În ultimii ani, turismul viticol a cunoscut o expansiune semnificativă în România. Activităţile de oenoturism, precum tururile prin crame, degustările de vinuri, plimbările prin vii şi culesul strugurilor, au devenit din ce în ce mai populare în rândul turiştilor români, dar şi al celor străini. Deşi destinaţia cea mai uzuală pentru turismul viticol din România este Valea Prahovei şi zona Buzăului, sunt şi alte zone din ţară, cu crame de tip boutique, care încep să se remarce în zona acestui tip de turism, printre care şi zona Târnavelor, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Ascensiunea turismului viticol în România
Cu 190.000 de hectare de vii, România se clasează pe locul al 13-lea mondial la producţia de vin şi pe locul 14 la consumul de vin, având totodată un mare potenţial în ceea ce priveşte turismul viticol. Acest sector a început să fie din ce în ce mai explorat începând cu perioada pandemiei, atunci când destinaţiile noi şi mai puţin aglomerate erau la mare căutare. Interesul pentru turismul viticol s-a menţinut şi în următorii ani, urmând ca investiţiile în acest domeniu să continue să crească, potrivit comunicatului.
Valea Prahovei este una dintre destinaţiile lider ale acestui segment turistic, în special zona Dealului Mare, care a înregistrat o creştere semnificativă de vizitatori în ultimii ani. Urmând aceeaşi tendinţă, mai multe destinaţii din ţară au început să îşi dezvolte oferte de turism viticol. De asemenea, numeroşi producători de vinuri au investit în facilităţi moderne de cazare şi în organizarea de evenimente speciale, contribuind la creşterea atractivităţii acestor regiuni ca destinaţii de vacanţă.
Care este regiunea din România care îşi propune să rivalizeze cu Toscana?
Situat într-o zonă cu numeroase atracţii viticole, Târgu Mureş şi-a îndreptat atenţia către dezvoltarea acestui segment de turism în ultimii ani. Astfel, cei care aleg Târgu Mureş pentru un city-break pot să completeze experienţa lor cu explorarea atractiilor viticole din împrejurimi. Aici, ei pot participa la tururi de degustare la crame locale, pot lua parte la plimbări prin podgorii şi chiar la activităţi de recoltare a strugurilor.
Un astfel de exemplu este Valea Târnavelor, sau "Mica Toscana a României", o regiune care împărtăşeşte multe caracteristici cu celebrele podgorii italiene, precum solul favorabil şi climatul blând. Podgoria Târnave, denumită şi "Drumul Vinului este faimoasă pentru vinurile sale spumante, cu soiuri precum Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling italian şi altele care pot fi degustate de către turiştii dornici să descopere savoarea autentică a vinurilor locale, se menţionează în comunicat.
O activitate fascinantă pentru iubitorii de arhitectură dar şi pentru iubitorii vinurilor de calitate este explorarea castelelor şi conacelor din împrejurimile oraşului Târgu-Mureş. Un astfel de exemplu este Castelul Bethlen din comuna Bahnea, o bijuterie renascentistă, ridicată de către Bethlen Farkas în 1545 şi renovată integral în ultimii ani. Aici, turiştii au ocazia să vizioneze expoziţia permanentă despre familiile nobile transilvănene şi despre scriitoarea Árva Bethlen Kata, dar pot lua parte şi la diverse evenimente vitivinicole, gastronomice sau culturale, care sunt organizate adesea la castel. Castelul Gylaffy din localitatea Abuş, Conacul Hilibi Gal din Mica şi Castelul Rhedey-Rothenthal din Seuca sunt alte astfel de destinaţii care nu trebuie ratate.
Un alt exemplu este Podgoria Lechinţa, situată în nord-estul Transilvaniei, care produce vin sub brandul Liliac, cu sortimente precum Fetească Albă, Riesling Italian, Traminer Roz, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Sauvignon etc.
În localitatea Mica, la o scurtă distanţă de Târnăveni, se află Villa Vinèa, o cramă ce se întinde pe 70 de hectare, de-a lungul Târnavei Mici. Aici sunt cultivate 12 soiuri de struguri, atât autohtone, cât şi internaţionale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewurztraminer şi Kerner. Turiştii care vizitează crama au ocazia să ia parte la tururi şi degustări de vinuri, brânzeturi şi mezeluri alese, se precizează în comunicat.
Tot în apropiere de Târgu Mureş, la doar 28 de kilometri distanţă, oraşul Călimăneşti găzduieşte crama Petri, amenajată într-un fost conac, care încântă vizitatorii săi cu vinuri locale dar şi cu produse tradiţionale delicioase precum mezeluri şi caşcavaluri.
Cât costă un sejur viticol în inima Transilvaniei
Pentru cei care doresc să se bucure de un sejur viticol în Târgu Mureş, Hampton by Hilton este alegerea perfectă, oferind facilităţi şi servicii de înaltă calitate pentru toţi oaspeţii săi. Un weekend pentru două persoane în Târgu Mureş, incluzând o degustare la una dintre cramele din apropiere, începe de la 1300 de lei, cu preţuri care variază în funcţie de preferinţe şi cerinţe.
Aici, turiştii vor găsi camere spaţioase şi confortabile, alături de numeroase avantaje, precum mic dejun delicios gratuit, parcare gratuită, centru de fitness şi camere accesibile animalelor de companie. În plus, Hampton by Hilton este amplasat la o distanţă scurtă de centrul istoric al oraşului şi la doar 5 kilometri depărtare de grădina zoologică Târgu Mureş, astfel că vizitatorii vor fi aproape de toate obiectivele importante.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2024, 19:21)
Cernavodă
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2024, 13:08)
in toscana erau terenuri mai ieftine ca in romania…
s c c r e t