Comisia Europeană rezumă etapele politice importante în parcursul României pentru a deveni membră Schengen, în răspunsul semnat de comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la o scrisoare din 10 mai, în care avocatul în procesul deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Consiliului Uniunii Europene de către europarlamentarul Eugen Tomac prezintă contestaţia privind anularea şi inacţiunea referitoare la respingerea candidaturii României pentru aderarea la acquis-ul Schengen, informează Agerpres.
În procesul pe care l-a deschis la CJUE împotriva Consiliului Uniunii Europene, o premieră în justiţia europeană, Eugen Tomac a solicitat ca votul din 8 decembrie 2022 să fie constatat ca fiind nelegal, deoarece a încălcat Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcţionare al UE şi Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.
''După cum s-a subliniat în numeroase ocazii, aderarea Bulgariei şi a României la spaţiul Schengen este un obiectiv prioritar al Comisiei. În raportul din 2023 privind situaţia în spaţiul Schengen, recent adoptat, Comisia a prezentat etapele politice importante realizate în 2022, inclusiv misiunile voluntare de informare efectuate în Bulgaria şi România în octombrie-noiembrie 2022, precum şi măsurile care au urmat. Raportul reafirmă încă o dată poziţia clară şi constantă a Comisiei conform căreia cele două ţări continuă să îndeplinească condiţiile necesare pentru a aplica integral toate părţile relevante ale acquis-ului Schengen. Raportul demonstrează importanţa luării unei decizii rapide pentru a asigura întregul potenţial al spaţiului Schengen, eliminând barierele interne care au un impact negativ asupra cetăţenilor români, bulgari şi europeni.
În plus, în cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8-9 iunie, Comisia a solicitat din nou Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca Bulgaria şi România să facă parte integrantă din spaţiul Schengen, fără controale la frontierele interne, subliniind necesitatea de a face spaţiul Schengen mai puternic şi mai prosper prin aderarea României şi Bulgariei. Consiliul Schengen a convenit să facă din aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen una dintre priorităţile cheie pentru a doua rundă Schengen.
Comisia lucrează în prezent în strânsă colaborare cu preşedinţia Consiliului pentru ca acesta să poată lua o decizie pozitivă cât mai curând posibil, în acest an. În documentul preşedinţiei din 26 mai 2023, preşedinţia suedeză a subliniat că discuţiile privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen de către Bulgaria şi România trebuie să continue în mod prioritar. Aderarea Bulgariei şi României este, de asemenea, o prioritate pentru preşedinţia spaniolă, care îşi propune să încheie rapid negocierile. Vă asigur că extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică pentru Comisie şi că România şi Bulgaria se pot baza pe sprijinul meu deplin'', scrie Ylva Johansson, în numele preşedintei Comisiei Europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2023, 09:32)
Mda, nimeni nu spune ca Romania nu a securizat granita cu Bulgaria (de "ieftin" ce a fost totul) asa ca suntem casatoriti cu ei si la pachet pana ne ia pe amandoi.
Pe de alta parte, e evident ca Romania ar putea deschide granita comuna cu Bulgaria lejer (daca ar avea ceva minte cineva de pe acolo!). Pana la urma, granita externa UE e tot aia si macar nu ar mai sta lumea la coada la bulgari.