Confirmările legate de recordurile meteo stabilite în această vară caniculară vin din mai multe direcţii. Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iulie înregistrată vreodată şi a marcat al 14-lea record lunar consecutiv de temperatură, conform unei agenţii americane. Anul 2024 are în prezent 77% şanse de a deveni cel mai călduros înregistrat vreodată, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite în buletinul său informativ lunar. Săptămâna trecută, agenţia europeană Copernicus, care utilizează un set diferit de date, a estimat că luna iulie 2024 a fost doar puţin mai răcoroasă comparativ cu iulie 2023. Însă, ambele agenţii sunt de acord că situaţia este alarmantă, fiecare lună înregistrând, de aproximativ un an, temperaturi lunare excepţionale. Anul 2024 va fi, cu siguranţă, unul dintre cei mai fierbinţi cinci ani înregistraţi vreodată, potrivit NOAA, care se bazează pe date colectate de 175 de ani. În iulie, temperatura globală a fost cu 1,21 grade Celsius peste media secolului XX (15,8 grade Celsius), conform agenţiei americane. Perioada a fost marcată în special de o serie de valuri de căldură în ţările mediteraneene şi din Golf, a subliniat aceasta. Africa, Europa şi Asia au înregistrat cea mai călduroasă lună iulie, în timp ce pentru America de Nord a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie. În ceea ce priveşte oceanele, acestea au înregistrat a doua cea mai călduroasă lună iulie, potrivit NOAA - acelaşi rezultat ca şi Copernicus -, punând capăt unui interval de 15 luni de recorduri lunare consecutive de temperatură în apele mărilor. Însă, această ameliorare uşoară ar fi putut fi mai semnificativă, având în vedere sfârşitul fenomenului climatic El Nino. Anul 2023 a fost deja cel mai fierbinte an înregistrat. "Efectele devastatoare ale schimbărilor climatice au început cu mult înainte de 2023 şi vor continua până când emisiile globale de gaze cu efect de seră vor atinge neutralitatea carbonului", a comentat săptămâna trecută Samantha Burgess, directoarea adjunctă a departamentului de schimbări climatice (C3S) al Copernicus.
Pământul a fost lovit luni de o furtună geomagnetică intensă, cu posibilitatea formării de aurore boreale, a anunţat NOAA. Condiţii corespunzătoare unei furtuni geomagnetice de nivel 4 pe o scară de 5 au fost observate luni începând cu ora 15:00 GMT, potrivit unui centru specializat ataşat Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite. Aceste condiţii "ar putea persista ", dar nu sunt aşteptate să crească în intensitate, a adăugat NOAA. Un astfel de eveniment "ar putea provoca aurore uşoare până la sud de Alabama şi nordul Californiei", a precizat agenţia americană. Această nouă furtună solară a fost provocată de ejecţii de masă coronală (CME), explozii de particule ce părăsesc Soarele. Atunci când aceste particule ajung pe Pământ, ele perturbă câmpul magnetic al acestuia. Duminică, astronautul agenţiei spaţiale americane NASA Matthew Dominick a postat pe reţeaua X o fotografie cu o auroră boreală surprinsă de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Furtunile geomagnetice pot avea, însă, şi efecte nedorite. Spre exemplu, ele pot afecta comunicaţiile de înaltă frecvenţă, pot perturba sateliţii şi pot provoca supraîncărcări ale reţelelor electrice. Operatorii infrastructurilor sensibile au fost notificaţi să pună în aplicare măsuri pentru a limita aceste efecte, a indicat NOAA. În luna mai, planeta s-a confruntat cu cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au condus la apariţia de aurore boreale pe cerul nopţii, în special în Statele Unite, Europa şi Australia, la latitudini mult mai joase decât de obicei. Acest tip de eveniment a devenit mai frecvent în ultima perioadă, Soarele aflându-se în prezent aproape de vârful activităţii sale, într-un ciclu care se repetă o dată la 11 ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2024, 11:15)
Problema-i ca a fost si seceta nu doar canicula. Muresul la Arad are locuri unde-l treci fara sa te uzi pe pantalonii scurti. Si inca nu ploua.
Vai si amar. Cei ce mai facem agricultura suntem terminati.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2024, 14:59)
Urmeaza ani grei pt clima de la noi, ar trebui sa impadurim zonele metropolitane cu prioritate nationala in regim de urgenta CSAT. Salcam, tei, paulownia, orice creste repede si sunt rezistenti.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2024, 20:24)
fiecare trebuie sa ne plantam in curte si in fata casei cate un pom si mai multi.
nu tot sa asteptam guvernul