Curtea Constituţională a respins ieri contestaţia formulată de europarlamentarul Cristian Terheş privind rezultatele consemnate la turul I al alegerilor prezidenţiale şi a validat rezultatele înregistrate în 24 noiembrie, când 9,4 milioane de cetăţeni au decis ca în turul II să se confrunte independentul Călin Georgescu şi candidatul USR, Elena Lasconi.
Decizia CCR a fost anunţată de preşedintele instituţiei publice, Marian Enache, care a spus: "Judecătorii constituţionali au hotărât cu unanimitate de voturi respingerea ca neîntemeiată a contestaţiei depusă de candidatul Cristian Terheş. CCR a hotărât în unanimitate: confirmarea şi validarea rezultatelor alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din primul tur de scrutin; organizarea celui de-al doilea tur de scrutin duminică, 8 decembrie, la care vor participa Călin Georgescu şi Elena Lasconi. Din analiza sesizării contestatorului, Curtea a reţinut că voturile din Diaspora nu au fost contestate şi, ca atare, în condiţiile date nu se mai impune renumărarea acestora. Chiar dacă la renumărarea voturilor exprimate la secţiile de votare din ţară au fost constatate unele diferenţe de voturi, în măsura în care acestea nu rezultă într-o fraudă sunt considerate doar posibile erori materiale".
Precizarea CCR privind voturile din Diaspora a venit în condiţiile în care Biroul Electoral Central a trimis la Curte un proces-verbal întocmit după renumărarea voturilor din ţară şi din 161 de secţii de votare din Diaspora din cele 950 deschise în străinătate, proces-verbal ce constata că în ţară Marcel Ciolacu are 1.750.031 de voturi, iar Elena Lasconi are 1.623.482 voturi, cu menţiunea că preşedintele USR a obţinut în urma renumărării a obţinut cu 4.000 de voturi mai mult în ţară. Menţionăm că, după primul tur de scrutin, la numărarea iniţială, în ţară, Ciolacu se afla tot pe locul al doilea, urmând ca la centralizarea voturilor din diaspora să ajungă pe locul III. Potrivit procesului-verbal al BEC după renumărarea voturilor din ţară, mai erau de renumărat 643.000 de voturi din Diaspora. După turul I al alegerilor prezidenţiale, potrivit numărării iniţiale ale voturilor exprimate în Diaspora, Marcel Ciolacu avea 22.996 voturi, iar Elena Lasconi avea 216.161 voturi.
Cu alte cuvinte, chiar şi după renumărarea voturilor din Diaspora, Elena Lasconi ar fi rămas pe locul al doilea la scrutinul din 24 noiembrie.
În urma deciziei CCR, turul II al alegerilor prezidenţiale se anunţă unul de mare luptă, în condiţiile în care 55% din voturile din Diaspora la alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, au mers către AUR, SOS şi POT, formaţiuni politice care au declarat susţinerea lui Călin Georgescu pentru funcţia de preşedinte al ţării.
• PSD nu susţine niciun candidat în turul II al prezidenţialelor
Mai mult, dat fiind faptul că Georgescu a luat la primul tur al prezidenţialelor mai multe voturi decât fiecare dintre partidele care au intrat în Parlament, turul II al alegerilor prezidenţiale se anunţă unul dificil pentru candidatul de pe locul II, Elena Lasconi - preşedintele USR, mai ales că nu toţi votanţii PSD par dispuşi să continuie pe calea pro-europeană.
Semnalul în acest sens a fost dat în seara alegerilor parlamentare, la închiderea urnelor, de însuşi premierul social-democrat Marcel Ciolacu, care a afirmat: "Consider că trebuie să privim cu atenţie rezultatul de azi. E un semnal important transmis clasei politice: practic, să dezvoltăm ţara cu bani europeni, dar să ne protejăm identitatea, valorile naţionale şi credinţa".
Ultima parte a declaraţiei lui Ciolacu pare să fie conformă cerinţelor partidelor suveraniste, ceea ce practic transmite un semnal şi electoratului PSD care nu ar dori să o vadă pe Elena Lasconi în funcţia de preşedinte al României. Declaraţia lui Marcel Ciolacu a fost întărită ieri de decizia luată de liderii PSD care arată că formaţiunea politică nu susţine niciunul dintre cei doi candidaţi la turul II al alegerilor prezidenţiale. Imediat după şedinţa de ieri a liderilor PSD, Marcel Ciolacu a spus: "PNL şi PSD au cerut românilor să voteze pe Ciucă şi Ciolacu, ceea ce nu s-a întâmplat. Acest lucru ne răspunde ce se întâmplă în societate şi de aceea, nu voi face niciun demers pentru a indica pe unul sau pe altul dintre candidaţi. Românii ştiu mai bine ce au de făcut decât ce le transmite Marcel Ciolacu. Românii trebuie să hotărască singuri ce e mai bine pentru ei".
În schimb, Ilie Bolojan, liderul PNL, a reiterat faptul că liberalii o vor susţine necondiţionat pe Elena Lasconi în turul II al alegerilor prezidenţiale, la fel cum va face şi UDMR potrivit lui Kelemen Hunor care a declarat ieri, după decizia CCR, că formaţiunea sa o sprijină pe candidata USR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2024, 00:51)
Pai de ce ati pus sa fie renumarate voturile jegurilor?
Ati luat-o in bot de la americani?
1.1. Nu le-a venit (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 03.12.2024, 02:08)
Nu le-a venit sa creada cate voturi a luat Georgescu