CBRE: "Impactul COVID-19 asupra unor sectoare ale pieţei imobiliare va fi pe termen scurt"

M.A.
Miscellanea #Construcţii / 12 martie 2020

"Impactul COVID-19 asupra unor sectoare ale pieţei imobiliare va fi pe termen scurt"

Impactul COVID-19 va fi negativ pe un termen scurt asupra unor anumite sectoare ale pieţei imobiliare comerciale din Europa, cu condiţia însă ca focarul să fie controlat într-un interval de timp rezonabil, consideră Anthony Selman, Head of Investment Properties CEE, în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

Potrivit analizei CBRE, volumul tranzacţiilor în ţara noastră a depăşit anul trecut pragul de un miliard de euro, fiind singura piaţă principală din CEE care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiţiei, transmite Agerpres.

Analiştii CBRE susţin că după un an de activitate intensă pe piaţa investiţiilor, marcat de apetitul continuu al investitorilor locali, România deţine încă cel mai mare randament al investiţiilor, 7%, menţinându-şi atractivitatea pentru capitalul local şi internaţional. Cu 74% din volumul total, sectorul clădirilor de birouri din România domină activitatea tranzacţională, urmat de sectorul de retail cu 16%, în timp ce proiectele industriale, hoteliere şi cu utilizare mixtă deţin o pondere combinată de 10%.

"România este singura piaţă principală a CEE, care nu a înregistrat o scădere semnificativă a randamentului anual al investiţiei. Din 2014, randamentul spaţiilor de birouri prime a rămas stabil, la fel şi chiriile prime care au ca rezultat în România valori de capital mult mai scăzute în prezent decât oriunde în altă parte, oferind investitorilor o valoare excelentă pentru investiţiile acestora", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Potrivit studiului, volumul total de investiţii s-a dublat în ultimii şase ani în regiunea CEE extinsă, care cuprinde Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Austria şi Serbia.

În 2019, investitorii israelieni au dominat piaţa imobiliară, o tranzacţie record încheiată spre sfârşitul anului urcând la 36% ponderea acestora în volumul total al investiţiilor. Investitorii români au fost chiar mai dinamici decât în anul precedent, adjudecându-şi 23% din volumul total, urmaţi fiind de sud-africani cu o pondere de 17%. Oraşele regionale au rămas atrăgătoare pentru jucătorii de pe piaţă, aproape dublându-şi contribuţia la volumul total de investiţii comparativ cu anul 2018.

"Deşi începutul anului 2020 ridică anumite preocupări, ar trebui să vedem în continuare o creştere constantă a volumelor de investiţii susţinută de o creştere masivă a cererii investitorilor. Se previzionează în continuare o scădere a randamentului anual al investiţiei pe termen scurt, datorată în principal ratelor dobânzilor aflate în scădere (băncile centrale vor menţine ratele scăzute în acest mediu, cu riscul frânării dezvoltării economice) dar şi a unui anumit grad de convergenţă cu alte pieţe CEE, în special Ungaria", a explicat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Analiştii CBRE România susţin că majoritatea ţărilor din CEE au atins noi praguri ale investiţiilor: Polonia deţine cea mai mare pondere (38%), urmată de Austria (30%) şi Cehia (15%). Austria şi Polonia au depăşit nivelul de 5 miliarde euro ajungând la 5,98 miliarde euro şi respectiv 7,70 miliarde euro, în timp ce România, Ungaria şi Republica Cehă au înregistrat volume de peste 1 miliard euro (1,06, 1,72 şi 2,98 miliarde euro la sfârşitul anului 2019).

Totodată, activitatea tranzacţională a fost încă o dată dominată de sectorul clădirilor de birouri, acesta reprezentând 44% din volumul total, urmat la o distanţă considerabilă de sectorul de retail cu 20% şi de cel industrial cu 14%. Hotelurile, proiectele rezidenţiale şi mixte şi portofoliile cu multiple utilizări au reprezentat împreună un procent de 22%. Mai mult de jumătate din volumul total, 59%, a fost tranzacţionat în capitalele ţărilor din regiunea extinsă CEE.

Analiza CBRE arată că principala sursă de capital din ultimii şase ani a provenit din Europa de Vest, cu o pondere medie de 35%, urmată de investitorii locali cu o pondere de 28%. Investitorii din alte destinaţii internaţionale, inclusiv China, Rusia, Australia şi Canada, au cheltuit 14,27 miliarde de euro în intervalul 2014-2019, reprezentând o pondere de 16%.

"Înregistrăm al patrulea an de creştere consecutivă, cu un nou volum record de tranzacţii pentru ţările principale CEE dar şi cu o performanţă excelentă pentru regiunea extinsă. În 2020, ne aşteptăm să vedem în continuare un interes crescut din partea investitorilor pentru produsele de pe pieţele CEE, ceea ce va necesita un nivel mai ridicat de abilităţi de consultanţă şi înţelegere a pieţelor în context", se mai precizează în raport.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. asa sa te arda covitu 19???

    1. ma mir ca nu or zis ca urmeaza o explozie a pietei imobiliare

    Tara arde si baba se chiaptana. Domnilor, de ce puneti titu legat de coronavirus ca sa vorbiti de marile realizari ale republicii multidezvoltate asa cum spunea Ceausescu? Hai sa fim realisti. Pe termen scurt ziceti? Pai pandemia asta va zic eu ca va dura mult si bine si chiar si dupa la ce criza va fi greu se vor gasi cumparatori macar la jumatate de pret decat se vindea. Fiti realisti. E normal ca mirajul succesului sa orbeasca discernamantul dar greu de crezut ca va mai fi asa cum a fost. Cu totii trebuie sa impartim bagubele si sa invatam sa fim mai cumpatati.

    1. Încearcă sa salveze aparentele,poate cred ca suntem prosti și punem “botu’ “ la vrăjeala lor,sunt conștienți ca sunt in picaj liber.

      Dacă te uiți și pe alte site-uri,o sa vezi aceeași vrăjeala,se îmbata cu apa rece. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb