CC amână pentru 16 decembrie dezbaterea articolului privind incompatibilitatea aleşilor locali

E.D.
Politică / 9 decembrie 2014

Actualizare 13:01

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis azi să amâne pentru 16 decembrie dezbaterile privind articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale Klaus Iohannis, potrivit unor oficiali ai CC citaţi de presă.

Dezbaterile au fost amânate din cauza "imposibilităţii constituirii completului de judecată", au mai spus sursele citate.

------------

Actualizare 11:31 Zegrean: "Aleşii nu mai pierd mandatele dacă articolul privind incompatibilitatea e neconstituţional"

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat azi că dacă articolul din Legea 161/3003 privind incompatibilitatea, pentru care este judecat şi Klaus Iohannis, este declarat neconstituţional, constatarea ANI se anulează şi aleşii locali nu-şi mai pierd mandatele, potrivit surselor din presă.

Augustin Zegrean a fost întrebat de jurnalişti, la intrarea în sediul Curţii Constituţionale, ce se va întâmpla cu procesele aflate pe rolul instanţelor în cazul în care articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 va fi declarat neconstituţional.

"Ei (aleşii locali - n.r.) câştigă, li se anulează constatarea făcută de ANI. Dacă legea nu mai prevede că ei sunt în incompatibilitate, nu-i mai poate menţine nimeni în incompatibilitate. Nu-şi mai pierd mandat pentru acest motiv", a spun preşedintele Curţii Constituţionale.

----------

Curtea Constituţională (CC) reia marţi dezbaterile cu privire la articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale Klaus Iohannis.

Judecătorii CC au stabilit repunerea pe rol a cauzei privind respectivul articol întrucât s-a decis că este nevoie de dezbateri suplimentare.

CC a cerut informaţii suplimentare de la Curtea de Apel Constanţa, unde a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, în procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla.

Textul de lege care va fi dezbătut de judecători este articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional.

"Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Articolul de lege a fost analizat în 7 octombrie de judecătorii constituţionali, care au amânat atunci pronunţarea unei soluţii până la 3 noiembrie. În 3 noiembrie, însă, CC a stabilit că dezbaterile în acest caz trebuie reluate, motiv pentru care au acordat un nou termen în acest caz pentru marţi.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de primarul comunei constănţene Tuzla, Constantin Micu, în cazul căruia Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un raport de incompatibilitate.

În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa.

Printre aceştia a fost şi Florin Constantin Micu, ANI susţinând că primarul comunei Tuzla a fost în incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. Constantin Micu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Constanţa, care în 26 iunie i-a respins cererea, pe motiv că este neîntemeiată.

În baza aceluiaşi articol de lege a fost declarat incompatibil şi preşedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare al ANI şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, iar următorul termen în proces va avea loc în 14 ianuarie 2015.

În 21 noiembrie, Curtea Constituţională a anunţat, în şedinţă solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Un primaras dintr-un orasel chipurile a citit Constitutia si este atat de destept incat ridica o exceptia de neconstitutionalitate (ca sa intarzie procesul lui de incompatibil). Si acum, 100%, CCR se va lumina de la acest primaras si va intelege altfel Constitutia si il va unge pe Johannis pe scaunul ce l-a poftit.

    Asa merg lucrurile in Romania. Nici nu trebuie sa ne mai dati de stire. Stim ca asa se va intampla. 

    1. Cum ramane cu cei ce au fost declarati incompatibili .Se vor intoarce la primarii ,in parlament ,e.t.c ?

      Exceptia de neconstitutionalitate se refera doar la primari si la participarea lor in AGA unor societati comerciale. Ceilalti pamanteni sa astepte.

      Parca si vad explicatia CCR. Poporul suveran a ales sa fie reprezentat de un om cu un plan de actiune. Prezenta fizica a primarului pe scaunul AGA este sfanta pentru democratia consolidata a statului. Aici "consolidata" se refera la persoana fizica, carnala si umana a primarului. Democratia noastra depinde de carnalul primarului. 

      Acum, revenind pe teme serioase, aberatia de mai sus nu are niciun sens in mod evident (dar asta nu inseamna ca nu ar putea fi emanata de CCR). La negocierile cu FMI a participat un mandatat al guvernului, Valcov. Nu poate primarul sau consiliul local sa mandateze pe cineva in AGA cu un anumit mandat clar (pe problema asta ma pronunt, pe asta nu am mandat, etc) care sa respecte legea: sa nu fie primar sau viceprimar? Ba da. Este evident. 

      Singurele aparari pe care presedintele Incompatibil (ce l-a invins pe candidatul Copiator) le-a expus au fost: 

      - ca nu a primit bani 

      - ca primarul nu poate fi acţionar în AGA a unor societăţi de interes local, fără a face referire la societăţile regionale (adica la Societatea Apa Canal, un operator judetean) 

      Ambele sunt absurde si n-au nicio legatura cu ANI, incompatibilitatea si cu justitia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb