CCR "Legea Belina", neconstituţională

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2021

"Legea Belina", neconstituţională

Actul normativ prin care fostul Parlament condus de majoritatea PSD-ALDE-Pro România prin care se stabilea un regim fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule şi grinduri, este neconstituţional, în ansamblul său, a decis, ieri, Curtea Constituţională a României (CCR).

Judecătorii CCR au admis astfel obiecţiile ridicate de preşedintele Klaus Iohannis şi guvernul Orban în legătură cu legea iniţiată de fostul senator social-democrat Şerban Nicolae, aşa numita lege Belina.

Pe 3 noiembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege iniţiat de senatorul Şerban Nicolae în decembrie 2019.

Actul normativ prevede instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, pentru construcţiile ridicate pe acestea şi activităţile economice de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe desfăşurate în aceste zone.

Pentru aceste terenuri, legea stipulează scutirea de la plata taxei pe teren, stabilind o derogare expresă de la aplicarea prevederilor Codului fiscal, iar pentru activităţile economice autorizate neaplicarea dispoziţiilor prin care se stipulează impozitarea unei cote de 5% asupra veniturilor înregistrate şi obţinute din activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor. Activităţilor economice autorizate le este aplicabilă reducerea valorii la o cotă de 5%. Potrivit actului normativ, pentru construcţiile şi activităţile economice, taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit Codului fiscal se reduc cu 50%.

Legea are în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, fiind exceptate terenurile care intră sub incidenţa Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării".

La vremea iniţierii proiectului de act normativ, acesta a fost legat de investiţiile fostului lider PSD, Liviu Dragnea, în insula Belina şi braţul Pavel din judeţul Teleorman, imobile care ajunseseră ilegal din domeniul public al statului în cel privat al Consiliului Judeţean. Acesta din urmă concesionase insula Belina şi braţul Pavel firmei Tel Drum şi unei persoane fizice, care au făcut investiţii în zona respectivă.

Ulterior, după întocmirea unui dosar de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi trimiterea cauzei în instanţă, insula Belina şi braţul Pavel au revenit în domeniul public al statului în cursul anului trecut.

În obiecţia ridicată în faţa CCR în legătură cu legea respectivă, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că impunerea acestor derogări de la Codul fiscal este de natură să determine o reducere a veniturilor la bugetul de stat, ceea ce, potrivit dispoziţiilor Constituţiei, necesită, în mod obligatoriu, indicarea sursei de finanţare. De asemenea, el menţiona că pentru acest act normativ s-a solicitat doar punctul de vedere al Guvernului, nu şi fişa financiară obligatorie.

În opinia sa, legea criticată trebuia calificată şi adoptată ca lege organică, cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere a Parlamentului, iar nu ca lege ordinară. În plus, şi conţinutul complex al actului normativ, solicita adoptarea sa ca lege organică, deoarece reglementează intrarea unor terenuri în domeniul public al statului, concesionarea sau administrarea acestora.

Potrivit preşedintelui Iohannis, legea creează atât o încălcare a principiului liberei concurenţe în economia de piaţă, cât şi o dublă discriminare: pe de o parte, între cei care deţin cu titlu de proprietate ori care îşi desfăşoară activitatea pe insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi celelalte persoane care îşi desfăşoară activitatea în alte zone; pe de altă parte, între persoanele care realizează activităţi de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe acestora şi persoanele care desfăşoară alt tip de activităţi economice, pe aceste terenuri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Curtea Constitutionala - dragonul romanesc care isi mananca din coada pana ajunge sa se manance singur si dispare

    a avut dreptate " chioru' ": 

    "Legile sunt proaste .Justitia aplica legile"  

    intreb eu : daca CCR a judecat prost niste legi proaste inseamna ca are dreptate indiferent de situatie si nu are nici o raspundere?

    1. avem mult mai multi dragoni , dar ca sa nu dispara se mananca intre ei

    de ce trebuie sa vina institutia Presedintelui Romanie sau oricine se simte nedreptatit de legile emise fara avizul de constitutionalidate ce ar trebui obtinut obligatoriu de la CCR si sa evitam toate aberatiile de legi mantocarite de cum au interes ce-si iau indemnizatii de la "fabrica de legi" ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb