AFP: Cimitire pline, morminte suprapuse în Fâşia Gaza

R.S.
Internaţional / 16 august

AFP: Cimitire pline, morminte suprapuse în Fâşia Gaza

O jumătate de duzină de bărbaţi aliniază, în soare, blocuri de beton pe nisip, pentru a forma un rând de dreptunghiuri - morminte ale unor morţi în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Înainte, Saadi Hassan Barakeh era gropar-şef la două cimitire din Deir al-Balah, în centrul miciului teritoriu palestinian bombardat de Israel de peste zece luni.

"Cimitirul Ansar este acum complet plin. Martirii erau prea mulţi", declară acest palestinian în vârstă de 63 de ani, dintre care 28 petrecuţi să sape morminte trasate cu sfoara, conform AFP.

După umplerea celor trei hectare şi jumătate de la Ansar, el se concentrează asupra al-Soueid, alt cimitir, de cinci hectare şi jumătate de această dată.

Însă chiar şi cu un singur cimitir în loc de două - înainte de războiul declanşat de Israel la 7 octombrie după atacul sângeros al Hamas, în acea zi, în sudul Israelului - el nu se opreşte "de la şase dimineaţa la şase seara, zilnic", povesteşte el AFPTV.

"Înainte de război, în fiecare săptămână aveam una sau două înmormântări, maximum cinci. Acum sunt săptămâni în care îngrop 200 sau 300 de persoane. Este de neimaginat", declară groparul, cu capul acoperit cu o ocalotă albă, asortată cu barba sa lungă.

"N-AM MAI VĂZUT AŞA CEVA"

Jellaba sa neagră este pusă în pantaloni, care erau bej înainte să fie plini de nisip şi de praful pe care le ridică în fiecare zi.

"Cimitirul este atât de plin, încât acum săpăm gropi peste gropi, am pus morţii în etaje", declară cel care a văzut "toate războaiele din (Fâşia) Gaza", dar care "n-a văzut niciodată aşa ceva".

Barakeh continuă să-i încurajeze pe cei 12 muncitori care îl ajută să sape, să aranjeze şi să închidă zeci de morminte pe zi. Însă seara imaginile îl bântuie.

"Nu reuşesc să dorm după ce am văzut atâtea corpuri de copii sfârtecate şi femei ucise", declară el cu o cazma în mână.

"E o familie din care am îngropat 47 de femei. 16 erau însărcinate", spune el.

După atacul de la 7 octombrie, care a antrenat moartea a 1.198 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP în baza unor date oficiale israeliene, Israelul a jurat să distrugă Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza din 2007.

Ca represalii, bombardamente ale armatei israeliene s-au soldat cu peste 40.000 de morţi în micul teritoriu palestinian asediat - după 17 ani de blocadă israeliană -, potrivit ministerului Sănătăţii din Guvernul Hamas.

"Am îngropat multe femei şi copii şi doar doi sau trei tipi din Hamas", mişcarea islamistă palestiniană care l-a numit recent la conducerea sa pe Yahya Sinwar, arhitectul atacului de la 7 octombrie, dă asigurări Barakeh.

"DE CE COPII?"

Dacă israelienii "au probleme cu Sinwar, de ce sa iau de copii? Să-l omoare pe Sinwar şi pe toţi ceilalţi, dar de ce femei şi copii?", se indignează acest locuitor al enclavei.

În jurul său sunt pietre de mormânt albe, iar în puţinele spaţii goale bărbaţi sapă gropi noi, plini de sudoare.

Alţii aduc blocuri de beton, al căror preţ a crescut - "un shekel înainte de război, 10 sau 12 azi", spune Barakeh, pentru că fabricile s-au oprit din cauza lipsei de electricitate şi de materie primă.

Mormane de pământ proaspăt înturs sunt mărturia înmormântărilor din ultimele zile.

Cu excepţia groparilor şi muncitorilor care aduc blocuri de beton nu mai vine nimeni.

"Înainte de război, puteam avea 1.000 de persoane care asistau la îngroparea unei persoane. Acum sunt zile în care îngrop 100 de persoane şi nu sunt nici măcar 20 de persoane să le pună în pământ", declară Barakeh.

Deasupra capului său, dronele huruie neîncetat, altă amintire a morţii în Fâşia Gaza.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. De ce femeii si copii,se intreaba groparul?Fiindca vitejii de la hamas se ascund in spatele femeilor si copiilor!Probabil ca sotii si tatii lor sunt criminali hamas si asa considera ei de cuviinta sa-si arunce familia in fata!Nicio problema,isi fac alta!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb