Societatea de servicii de investiţii financiare (SSIF) Bucureşti Global Invest va lansa în următoarele zile o platformă de tranzacţionare online, pentru clienţii săi care investesc la bursă, potrivit reprezentanţilor companiei. "Vrem să fie cea mai performantă platformă de tranzacţionare din piaţă. Obiectivul este ca SSIF Bucureşti Global Invest să ajungă între primele cinci case de brokeraj, dar acest lucru nu se va întâmpla în 2008", a declarat preşedintele Bucureşti Global Invest, Septimiu Stoica, fostul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citat de Rompres.
În luna aprilie, casa de brokeraj Bucureşti Global Invest s-a clasat pe locul 28 în topul intermediarilor de tranzacţii cu acţiuni, obligaţiuni şi alte valori mobiliare la BVB, cu o cotă de piaţă de 0,88 la sută, iar pe ansamblul întregului an ocupă locul 51, cu o cotă de 0,26 la sută.
Primii cinci intermediari la BVB sunt KBC Securities, sucursala Bucureşti a ING Bank NV Amsterdam, Raiffeisen Capital&Investment, BT Securities şi CA IB Securities. Pe piaţa de capital din România, "pionierul" în domeniul platformelor de tranzacţionare online, care permit investitorilor la bursă să facă tranzacţii pe Internet, a fost casa de brokeraj Vanguard. În prezent, cele mai multe case de brokeraj oferă acest serviciu, inclusiv posibilitatea tranzacţionării de pe telefonul mobil. Platformele online oferă rapiditate în derularea tranzacţiilor, putere de decizie mai mare asupra portofoliului de acţiuni şi costuri mai reduse. Sistemele de tranzacţionare online au cunoscut o evoluţie ascendentă, pe măsura creşterii numărului tot mai mare de investitori care aleg să realizeze tranzacţii bursiere din faţa propriului calculator.La serviciile de tranzacţionare online apelează în general jucători cu vechime pe bursă, care au mare încredere în deciziile proprii şi care doresc să speculeze eventualele creşteri de moment. În plus, fiecare client beneficiază din partea SSIF-ului ales de rapoarte de tranzacţionare, de analize bursiere, grafice şi istorice ale tranzacţiilor, având practic toate informaţiile necesare derulării unei investiţii bursiere.
Septimiu Stoica a fost preşedintele BVB până în toamna anului trecut, când a demisionat. El a fost ales preşedinte al BVB la începutul anului 2006, pentru un mandat de patru ani. În ultimii 15 ani, Septimiu Stoica a fost implicat în renaşterea pieţei de capital româneşti după 1990 şi a construit pieţe, produse şi instrumente specifice. El a ocupat funcţia de preşedinte al primei instituţii bursiere din România de după 1990 - Bursa Română de Mărfuri (BRM), a fost preşedinte al RASDAQ şi a ocupat funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte al BVB într-o perioadă de transformări profunde - când BVB a devenit societate pe acţiuni şi a fuzionat cu RASDAQ.