Liderul nord-coreean Kim Jong Un a participat la o ceremonie de lansare la apă a unui "nou distrugător multifuncţional", a anunţat, sâmbătă, agenţia de stat KCNA, de la care transmitem următoarele informaţii.
Nava de război de 5 000 de tone a fost echipată cu "cele mai puternice arme" şi construită "în 400 şi ceva de zile, perfect cu forţa şi tehnologia noastră", a declarat Jo Chun Ryong, un secretar al Partidului Muncitorilor, aflat la putere.
Kim, într-un discurs de la lansare raportat de KCNA, a declarat că nava de război va fi transferată marinei şi va intra în serviciu la începutul anului viitor.
Lansarea a avut loc vineri la şantierul naval militar din Nampho şi a marcat o nouă eră a "construirii flotei în stilul marelui Kim Jong Un", a declarat KCNA citând viceamiralul Pak Kwang Sop.
Nava a fost clasificată drept "clasa Choe Hyon", numită după luptătorul revoluţionar antijaponez Choe Hyon, a adăugat raportul.
La începutul acestei luni, Reuters a raportat că noua clasă de nave de război ale Coreei de Nord a fost capabilă să găzduiască zeci de celule verticale de lansare pentru a transporta rachete pe care armata sa le-a dezvoltat deja, citând analiza unei imagini din satelit.
Kim a mai spus că puternicele capacităţi de atac preventiv sunt cel mai "convingător factor de descurajare a războiului" şi că nu există nicio limită în ceea ce priveşte amploarea unor astfel de atacuri.
"Mediul de securitate al ţării noastre este foarte grav în acest moment", a declarat liderul nord-coreean.
De asemenea, el a mulţumit muncitorilor şi tehnicienilor pentru construirea noului distrugător, care a fost "fidel liniei partidului de consolidare a forţelor navale", potrivit KCNA.
Kim a mai spus că Statele Unite desfăşoară în mod regulat mijloace strategice în Peninsula Coreeană.
B-1B a fost folosit într-un exerciţiu militar comun între Coreea de Sud şi SUA la începutul acestei luni, alături de avioane de luptă, potrivit Ministerului Apărării de la Seul.
Bombardierele B-1B au participat în mod regulat la exerciţii militare comune în ultimii ani. Coreea de Nord a condamnat de mult timp aceste exerciţii ca fiind o repetiţie pentru război. Seulul susţine că acestea sunt pur defensive.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2025, 12:44)
prima racheta taurus sau dronele ucrainiene subacvatice o scufunda rapid urgent.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2025, 14:56)
exact asa cum dronele ucrainiene subacvatice "au schimbat radical soarta razboiului"
uhaha uhaha uhaha
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2025, 13:11)
jumate de tara nu are curent, e foamete, probabil cartele de mancare ca in regimul ceausescu dar bine ca au nava de razboi. canal coreea de nord-china le mai trebuie.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2025, 14:59)
ai fost de curand acolo de stii asa bine
probabil in schimb de experienta de la Obregia
au experimentat pe tine calmante noi cu sushi,
ca alea cunoscute nu mai au efect la tine
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2025, 15:02)
Da, în prezent, Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară severă, deși nu există dovezi clare că ar fi o foamete la scară largă precum cea din anii 1990. Situația este agravată de mai mulți factori, inclusiv dezastre naturale, politici economice restrictive și refuzul de a accepta ajutor internațional.?
Cauzele crizei alimentare
Producție agricolă insuficientă: În 2023, Coreea de Nord a produs aproximativ 4,82 milioane de tone de alimente, în timp ce necesarul anual este de 5,76 milioane de tone. Această diferență a dus la penurii semnificative .?
Le Monde.fr
Dezastre naturale: Inundațiile și alte fenomene meteorologice extreme au afectat grav producția agricolă, distrugând recoltele și infrastructura esențială .?
Politici de autoizolare: Regimul de la Phenian insistă pe autosuficiență și a refuzat ajutorul umanitar din partea Coreei de Sud și a altor organizații internaționale, ceea ce a împiedicat livrarea de alimente și medicamente .?
Impactul asupra populației
Mulți cetățeni nord-coreeni suferă de insecuritate alimentară cronică. Accesul la alimente este limitat, iar malnutriția este răspândită, afectând în special copiii și femeile însărcinate. Organizații internaționale precum UNICEF și FAO au exprimat îngrijorări serioase privind starea nutrițională a populației .?
Human Rights Watch
Reacția regimului
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a recunoscut gravitatea crizei alimentare, avertizând că eșecul în asigurarea hranei este o problemă politică serioasă . Cu toate acestea, regimul continuă să prioritizeze dezvoltarea militară în detrimentul bunăstării populației .?
Reuters
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2025, 15:05)
Accesul la electricitate în gospodăriile din Coreea de Nord este limitat și inegal distribuit. Conform datelor Băncii Mondiale, în 2023, aproximativ 57,5% din populație avea acces la electricitate. Totuși, acest acces nu este constant și variază semnificativ între zonele urbane și rurale. ?
În zonele rurale, situația este și mai dificilă. În 2019, doar 11% din populația rurală avea acces la electricitate, comparativ cu 36% în zonele urbane. În multe cazuri, gospodăriile beneficiază de electricitate doar 1-2 ore pe zi, iar în unele zile nu primesc deloc curent electric. ?
ca la ceausescu, curent 2 ore pe zi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2025, 14:55)
Fortehele ucraihniene vohor raportha cel tarziu poimaine ca "informatii neverifichabile"
ca a fohost doborata de antiaeriana deasupra kievuhului