane lei vor costa lucrările privind realizarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public şi a drumurilor aferente ansamblului Henri Coandă., iar 23,7 milioane lei sunt prevăzuţi pentru revizuirea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti.

O promisiune neonorată încă de primarul general Gabriela Firea, cele patru trasee destinate bicicletelor, ar urma să fie realizată în acest an. Municipalitatea a prevăzut în buget 67 milioane lei, dintre care 44 milioane lei au fost primiţi anii trecuţi de la Minis­terul Mediului, dar nu au fost cheltuiţi.

Conform proiectului de buget, 60 de milioane de lei va costa o parte dintre proiectele de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în zonele Ghidigeni, Olteniţei, Cheile Turzii şi Henri Coandă (program din Fondul de Coeziune).

Reabilitarea sistemului de termoficare (şapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,6 km) are alocaţi 26,4 milioane lei.

Pentru obiectivul Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu vor fi cheltuiţi în acest an 20,4 milioane lei, iar pentru Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada Bucureşti - Piteşti sunt prevăzuţi 162 milioane lei.

83,9 milioane lei vor merge la reabilitarea sistemului rutier şi liniilor de tramvai, din zona Cora Pantelimon. Lărgirea şoselei Fabrica de Glucoză va scoate din bugetul local 41,3 milioane lei, iar lucrările de la Prelungirea Ghencea - Domneşti şi Supralărgirea Bulevardului Ghencea vor fi finanţate cu 50 de milioane lei. În domeniul infrastructurii, bugetul mai prevede 75 milioane lei pentru Pasajul Doamna Ghica.

Municipalitatea doreşte să achiziţioneze, pentru transportul în comun, autobuze electrice şi tramvaie. Finanţarea ar urma să fie făcută din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar în bugetul Capitalei sunt prevăzuţi în acest an 390 de milioane de lei, dintre care 245 de milioane de lei finanţare externă nerambursabilă. Pentru achiziţionarea a 69 de autobuze hibrid urmează să fie alocaţi 232 milioane lei. De asemenea 13 milioane lei ar urma să fie cheltuiţi în acest an pentru achiziţia unor adăposturi modulare în staţii de autobuz şi troleibuz.

Şi în acest an, primarul general Gabriela Firea a prevăzut sume importante pentru sprijinirea lăcaşelor de cult, care primesc bani şi de la primăriile de sector. Astfel, conform proiectului de buget, suma alocată lăcaşelor de cult se ridică la 10,4 milioane lei. Spre deosebire de primii trei ani ai mandatului său, Gabriela Firea nu a mai prevăzut nicio sumă pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb